Tízezreket bukhatsz, ha év közben kötsz kötelezőt

2011. március 16. 12:32

Az év első két hónapjának adatai alapján közel 70 százalékos átlagdíj-emelkedés volt tapasztalható a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások körében.

Az év végi kampány során jellemző 17 ezer forint körüli átlagdíj helyett ebben az időszakban átlagosan 28 700 forintért kötöttek kötelezőt az autósok - derül ki a kotelezo.hu internetes szakportál adataiból. A biztosítók népszerűsége a kampányt követően sem változott: továbbra is a K&H (36 százalék) és az Astra (26 százalék) biztosítókat választja az évközben biztosítást kötők többsége, őket követi az Allianz (9 százalék) és a KÖBE (8 százalék).

Az évközi áremelkedés oka a közhiedelemmel ellentétben nem a biztosítók díjemelése: a kgfb-tarifák továbbra is egész évre szólnak, és az év végi kampányra külön kedvezményt csak elvétve kínáltak a piaci szereplők.

"Úgy tűnik, az évközi időszakban az autósok kevésbé árérzékenyek" - avat be a további részletekbe Lantos Lóránt, a kotelezo.hu szakértői portál vezetője. "Ez különösen autó vásárlásakor jellemző, amikor több milliós kiadáshoz kapcsolódik a biztosítás megvásárlása: ilyen esetekben csaknem kétszeres, 33 800 forintos átlagdíjat mértünk az idei évközi időszakban."

További ok az átlagdíj növekedésére, hogy az évközi időszakban jelentősen megnő azok aránya, akik bónuszfokozat nélkül, A0 kategóriában kötik meg biztosításukat. Sok ügyfél számára nem világos, hogy a bónuszfokozat nem az autóhoz, hanem annak üzembentartójához kapcsolódik. Vagyis azonos üzembentartó esetén az autó cseréjével megmarad a bónuszbesorolás. (Kivételt jelent, ha a meglévő autó mellett párhuzamosan üzemeltetünk egy másikat, annak esetében ugyanis a bónuszbesorolás az üzembentartótól függetlenül valóban A0-ról indul.)

Fontos tudni, hogy miközben évfordulós váltáskor a biztosítók minden esetben ellenőrzik a bónuszbesorolás helyességét, az autóvásárlás miatt kötött kötelező esetében nem kötelesek lekérni a kártörténeti adatokat! Vagyis ilyenkor az ügyfélnek, illetve alkuszának kell odafigyelnie, hogy ne érje kár helytelen bónuszfokozat megjelölése miatt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

"Idén először már azok is most válthatnak biztosítót, akik tavaly ebben az időszakban kötöttek új szerzésű járművükre kötelező biztosítást - folytatja a kötelező.hu szakértője. - "Nekik arra kell figyelniük, hogy évközben is ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a kampányban: aki a biztosítási évforduló előtt 30 nappal nem mondja fel aktuális kötelezőjét, annak erre már csak egy teljes év múlva lesz ismét lehetősége!"

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 7. 18:31
Kevesebb mint egy óra leforgása alatt több mint tízezren voltak kíváncsiak pénteken egy különleges,...
Kiszámoló  |  2022. október 7. 14:25
Miután orbitális módon kiszúrt a kormány a katásokkal és év közben beszántotta az egész egyszersítet...
Bankmonitor  |  2022. október 7. 09:50
Megjelent a rendelet az energiaintenzív feldolgozóipari vállalkozásokat támogató program elindításár...
KonyhaKontrolling  |  2022. október 7. 07:48
Létfontosságú, hogy komoly mozgósítható vagyonod legyen! Mondom is, hogy miért. Korábban már beszélt...
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?