24 °C Budapest

Kártyás fizetés: ezen akadtak ki a turisták

Pénzcentrum
2013. június 21. 13:31

Külföldi utazás alatt nagyobb mértékben számítunk a bankkártyánkra, mint a hétköznapokon - derül ki egy friss kutatásból.

A MasterCard legújabb, európai fogyasztók körében végzett kutatása szerint a kártyabirtokosok 91 százaléka nyaraláskor mindenképpen magánál tartja a plasztikkártyát, míg más esetben csupán 60 százalék teszi ugyanezt. Ám a plasztik nem csak biztonsági opció külföldön: a megkérdezettek 53 százaléka a szabadság alatt inkább fizet kártyával, mint készpénzzel.

Ennek elsődleges oka, hogy a plasztik kényelmesebb fizetést tesz lehetővé (65%), de sokan félnek a készpénz ellopásától is (41%). Az, hogy gyorsabb a kártyás fizetés a készpénznél 34 százalékának, a költések jobb nyomon követhetősége a megkérdezettek harmadának fontos. Ezen túlmenően a válaszadók 44 százaléka meg van győződve arról, hogy a gyors technológiai fejlődésnek köszönhetően a készpénz hamarosan divatjamúlttá válik. Meglepő, hogy az európai fogyasztók 50 százaléka még mindig azt hiszi, hogy a készpénz a legolcsóbb módja a fizetésnek, jóllehet mindenki fizet a készpénz gyártásáért, szállításáért és védelméért. Például: Németországban ez a költség minden állampolgár számára 150 eurót (azaz kb. 44 100 forintot) tesz ki évente.

Az idő értékes, amikor nyaralunk. Éppen ezért az emberek 51 százaléknak az a véleménye, hogy bankautomata keresése felesleges időpocsékolás, inkább a strandon pihenve vagy egy város nevezetességeit csodálva töltenék az időt. Ezért a válaszadók 29 százaléka gyakran érzi magát kényelmetlenül, mikor nem tud kártyával fizetni. Előfordulnak kisebb kiadások is a nyaralás alatt, amit a válaszadó európai fogyasztók továbbra is inkább készpénzzel fizetnek az utazás alatt. Ilyen például, ha képeslapot (85%), fagyit vagy ételt (84%), taxit (77%), emléktárgyakat (61%) vásárolnak, vagy borravalót adnak a pincérnek (83%).

"A készpénz nélküli életmód megkönnyíti hétköznapjainkat. Az európai felhasználók tisztán látják az elektronikus fizetés előnyeit a nyaralás alatt is, és egyre többször szeretnék használni ezt a fizetési módot. Emiatt úgy döntöttünk, hogy elindítjuk a "Készpénzmentes Nyár" elnevezésű programunkat Európában, és készpénzmentes fizetési versenyre invitáljuk a kártyabirtokosokat. A versenyben résztvevők a lehető legkisebb mértékben használhatnak hagyományos fizetőeszközt - ebbe beletartoznak a kisösszegű vásárlások is" - mondta el Jennifer Rademaker, a MasterCard termékfejlesztési vezetője.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem