Tízezreket bukhatsz, ha év közben kötsz kötelezőt

2011. március 16. 12:32

Az év első két hónapjának adatai alapján közel 70 százalékos átlagdíj-emelkedés volt tapasztalható a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások körében.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az év végi kampány során jellemző 17 ezer forint körüli átlagdíj helyett ebben az időszakban átlagosan 28 700 forintért kötöttek kötelezőt az autósok - derül ki a kotelezo.hu internetes szakportál adataiból. A biztosítók népszerűsége a kampányt követően sem változott: továbbra is a K&H (36 százalék) és az Astra (26 százalék) biztosítókat választja az évközben biztosítást kötők többsége, őket követi az Allianz (9 százalék) és a KÖBE (8 százalék).

Az évközi áremelkedés oka a közhiedelemmel ellentétben nem a biztosítók díjemelése: a kgfb-tarifák továbbra is egész évre szólnak, és az év végi kampányra külön kedvezményt csak elvétve kínáltak a piaci szereplők.

"Úgy tűnik, az évközi időszakban az autósok kevésbé árérzékenyek" - avat be a további részletekbe Lantos Lóránt, a kotelezo.hu szakértői portál vezetője. "Ez különösen autó vásárlásakor jellemző, amikor több milliós kiadáshoz kapcsolódik a biztosítás megvásárlása: ilyen esetekben csaknem kétszeres, 33 800 forintos átlagdíjat mértünk az idei évközi időszakban."

További ok az átlagdíj növekedésére, hogy az évközi időszakban jelentősen megnő azok aránya, akik bónuszfokozat nélkül, A0 kategóriában kötik meg biztosításukat. Sok ügyfél számára nem világos, hogy a bónuszfokozat nem az autóhoz, hanem annak üzembentartójához kapcsolódik. Vagyis azonos üzembentartó esetén az autó cseréjével megmarad a bónuszbesorolás. (Kivételt jelent, ha a meglévő autó mellett párhuzamosan üzemeltetünk egy másikat, annak esetében ugyanis a bónuszbesorolás az üzembentartótól függetlenül valóban A0-ról indul.)

Fontos tudni, hogy miközben évfordulós váltáskor a biztosítók minden esetben ellenőrzik a bónuszbesorolás helyességét, az autóvásárlás miatt kötött kötelező esetében nem kötelesek lekérni a kártörténeti adatokat! Vagyis ilyenkor az ügyfélnek, illetve alkuszának kell odafigyelnie, hogy ne érje kár helytelen bónuszfokozat megjelölése miatt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

"Idén először már azok is most válthatnak biztosítót, akik tavaly ebben az időszakban kötöttek új szerzésű járművükre kötelező biztosítást - folytatja a kötelező.hu szakértője. - "Nekik arra kell figyelniük, hogy évközben is ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a kampányban: aki a biztosítási évforduló előtt 30 nappal nem mondja fel aktuális kötelezőjét, annak erre már csak egy teljes év múlva lesz ismét lehetősége!"

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 26. kedd
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?