3 °C Budapest

Kártyás fizetés: ezen akadtak ki a turisták

Pénzcentrum
2013. június 21. 13:31

Külföldi utazás alatt nagyobb mértékben számítunk a bankkártyánkra, mint a hétköznapokon - derül ki egy friss kutatásból.

A MasterCard legújabb, európai fogyasztók körében végzett kutatása szerint a kártyabirtokosok 91 százaléka nyaraláskor mindenképpen magánál tartja a plasztikkártyát, míg más esetben csupán 60 százalék teszi ugyanezt. Ám a plasztik nem csak biztonsági opció külföldön: a megkérdezettek 53 százaléka a szabadság alatt inkább fizet kártyával, mint készpénzzel.

Ennek elsődleges oka, hogy a plasztik kényelmesebb fizetést tesz lehetővé (65%), de sokan félnek a készpénz ellopásától is (41%). Az, hogy gyorsabb a kártyás fizetés a készpénznél 34 százalékának, a költések jobb nyomon követhetősége a megkérdezettek harmadának fontos. Ezen túlmenően a válaszadók 44 százaléka meg van győződve arról, hogy a gyors technológiai fejlődésnek köszönhetően a készpénz hamarosan divatjamúlttá válik. Meglepő, hogy az európai fogyasztók 50 százaléka még mindig azt hiszi, hogy a készpénz a legolcsóbb módja a fizetésnek, jóllehet mindenki fizet a készpénz gyártásáért, szállításáért és védelméért. Például: Németországban ez a költség minden állampolgár számára 150 eurót (azaz kb. 44 100 forintot) tesz ki évente.

Az idő értékes, amikor nyaralunk. Éppen ezért az emberek 51 százaléknak az a véleménye, hogy bankautomata keresése felesleges időpocsékolás, inkább a strandon pihenve vagy egy város nevezetességeit csodálva töltenék az időt. Ezért a válaszadók 29 százaléka gyakran érzi magát kényelmetlenül, mikor nem tud kártyával fizetni. Előfordulnak kisebb kiadások is a nyaralás alatt, amit a válaszadó európai fogyasztók továbbra is inkább készpénzzel fizetnek az utazás alatt. Ilyen például, ha képeslapot (85%), fagyit vagy ételt (84%), taxit (77%), emléktárgyakat (61%) vásárolnak, vagy borravalót adnak a pincérnek (83%).

"A készpénz nélküli életmód megkönnyíti hétköznapjainkat. Az európai felhasználók tisztán látják az elektronikus fizetés előnyeit a nyaralás alatt is, és egyre többször szeretnék használni ezt a fizetési módot. Emiatt úgy döntöttünk, hogy elindítjuk a "Készpénzmentes Nyár" elnevezésű programunkat Európában, és készpénzmentes fizetési versenyre invitáljuk a kártyabirtokosokat. A versenyben résztvevők a lehető legkisebb mértékben használhatnak hagyományos fizetőeszközt - ebbe beletartoznak a kisösszegű vásárlások is" - mondta el Jennifer Rademaker, a MasterCard termékfejlesztési vezetője.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 27. 16:06