23 °C Budapest
City traffic. Traffic jam on the road. Dividing strip. Road marking. Traffic Laws. Distance and interval between vehicles. Urban transport. Speed ​​limit in the city. Multi-lane highway.

Gyorshajtók, bicajosok, tahók: ezek a legidegesítőbb dolgok az utakon

2021. június 7. 16:44

Rengeteg dolog idegesíti az autósokat: ezek közül a legtöbben azokat a sofőröket nem szeretik, akik agresszíven letolják őket az útról. De előkelő helyen végeztek a mobilozók, és a szabálytalan bicajosok is az ADAC felmérésén. Egy közlekedéspszichológus szerint sokan akaratuk ellenére idegesítik a többi autóst.

Az autósok 80 százaléka szerint a legzavaróbb közúti magatartás az, ha egy másik sofőr - a követési távolságra fittyet hányva - nagy sebességnél túl közel jön hozzájuk - derült ki a német autóklub felméréséből. Az ADAC hozzátette, hogy tavaly még csak 77 százalékkal "győzött" az agresszív vezetési stílus a legidegesítőbb vezetési szituációk listáján.

A felmérésben 22 helyzetről vagy körülményről kérdezték a résztvevőket. Kiderült, hogy a válaszadók azokat a sofőröket sem szeretik, akik nem 100 százalékban a vezetésre figyelnek - pl. telefonoznak -, de az olyan kerékpárosok is bosszantóak, akik nem tartják be a közlekedési szabályokat. Előkelő helyen végeztek az idegesítő-listán azok a sofőrök is, akik levillogják a többieket, és azok is, akik index nélkül váltanak sávot, kanyarodnak.

Kiderült, hogy a legtöbb idegesítő szokás, körülmény az autópályákhoz kapcsolódik: az előzgető kamionsofőrök, és a belső sávot túl sokáig használók is felkerültek a listára. A városban és az országúton a túl gyors és az indokolatlanul lassú haladás is idegesítette a válaszadókat. Az elektromos e-rollerekkel közlekedők pedig a megkérdezettek 45 százalékát idegesítik.

De nemcsak a közlekedők voltak bosszantóak: sokaknak például az üzemanyagárak is eléggé felborzolják a kedélyeit, de a rossz útviszonyok, a koordinálatlan lámpaváltás, az építkezés, az elterelés vagy a túl sok, ezért átláthatatlan táblaerdő is sok bosszúságot okoz.

Ulrich Chiellino, az ADAC közlekedéspszichológusa két különböző csoportba sorolja az idegesítő sofőröket:

Vannak olyan emberek, akik szándékosan helytelenül viselkednek, hogy előrébb jussanak. Például azok a gyorshajtók, akik könyörtelenül kiszorítanak másokat a belső sávból az autópályán.

A szakértő második csoportot nagyobbnak tartja, szerinte kevesen akarnak tudatosan ártani másoknak:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

éppen ellenkezőleg, nem veszik észre, mennyire kockázatos a viselkedésük. Mert még soha nem történt semmi, ha például az illető vezetés közben telefonhívást indított vagy SMS-t olvasott. Veszélyes és hamis biztonságérzet alakul ki arról, hogy a telefonozás igazából veszélytelen.

A pszichológus azt ajánlja a megszállott telefonozóknak, hogy inkább kapcsolják repülési üzemmódba az okostelefont autóban, így még csak kísértésbe sem esnek, hogy nyomkodják. Chiellino azonak is adott tanácsot, akik idegeskednek a többi sofőr miatt:

Próbálj nyugodt maradni, ne keveredj vitába, inkább menj tovább. Máskülönben csak veszélybe sodornád magad

- húzta alá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?