7 °C Budapest

Veszélyes a Facebook: így védheted magad a bűnözők ellen

Pénzcentrum
2012. szeptember 8. 08:03

A közösségi oldalak masszív terjeszkedése és egyre elterjedtebb használata személyes biztonságunkra is komoly hatással van, sőt, akár veszélyeket is tartogathat. Szakértők azt tanácsolják, érdemes óvatosnak lenni, jól gondoljuk meg, milyen információkat és kikkel osztunk meg magunkról a közösségi oldalakon. Bár az internet és az okostelefonok kényelmesebbé teszik életünket, bosszúságot is okozhatnak, sőt veszélybe is sodorhatják használójukat.

Magyarok milliói osztják meg mindennapjaikat a közösségi oldalakon, a világszinten közel egymilliárd felhasználóval rendelkező Facebookon is, ahol már több mint négymillióan regisztráltak Magyarországról.

Közöttük vannak profi felhasználók, akik a személyes adataik védelmét magától értetődő teendőnek tekintik-, de sokan vannak - a fiatalok közt is - akiknek még a közösségi háló alapfunkcióinak használata is kihívást jelent. A mindennapi kapcsolattartás sosem látott szabadságával együtt a kockázatok is gyarapodtak, ezért érdemes mindenkinek figyelnie a biztonsági beállításokra.

10 tipp: így védjük magunkat a neten
1. A GPS-képes digitális fényképezőgéppel és okostelefonnal készített fotók rögzíthetik a képkészítés helyét és idejét. Ezért bizonyosodjunk meg arról, hogy a készülék ezt ne rögzítse.

2. Az így készített "biztonságos" képeket se posztoljunk azonnal a közösségi hálóra nyaralásról. Várjuk meg, amíg hazaértünk, és utólag számoljunk be élményeinkről.

3. Örök igazság, hogy alkalom szüli a tolvajt. Kerüljük mi is az olyan fényképek feltöltését, ami elültetné a rablás gondolatát. Ne tegyünk fel képeket, amelyen szerepelnek a lakásban található nagyobb értékek, bútorok, festmények, műszaki cikkek vagy az utcatábla és a házszám.

4. Figyeljünk, hogy milyen adatokat kérnek tőlünk a közösségi oldal alkalmazásai. Valóban szükséges egy vicces teszt kitöltéséhez, hogy az ismeretlen alkalmazás kezelője hozzáférjen a lakcímünkhöz?

5. A Facebook felhasználók ismerősei között biztos vannak nagyon régi, bizalmas ismerősök, de ugyanúgy rövid ismeretségek is. Arra figyeljünk, hogy ismeretlenekkel vagy olyan személyekkel, akikben nem bízunk meg maradéktalanul, inkább ne kössünk online barátságot.

6. Ha ezt nem tudjuk valamiért megtenni, mégis, akkor az adatvédelmi beállítások között időzzünk el kicsit. Itt részletesen szabályozhatjuk, hogy egyes adatainkat, fotóinkat, szöveges bejegyzéseinket ismerőseink mely köre számára tesszük láthatóvá.

7. Az internetezők egy szűkebb köre, nagyjából ötöde vezet blogot vagy mikroblogot. Ha valaki neki szeretne vágni a blogolásnak, jó, ha tudja: minden tartalom nyilvános lesz rajta, ha nem védi jelszóval a blogját. A nyilvános blog esetén gondoljuk meg, hogy összekötjük-e más közösségi szolgáltatással a tartalmát. Az eltérő ismerősi kör és biztonsági beállítások miatt olyanok is láthatják a posztokat, akiknek ezt önszántunkból ezt nem engedélyeznénk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

8. A közösségi oldalak, a levelezőrendszerek, az e-bank felületek és szinte minden online szolgáltatás jelszót kér tőlünk. Lehetőleg minden felületen használjunk különböző jelszót és ezeket tároljuk biztos helyen.

9. Ha nyilvános számítógépről - internet kávézó, könyvtár - használjuk valamelyiket, a használat után győződjünk arról, hogy kiléptünk a felhasználói fiókból és a böngésző nem mentette el a jelszavunkat.

10. Nem elég, ha a saját közösségi profilunkon vagyunk óvatosak. Érdemes felhívni a veszélyekre ismerőseink figyelmét is, akik számára alkalomadtán mi is továbbküldünk fotókat, személyes híreket, hiszen ezek az ő oldalukról is illetéktelenek elé kerülhetnek.


Egyik legveszélyesebb tevékenység a közösségi médiában a lakcímünk, a lakásunkban fellelhető értéktárgyak, aktuális tartózkodási helyünk , valamint a lakáselhagyás menetrendjének megosztása. Az okostelefonok fényképezéskor rögzíthetik a képkészítés helyét és idejét, ami ugyancsak veszélyes lehet, főleg, ha lakásunkban vagy annak környékén készítünk fényképet. Ezért a telefon beállításai között érdemes ezeket a funkciókat letiltani. Még a "biztonságos" képeket se osszuk meg azonnal a közösségi hálón, mindig jó, ha hagyunk néhány napot a képek kiválogatására. Utazáskor például várjuk meg, amíg hazaérünk, vagy, ha egy szórakozóhelyen készítünk képeket, semmiképp se a buli éjszakáján, hanem utólag számoljunk be élményeinkről. Üres estéken érdemes közösségi oldalaink biztonsági beállításait végigböngészni és magunkra szabni: itt állíthatjuk be például, hogy személyes adatainkból ki és milyen adatokhoz férhet hozzá.

Az interneten megadott adatok alapján bármikor kiszúrhat minket egy betörő. Természetesen a lakásbiztosítás nem óvhat meg a bűnözők támadásaitól, veszteségünket azonban enyhítheti, ha idejében gondoskodunk értékeink védelméről. A helyesen kiválasztott lakásbiztosítás fedezi az ingóságainkat ért esetleges károkat, ezért aki évekkel ezelőtt kötötte a lakásbiztosítását, annak érdemes értékkövetést kérnie - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese.

A közösségi alkalmazások előretörésével elterjedt az okostelefonok használata is a lakosság körében: egy friss kutatás szerint már minden harmadik netező rendelkezik ilyen készülékkel. A már említettek mellett egészségügyi veszélyei is vannak az okostelefonoknak, melyeket szintén érdemes komolyan venni.


Balesetveszélyes is

Évtizedes tapasztalat, hogy a vezetés közbeni mobilozás balesetveszélyes, de az okostelefonok elterjedésével a biciklizés, de még a gyaloglás közbeni mobilozást is felvehetjük a veszélyes tevékenységek listájára. Amerikában minden évben négyszeresére nő a "kütyü" használattal kapcsolatos balesetek száma, egy Egyesült Államokbeli statisztika szerint tavaly 1152 embert kezeltek sürgősségin, akik telefont, vagy más eszközt nyomkodtak éppen, amikor balesetet szenvedtek.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm