25 °C Budapest
City traffic. Traffic jam on the road. Dividing strip. Road marking. Traffic Laws. Distance and interval between vehicles. Urban transport. Speed ​​limit in the city. Multi-lane highway.

Gyorshajtók, bicajosok, tahók: ezek a legidegesítőbb dolgok az utakon

2021. június 7. 16:44

Rengeteg dolog idegesíti az autósokat: ezek közül a legtöbben azokat a sofőröket nem szeretik, akik agresszíven letolják őket az útról. De előkelő helyen végeztek a mobilozók, és a szabálytalan bicajosok is az ADAC felmérésén. Egy közlekedéspszichológus szerint sokan akaratuk ellenére idegesítik a többi autóst.

Az autósok 80 százaléka szerint a legzavaróbb közúti magatartás az, ha egy másik sofőr - a követési távolságra fittyet hányva - nagy sebességnél túl közel jön hozzájuk - derült ki a német autóklub felméréséből. Az ADAC hozzátette, hogy tavaly még csak 77 százalékkal "győzött" az agresszív vezetési stílus a legidegesítőbb vezetési szituációk listáján.

A felmérésben 22 helyzetről vagy körülményről kérdezték a résztvevőket. Kiderült, hogy a válaszadók azokat a sofőröket sem szeretik, akik nem 100 százalékban a vezetésre figyelnek - pl. telefonoznak -, de az olyan kerékpárosok is bosszantóak, akik nem tartják be a közlekedési szabályokat. Előkelő helyen végeztek az idegesítő-listán azok a sofőrök is, akik levillogják a többieket, és azok is, akik index nélkül váltanak sávot, kanyarodnak.

Kiderült, hogy a legtöbb idegesítő szokás, körülmény az autópályákhoz kapcsolódik: az előzgető kamionsofőrök, és a belső sávot túl sokáig használók is felkerültek a listára. A városban és az országúton a túl gyors és az indokolatlanul lassú haladás is idegesítette a válaszadókat. Az elektromos e-rollerekkel közlekedők pedig a megkérdezettek 45 százalékát idegesítik.

De nemcsak a közlekedők voltak bosszantóak: sokaknak például az üzemanyagárak is eléggé felborzolják a kedélyeit, de a rossz útviszonyok, a koordinálatlan lámpaváltás, az építkezés, az elterelés vagy a túl sok, ezért átláthatatlan táblaerdő is sok bosszúságot okoz.

Ulrich Chiellino, az ADAC közlekedéspszichológusa két különböző csoportba sorolja az idegesítő sofőröket:

Vannak olyan emberek, akik szándékosan helytelenül viselkednek, hogy előrébb jussanak. Például azok a gyorshajtók, akik könyörtelenül kiszorítanak másokat a belső sávból az autópályán.

A szakértő második csoportot nagyobbnak tartja, szerinte kevesen akarnak tudatosan ártani másoknak:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

éppen ellenkezőleg, nem veszik észre, mennyire kockázatos a viselkedésük. Mert még soha nem történt semmi, ha például az illető vezetés közben telefonhívást indított vagy SMS-t olvasott. Veszélyes és hamis biztonságérzet alakul ki arról, hogy a telefonozás igazából veszélytelen.

A pszichológus azt ajánlja a megszállott telefonozóknak, hogy inkább kapcsolják repülési üzemmódba az okostelefont autóban, így még csak kísértésbe sem esnek, hogy nyomkodják. Chiellino azonak is adott tanácsot, akik idegeskednek a többi sofőr miatt:

Próbálj nyugodt maradni, ne keveredj vitába, inkább menj tovább. Máskülönben csak veszélybe sodornád magad

- húzta alá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?