27 °C Budapest
A little playing doctor at home

Meglepő számokat közölt az ENSZ: minden másodpercben meghal egy gyermek

2024. március 13. 11:44

Az ENSZ legújabb becslései szerint 2022-ben világszerte rekordalacsonyra, 4,9 millióra csökkent az ötödik életévüket be nem töltött gyermekek halálozásának száma, ami másodpercenként egy halálesetet jelent. Ez viszont még mindig messze van a legújabb célkitűzéstől, amely szerint 2030-ra a megelőzhető halálesetek számának további csökkentését tűzték ki a korcsoportban - jelentette a Reuters.

Az 5. születésnapjuk előtt elhalálozó gyermekek számának csökkenése világszerte jelentős mérföldkő: 2022-ben ez a szám 4,9 millióra esett vissza, ami rekordalacsony értéknek számít. Az ENSZ adatai szerint ez másodpercenként egy gyermekhalálozást jelent: az elmúlt évtizedekben tapasztaltalt javulás ellenére azonban a halálozási arányok csökkentésére vonatkozó globális célok még mindig távoliak.

Az 5 év alattiak halálozási aránya 2000 óta közel a felére csökkent, azonban a javulás üteme 2015 óta lelassult. Juan Pablo Uribe, a Világbank egészségügyi, táplálkozási és népesedési igazgatója hangsúlyozza, hogy bár ez egy fontos eredmény, nem szabad beérnünk ennyivel. A további javulást többek között az UNICEF, az ENSZ népesedési részlege és az Egészségügyi Világszervezet is támogatják.

A helyzet elemzését tovább nehezítette, hogy a leginkább érintett területeken az adatok hiányosak voltak. Globális szinten az újszülöttek körében bekövetkező halálesetek teszik ki az összesített halálozási arány mintegy felét. Ezek jelentős része olyan megelőzhető vagy kezelhető okokból adódik, mint a koraszülöttség, a tüdőgyulladás vagy hasmenés.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az ENSZ szerint az egészségügyi alapellátás és a közösségi egészségügyi segítségnyújtáshoz való jobb hozzáférés javíthatna a helyzeten. Ugyanakkor figyelmeztetnek arra is, hogy az éghajlatváltozás, a növekvő társadalmi egyenlőtlenségek, a nemzetközi konfliktusok és a COVID-19 hosszú távú hatásai veszélyeztethetik az elért előrelépéseket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 25. kedd
Vilmos
26. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem