14 °C Budapest

Itt a KGFB-kampány! Mire kell figyelni?

Pénzcentrum
2008. október 30. 05:55

Elérkezett az október vége, indul az egyébként bizonytalan jövő elé néző kötelező gépjármű felelősség-biztosítások kampány, s megismerhetjük az egyes társaságok tarifáit, legalábbis azokét, akik még nem tették ezeket közzé. Ebben az időszakban mindenki rengeteget költ a reklámra, ebből azonban az már nem derül ki, mit érdemes figyelembe venni, ha váltani akarunk!

Az év végi reklámköltés kiemelkedő, legalábbis a TNS 2007-re vonatkozó adatai ezt mutatják. Az autóbiztosítási szegmensben októberben 304 millió forintot, novemberben pedig 1127 millió forintot fordítottak reklámra a biztosítók.

Az olcsóbb jobb?

Mivel egy kötelező dologról van szó, ráadásul a biztosító még csak nem is nekünk, hanem a károsultnak fog kifizetést teljesíteni, ha valamilyen káreset következik be, nagyon sokan abba a csapdába esnek, hogy azt gondolják, mindegy milyen, csak olcsó legyen. Ennél természetesen sokkal több dolgot kell észben tartani...

Az első dolog, amely rögtön feltűnik azoknak, akik böngészik a táblázatokat, a biztosítók leginkább az új ügyfeleket próbálják meg becserkészni. Az ehhez kapcsolódó előnyöket még akkor is ki tudjuk aknázni, ha nem kívánunk másik biztosítóhoz menni, mert megbízunk abban, amelyiknél most vagyunk. Ilyenkor nem kell mást tenni, mint felmondani a biztosítást, majd megkötni ugyanott.

Persze résen kell lenni, hiszen gyakran fordul elő, hogy a hűséges ügyfelek megtartásához a biztosítók sok esetben plusz kedvezményeket társítanak azoknak, akiknek már régóta az adott társaságnál van szerződésük.

Ne dőlj be a trükköknek!

Akik csekken egyenlítik ki a kötelező biztosítás díját, azok már nagy valószínűséggel találkoztak azzal a trükkel, hogy a társaság már novemberben kiküldi a következő időszakra vonatkozó csekket a következő évi díjértesítővel együtt. Ha valaki "óvatlan", s befizeti ezt a csekket a többivel együtt, úgy tulajdonképpen két hónapra ingyen odaadja a pénzét a biztosítónak.

Ennél sokkal nagyobb probléma, ha akkor fizetjük be a kiküldött csekket, ha már előtte megtörtént a szerződésfelmondás, mivel ekkor ez azt jelenti, hogy megváltoztattuk a szándékunkat, vagyis mégiscsak maradunk az adott biztosítónál.

Figyeljünk a felmondásra!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem érdemes a döntést sokáig halogatni, mivel a felmondás beérkezésének határideje igen szigorú. A biztosítási szerződést az év utolsó napjára lehet felmondani, viszont a felmondási idő 30 napos. Ha valami galiba akad a kézbesítésben, előfordulhat, hogy postai úton elkésik a felmondásunk. Éppen ezért ajánlatos egy ellenőrzési mechanizmust beépíteni a folyamatba, s utánanézni, tényleg megérkezett-e a levél.

Arra is figyelni kell - mint arra a PSZÁF is felhívja a figyelmet - hogy jogvitára adhat okot, ha olyan szerződést mondunk fel, amelynél díjhátralék, vagy díjtartozás van.

Az első díj befizetése

Ha nem szól másképpen a megállapodásunk, akkor az első díj befizetése a biztosítás szerződésekor esedékes, a biztosító kockázatviselése pedig a díj befizetését követő napon kezdődik. Ez akkor jelenthet buktatót, ha közvetítőn keresztül váltunk biztosítót, s az az ajánlattételkor nem vesz át díjat.

Külön meg lehet egyébként állapodni halasztott díjfizetésben is, de figyelni kell arra, hogy a befizetés esedékességéig fizessük is azt be, különben nem lesz érvényes biztosításunk.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem