Így fognak szép lassan meszelni az olcsó kínai autóknak: felkészülhetnek a magyar vásárlók is

Így fognak szép lassan meszelni az olcsó kínai autóknak: felkészülhetnek a magyar vásárlók is

2024. május 15. 13:15

Joe Biden amerikai elnök a kínai gyártású elektromos autók, napelemek és egyéb termékek vámjainak emelésével válaszol a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokra. Biden célja az amerikai munkahelyek védelme, miközben Kína megtorló intézkedéseket helyezett kilátásba - írja a BBC.

Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy emeli a kínai gyártású elektromos autók, napelemek, acél- és egyéb árukra kivetett vámokat. A Fehér Ház szerint ezek az intézkedések válaszul szolgálnak Kína tisztességtelen politikájára és az amerikai munkahelyek védelmére irányulnak. Az elektromos autókra kivetett vám 25%-ról 100%-ra, a napelemek esetében pedig 25%-ról 50%-ra nő. Az acél- és alumíniumtermékek vámja több mint háromszorosára, 25%-ra emelkedik.

Kína megtorló intézkedéseket jelentett be válaszul. Elemzők szerint a vámok főként szimbolikus jellegűek lehetnek és a választási év nehézségeire adott válaszként értelmezhetők. Donald Trump korábbi elnök kritizálta Bident az elektromos autók támogatása miatt, mondván ez károsítja az amerikai autóipart.

A kedden bejelentett vámok közel 18 milliárd dollár értékű importot érintenek. A Fehér Ház állítása szerint a lépés nem fogja felpörgetni az inflációt, ellentétben Trump korábbi megközelítésével, aki általánosan magasabb vámokat javasolt.

A Biden-kormányzat döntése arra utal, hogy mindkét amerikai politikai párt eltávolodott a globális kereskedelem előnyeinek hirdetésétől. Wendy Cutler, az Asia Society Policy Institute alelnöke szerint az amerikaiak hajlandóak lehetnek elfogadni a magasabb árú autókat cserébe az amerikai vállalatok és munkahelyek védelméért.

A Fehér Ház tisztviselői tagadták, hogy belpolitika befolyásolta volna döntésüket, hangsúlyozva Peking tisztességtelen gyakorlatait. Biden kiemelte: "Ez nem verseny - ez csalás". Az Egyesült Államok már most is meredek vámokat vet ki a Kínából származó elektromos járművekre, de figyelemmel kíséri a kínai vállalatok európai piaci terjeszkedését is. A Fehér Ház célja biztosítani azt, hogy zöld technológiák piacát ne egyetlen ország uralja.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az USA és Kína közötti kereskedelmi háború 2018 óta tart, aminek nagy részét azonban az amerikai fogyasztók fizették meg magasabb árak formájában. Az Oxford Economics kutatása szerint a legújabb tervek valószínűleg csak minimálisan befolyásolják az inflációt és a gazdaság növekedését, így inkább szimbolikus jelentőségűnek tekinthetők.

Címlapkép: MTI/AP/Evan Vucci

NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm