25 °C Budapest

Óriási mínuszok, hatalmas bónuszok: mikor nyersz a legtöbbet?

Pénzcentrum
2011. november 21. 05:20

Több ezer forintot is jelenthet a biztosításunk megkötésekor, hogy milyen bónusz fokozatba tartozunk. A kármentes vezetést minden biztosító jutalmazza, de nézzük, hogyan is működik a rendszer. Hogyan kerülhetünk B10-be, vagy akár egy éven belül a legrosszabb M4-es kategóriába. Lehet-e örökölni vagy eladni a bónusz fokozatot?

A kötelező gépjármű felelősségbiztosítás kötése során a biztosító jutalmazza a kármentes vezetést vagy éppen bünteti a károkozást. A bonus-malus rendszer része a jutalom (bonus), ennek megvonása vagy pótdíj (malus) megállapítása a büntetés. A rendszerben való besorolás a következő biztosítási időszakban egy osztályt emelkedik, ha a szerződéssel érintett gépjármű az új biztosítási időszakot közvetlenül megelőző biztosítási időszak és az új biztosítási időszak kezdő napjai közötti időtartam során legalább 270 napig biztosítási fedezettel rendelkezett és ebben az időtartamban az üzemben tartónak az érintett gépjármű vonatkozásában - a károkozás időpontjától függetlenül - kártérítési kötelezettsége nem vált ismertté.

Vagyis a január 1-ével forduló biztosítások esetén, ha 2010. január 1. és 2011. január 1. között nem történik kárfizetés (kár lehet, csak ebből eredően a biztosítónak még nincs fizetési kötelezettsége), akkor egy kategóriával feljebb léphetünk, ezzel átlagosan 5 százalékot spórolhatunk az éves biztosítás összegén. Ez egy átlagos szerződés esetén ez 750 forintot jelent.


A malus, vagyis a kárfizetés esetén felrótt pótdíj akár sokkal nagyobb is lehet. Az M01 15%, az M02 35%, az M03 60%, az M04 pedig 100%-os pótdíjat jelent az alapdíjhoz képest. Egy károkozás esetén két lépcsőfokot eshetünk a bonus-malus besorolási listán, a M4 a legalsó ilyen osztály. Tehát amennyiben 3 balesetet  okozunk egy évben akkor 6 osztályt lépünk vissza, B10-ből B4-be és így tovább. Több, akár 4 kár esetén viszont már egyből a legalsó M4-es besorolást kapjuk a következő biztosítási időszakra. Ezeket az átsorolásokat a lenti táblázatunk tartalmazza.

 


A megszerzett bónuszbesorolás 2 évig érvényesíthető az azonos gépjármű kategóriában. 2010. január elsejétől erre akár a díjnemfizetés után is van lehetőségünk. A kategóriában érvényes besorolásunkat tehát 2 évig minden biztosítónak kötelessége elfogadnia. Amennyiben újra érvényesíteni akarjuk a megszerzett besorolásunkat, akkor egy 30 napnál nem régebbi kártörténeti igazolást kell kérnünk a régi biztosítónktól és azzal együtt megkötni az új szerződésünket.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Amennyiben két azonos kategóriába tartozó gépjárművünk is van, akkor csak az egyikre érvényesíthetünk kedvezményt, a másik gépjárműre kötött biztosítást ilyenkor az alap A00-ás besorolási szinten kell megkötni. Mivel a biztosítás személyhez kötődik az nem átvihető sem rokonra, sem más félre, nem is örökölhető. Céges gépkocsin megszerzett bonus sem érvényesíthető magánszemélyként.

Csak abban az esetben esik a bonus besorolásunk, amennyiben a biztosítónak kárfizetési kötelessége keletkezik. Amennyiben az autós kifizeti az okozott károkat nem csökken a besorolása. A bonus-malus rendszer fontos eleme a biztosítási díj kalkulációnak, de ezen felül több kedvezmény is érvényesíthető a biztosítótársaságtól függően. Akár casco, akár lakásbiztosítási kedvezménnyel is élhetünk, nézzünk körül a biztosítók honlapján.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 26. 12:15
90 éves korában érte őt a halál.
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Holdblog  |  2022. május 26. 05:00
Túlnőtte magát a koronavírus-járvány alatti keresletfelfutás idején az Amazon. Az online kiskeresked...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?