21 °C Budapest
Így fognak szép lassan meszelni az olcsó kínai autóknak: felkészülhetnek a magyar vásárlók is

Így fognak szép lassan meszelni az olcsó kínai autóknak: felkészülhetnek a magyar vásárlók is

2024. május 15. 13:15

Joe Biden amerikai elnök a kínai gyártású elektromos autók, napelemek és egyéb termékek vámjainak emelésével válaszol a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokra. Biden célja az amerikai munkahelyek védelme, miközben Kína megtorló intézkedéseket helyezett kilátásba - írja a BBC.

Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy emeli a kínai gyártású elektromos autók, napelemek, acél- és egyéb árukra kivetett vámokat. A Fehér Ház szerint ezek az intézkedések válaszul szolgálnak Kína tisztességtelen politikájára és az amerikai munkahelyek védelmére irányulnak. Az elektromos autókra kivetett vám 25%-ról 100%-ra, a napelemek esetében pedig 25%-ról 50%-ra nő. Az acél- és alumíniumtermékek vámja több mint háromszorosára, 25%-ra emelkedik.

Kína megtorló intézkedéseket jelentett be válaszul. Elemzők szerint a vámok főként szimbolikus jellegűek lehetnek és a választási év nehézségeire adott válaszként értelmezhetők. Donald Trump korábbi elnök kritizálta Bident az elektromos autók támogatása miatt, mondván ez károsítja az amerikai autóipart.

A kedden bejelentett vámok közel 18 milliárd dollár értékű importot érintenek. A Fehér Ház állítása szerint a lépés nem fogja felpörgetni az inflációt, ellentétben Trump korábbi megközelítésével, aki általánosan magasabb vámokat javasolt.

A Biden-kormányzat döntése arra utal, hogy mindkét amerikai politikai párt eltávolodott a globális kereskedelem előnyeinek hirdetésétől. Wendy Cutler, az Asia Society Policy Institute alelnöke szerint az amerikaiak hajlandóak lehetnek elfogadni a magasabb árú autókat cserébe az amerikai vállalatok és munkahelyek védelméért.

A Fehér Ház tisztviselői tagadták, hogy belpolitika befolyásolta volna döntésüket, hangsúlyozva Peking tisztességtelen gyakorlatait. Biden kiemelte: "Ez nem verseny - ez csalás". Az Egyesült Államok már most is meredek vámokat vet ki a Kínából származó elektromos járművekre, de figyelemmel kíséri a kínai vállalatok európai piaci terjeszkedését is. A Fehér Ház célja biztosítani azt, hogy zöld technológiák piacát ne egyetlen ország uralja.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az USA és Kína közötti kereskedelmi háború 2018 óta tart, aminek nagy részét azonban az amerikai fogyasztók fizették meg magasabb árak formájában. Az Oxford Economics kutatása szerint a legújabb tervek valószínűleg csak minimálisan befolyásolják az inflációt és a gazdaság növekedését, így inkább szimbolikus jelentőségűnek tekinthetők.

Címlapkép: MTI/AP/Evan Vucci

NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem