Katasztrófa! Továbbra sem fél a magyar lakástulajdonos

2010. június 29. 12:04

Jöhet vihar, eshet tengernyi eső, pusztíthat árvíz, a jelek szerint a magyar lakosság a saját kárán sem tanul. Legalábbis erre utal, hogy durván minden negyedik lakás tulajdonosa baj esetén csak magára számíthat. Elgondolkodtató, hogy a média hiába mutatja, mekkora kárt tud okozni a természet, a biztosítási kedv nem nő, hanem csökken.

Magyarországon összesen 4,2 millió lakást tartanak nyilván. Ezeknek azonban mindössze 73,5 százalékára kötöttek biztosítást a tulajdonosok. Nyugat-Európában óvatosabbak az emberek, ott az ingatlanok 85-90 százaléka biztosított. Azt gondolhatnánk, hogy a természeti csapások sorozata elgondolkodtatta a magyarokat és lépéseket tesznek egyetlen komoly vagyontárgyuk megóvása érdekében. Ám ez egyátalán nem így van.

A Magyar Biztosítók Szövetségének összegzése szerint a május közepe óta eltelt időszakban 18 milliárd forintnyi kárt fizettek ki a biztosítók a természeti katasztrófák károsultjainak. Az elmúlt év során Magyarországon 426 ezer új lakásbiztosítási szerződést kötöttek a biztosítótársaságok, ám eközben közel 40 ezer szerződést fel is mondtak az ingatlantulajdonosok. (Az új szerződések 80 százalékát négy biztosító kötötte, a legtöbbet, 116 ezret az Aegon.) A magyarázat egyszerű: a korábbinál kevesebben költöztek új lakásba, ráadásul a válság miatt a lakosság kénytelen sokszor a biztosításon is spórolni.

Pedig a lakásbiztosítás nem drága mulatság. A biztosítók közötti árverseny nyomán tavaly az egyéni lakásbiztosítási átlagdíjak nem nőttek, ami a tavalyi 4,2 százalékos infláció mellett jelentős reálérték csökkenést jelentett a piacon. Az átlagdíjak csökkenésében a kisebb, piacszerzésben érdekelt biztosítók mellett a lakásbiztosítási piacot vezető Aegon is az élen járt: a társaság átlagdíja tavaly 6 százalékkal csökkent. Sőt. Az Aegon akcióinak köszönhetően a második félévben az ügyfelek átlag 35 százalékos kedvezménnyel tudták biztosítani lakásaikat. Az idei rendkívüli nyárelő megmutatta, miért van szüksége mindenkinek a biztosítás nyújtotta védelemre. Piacvezető biztosítóként célunk, hogy megfelelő árakkal minden egyes ingatlan-tulajdonosnak elérhetővé tegyük legfőbb vagyontárgyainak védelmét - mondta Szombat Tamás, vezérigazgató-helyettes.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 25. 22:06
A még februárban betiltott Szputnyik és RT (Russia Today) különböző propagandacsatornáin túl az Euró...
Holdblog  |  2022. június 25. 12:12
Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) e...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22