Kártyás fizetés: ezen akadtak ki a turisták

Pénzcentrum
2013. június 21. 13:31

Külföldi utazás alatt nagyobb mértékben számítunk a bankkártyánkra, mint a hétköznapokon - derül ki egy friss kutatásból.

A MasterCard legújabb, európai fogyasztók körében végzett kutatása szerint a kártyabirtokosok 91 százaléka nyaraláskor mindenképpen magánál tartja a plasztikkártyát, míg más esetben csupán 60 százalék teszi ugyanezt. Ám a plasztik nem csak biztonsági opció külföldön: a megkérdezettek 53 százaléka a szabadság alatt inkább fizet kártyával, mint készpénzzel.

Ennek elsődleges oka, hogy a plasztik kényelmesebb fizetést tesz lehetővé (65%), de sokan félnek a készpénz ellopásától is (41%). Az, hogy gyorsabb a kártyás fizetés a készpénznél 34 százalékának, a költések jobb nyomon követhetősége a megkérdezettek harmadának fontos. Ezen túlmenően a válaszadók 44 százaléka meg van győződve arról, hogy a gyors technológiai fejlődésnek köszönhetően a készpénz hamarosan divatjamúlttá válik. Meglepő, hogy az európai fogyasztók 50 százaléka még mindig azt hiszi, hogy a készpénz a legolcsóbb módja a fizetésnek, jóllehet mindenki fizet a készpénz gyártásáért, szállításáért és védelméért. Például: Németországban ez a költség minden állampolgár számára 150 eurót (azaz kb. 44 100 forintot) tesz ki évente.

Az idő értékes, amikor nyaralunk. Éppen ezért az emberek 51 százaléknak az a véleménye, hogy bankautomata keresése felesleges időpocsékolás, inkább a strandon pihenve vagy egy város nevezetességeit csodálva töltenék az időt. Ezért a válaszadók 29 százaléka gyakran érzi magát kényelmetlenül, mikor nem tud kártyával fizetni. Előfordulnak kisebb kiadások is a nyaralás alatt, amit a válaszadó európai fogyasztók továbbra is inkább készpénzzel fizetnek az utazás alatt. Ilyen például, ha képeslapot (85%), fagyit vagy ételt (84%), taxit (77%), emléktárgyakat (61%) vásárolnak, vagy borravalót adnak a pincérnek (83%).

"A készpénz nélküli életmód megkönnyíti hétköznapjainkat. Az európai felhasználók tisztán látják az elektronikus fizetés előnyeit a nyaralás alatt is, és egyre többször szeretnék használni ezt a fizetési módot. Emiatt úgy döntöttünk, hogy elindítjuk a "Készpénzmentes Nyár" elnevezésű programunkat Európában, és készpénzmentes fizetési versenyre invitáljuk a kártyabirtokosokat. A versenyben résztvevők a lehető legkisebb mértékben használhatnak hagyományos fizetőeszközt - ebbe beletartoznak a kisösszegű vásárlások is" - mondta el Jennifer Rademaker, a MasterCard termékfejlesztési vezetője.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem