A magyarok 92 százaléka nem törődik ezzel, aztán meg fizethet

A magyarok 92 százaléka nem törődik ezzel, aztán meg fizethet

2015. június 3. 16:30

Az autóbiztosítások aránya Magyarországon megfelel a régiós átlagnak, Kelet- és Közép-Európában tizennégyből csak egy háztartásnak van CASCO biztosítása.

A kelet- és közép-európai háztartások mindössze hét százaléka rendelkezik CASCO biztosítással, KGFB-vel a 47 százaléka. A magyarországi arányok a régiós átlagnak megfelelően alakulnak - derül ki a GfK Financial Intelligence legújabb felméréséből.

A legtöbb országban CASCO biztosítást önkéntes alapon kötnek az ügyfelek. Két ország emelkedik ki régiós összehasonlításban: Szerbia és Szlovénia. Míg Szerbiában százból mindössze két háztartás él a CASCO nyújtotta védelemmel, Szlovéniában a háztartások 41 százalékának van CASCO biztosítása, aminek az oka elsősorban az, hogy az autók nagy részét lízingszerződéssel használják, amely előírja az ilyen típusú biztosítás meglétét. Csehországban ugyanez az arány - markánsan az átlag felett - 14 százalék, Szlovákia és Bulgária esetében pedig 10 százalék körül alakul. A felmérésben szintén résztvevő többi régiós országban, így Magyarországon, Szerbiában, Ukrajnában, Horvátországban, és Lengyelországban 10 százalék alatti az elterjedtség, tehát átlagosan tízből nem egészen egy háztartás köt CASCO biztosítást.

Teljesen más a kép a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (KGFB) vizsgálva, ez ugyanis kötelező mivolta okán országonként a gépjármű tulajdonosok számához hasonló, így adataiból következtethetünk az adott országra jellemző vásárlóerőre. A KGFB biztosítás a vizsgált régió háztartásainak 47 százalékában fordul elő, azaz közel minden másodikban.

A régió megosztottságát jól mutatják a nagymérvű eltérések: míg Horvátországban, Csehországban, Szlovákiában 60 százalék körülien, addig Ukrajnában mindössze a háztartások 12 százaléka rendelkezik ilyen biztosítással.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Magyarországon a KSH adatai szerint 3,1 millió személygépjármű fut az utakon, átmeneti csökkenés után a használatban lévő személygépjárművek száma a 2014. évben újra elérte, illetve túlszárnyalta a 2008-as szintet.

A háztartások 52 százaléka rendelkezik KGFB biztosítással, és 8 százalék CASCO típusú védelemmel; összehasonlításul: a háztartások 64 százalékában található otthonbiztosítás.

 

NEKED AJÁNLJUK
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?