24 °C Budapest
A szökőnap hatása? Ennyivel több gyerek született idén

A szökőnap hatása? Ennyivel több gyerek született idén

2016. április 22. 13:00

Egész jó népmozgalmi adatokat közölt ma a KSH, amely szerint az idén a születések száma kissé nőtt, a halálozások száma (magas bázisról) jelentősen csökkent. Így a népesség természetes fogyása jelentősen mérséklődött. Az igazi áttörést a születésszám emelkedése jelentené, ezen a területen azonban továbbra sem látunk trendszerű elmozdulást. Sőt a kis növekedést is a szökőnap hatás okozta.


2016 első két hónapjában 14 843 gyermek született, 0,5 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. A 21 588 halálozás 18 százalékos visszaesést jelentett 2015. január-februárhoz képest. A természetes fogyás 6 745 fő volt, 4 821-gyel kevesebb az egy évvel korábbinál. A KSH kiemeli: kismértékű emelkedés annak köszönhető, hogy 2016 szökőév, így egy nappal hosszabb időszak eseményeit kell figyelembe venni. A szökőnaphatástól megtisztított születésszám 1,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ahogy az alábbi ábrán látszik, a születésszámban a szezonálisan igazított adatok szerint nem látszik növekvő trend.

Az elhunytak száma 21 588 fő volt, ami az előző évi kiugróan magas bázishoz képest 18 százalékkal esett vissza, számszerűen 4 751-gyel mérséklődött. Ezen belül januárban 12, februárban pedig 27 százalékkal kevesebben vesztették életüket, mint egy évvel korábban. A nagyarányú visszaesés mögött az áll, hogy 2015 elején a járványok igen magasra emelték a halálozási mutatót. Ugyanakkor a halálozások száma nem csak az egy évvel korábbihoz képest csökkent, hanem abszolút mértékben is alacsony szintre esett vissza.

A házasságkötések számának hosszabb időszak óta tartó nagymértékű emelkedése az év során folytatódott. A 2016 első két hónapjában anyakönyvezett 3 430 frigy 22 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értéket. A szökőnaphatás figyelembevételével a házasságkötések számának növekedése ebben az időszakban kisebb mértékű, 20 százalék volt. Januárban 12, februárban kiugróan, 26 százalékkal több házasságot regisztráltak, mint az előző év azonos hónapjaiban. A házasságkötések száma 2013 óta indult emelkedésnek, méghozzá meglepően dinamikusan.

Sajnos a házasságkötések számának emelkedéséből nem következtethetünk a jelenlegi gyerekvállalási kedv növekedésére. A Heti Válasz a múlt heti számában járt utána a jelenségnek, és arra jutott, hogy a házasságkötéseket jellemzően már régóta meglévő társas kapcsolatokban élők kötik, valószínűleg különféle támogatások elérése céljából. Amennyiben viszont februárban már a CSOK is szerepet játszott a további megugrásban, akkor mutatkozik némi esély, hogy a születésszám is emelkedjen egy év múlva.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. augusztus 18. 06:05
Korábban a HOLDBLOG-on már írtunk róla, hogy az orosz-ukrán konfliktus után Kína és Tajvan viszonyár...
MEDIA1  |  2022. augusztus 17. 13:57
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerdán közölte, hogy csak abban az esetben veszi fel...
Buxelliott  |  2022. augusztus 17. 10:45
Elérkezett az id, amikor helye és lehetsége is van a longnak. Megjelent a charton egy sokak által is...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 17. 20:55