0 °C Budapest

Kártyás fizetés: ezen akadtak ki a turisták

Pénzcentrum
2013. június 21. 13:31

Külföldi utazás alatt nagyobb mértékben számítunk a bankkártyánkra, mint a hétköznapokon - derül ki egy friss kutatásból.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A MasterCard legújabb, európai fogyasztók körében végzett kutatása szerint a kártyabirtokosok 91 százaléka nyaraláskor mindenképpen magánál tartja a plasztikkártyát, míg más esetben csupán 60 százalék teszi ugyanezt. Ám a plasztik nem csak biztonsági opció külföldön: a megkérdezettek 53 százaléka a szabadság alatt inkább fizet kártyával, mint készpénzzel.

Ennek elsődleges oka, hogy a plasztik kényelmesebb fizetést tesz lehetővé (65%), de sokan félnek a készpénz ellopásától is (41%). Az, hogy gyorsabb a kártyás fizetés a készpénznél 34 százalékának, a költések jobb nyomon követhetősége a megkérdezettek harmadának fontos. Ezen túlmenően a válaszadók 44 százaléka meg van győződve arról, hogy a gyors technológiai fejlődésnek köszönhetően a készpénz hamarosan divatjamúlttá válik. Meglepő, hogy az európai fogyasztók 50 százaléka még mindig azt hiszi, hogy a készpénz a legolcsóbb módja a fizetésnek, jóllehet mindenki fizet a készpénz gyártásáért, szállításáért és védelméért. Például: Németországban ez a költség minden állampolgár számára 150 eurót (azaz kb. 44 100 forintot) tesz ki évente.

Az idő értékes, amikor nyaralunk. Éppen ezért az emberek 51 százaléknak az a véleménye, hogy bankautomata keresése felesleges időpocsékolás, inkább a strandon pihenve vagy egy város nevezetességeit csodálva töltenék az időt. Ezért a válaszadók 29 százaléka gyakran érzi magát kényelmetlenül, mikor nem tud kártyával fizetni. Előfordulnak kisebb kiadások is a nyaralás alatt, amit a válaszadó európai fogyasztók továbbra is inkább készpénzzel fizetnek az utazás alatt. Ilyen például, ha képeslapot (85%), fagyit vagy ételt (84%), taxit (77%), emléktárgyakat (61%) vásárolnak, vagy borravalót adnak a pincérnek (83%).

"A készpénz nélküli életmód megkönnyíti hétköznapjainkat. Az európai felhasználók tisztán látják az elektronikus fizetés előnyeit a nyaralás alatt is, és egyre többször szeretnék használni ezt a fizetési módot. Emiatt úgy döntöttünk, hogy elindítjuk a "Készpénzmentes Nyár" elnevezésű programunkat Európában, és készpénzmentes fizetési versenyre invitáljuk a kártyabirtokosokat. A versenyben résztvevők a lehető legkisebb mértékben használhatnak hagyományos fizetőeszközt - ebbe beletartoznak a kisösszegű vásárlások is" - mondta el Jennifer Rademaker, a MasterCard termékfejlesztési vezetője.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 8. 20:39