7 °C Budapest
Beautiful little girl and teenager boy with smartphone. Leisure, children, technology and people concept

Észrevétlenül csapolják a gyerekek pénztárcáját: megkopasztják őket, és még élvezik is

2021. december 29. 16:03

Mik azok a mikrotranzakciók? Mire valók? Mik a veszélyei? Mire lehetnek jók? - ezekre a kérdésekre ad választ egy az online játékokról készített összeállítás. Többek között érdemes lehet egy keretösszeget meghatároznia a szülőknek, például a zsebpénz terhére, így a gyerekek tudatosabban “vásárolnak” majd a játék során és tisztában lesznek azzal, hogy korlátai vannak a pénzköltésnek. 

Új piacot teremtettek az elektronikus pénzforgatagban a világszerte népszerű online és okostelefonos játékok, mint például a Fortnite vagy a Star Wars Battlefront 2. Ezeknél a játékoknál ugyanis újabb pályákat, kiegészítőket, jutalmakat vásárolhatnak a játékosok az úgynevezett mikrotranzakciókkal. Ez a gyakorlatban kártyás vásárlást jelent, de azok összege minimális, 1-2 ezer forint alatti, gyakorta alig pár száz forintos kiadást jelent. A játékfejlesztők azért indultak el ezen az úton, mert egy-egy programért csak egy alkalommal fizetnek a felhasználók. A játék során megvásárolható kiegészítők, aktiválható pályák által viszont folyamatos bevételhez juthatnak - írja a K&H elemzése.

A mikrotranzakciók ma már széles körben elterjedtek, és olyan - a legkisebbek körében is népszerű - játékokba is bekerültek, mint például a Minecraft. Sok szülő vásárol karácsonyra online játékot a gyermekének, miközben ezeknek is vannak veszélyei, kockázatai. Például lehetnek olyan játékok, amelyeknél nem lehet pontosan tudni, hogy a felkínált kiegészítő “csomag” valójában mit tartalmaz: másként fogalmazva nem tudni előre, hogy előrébb jutunk-e a játékban a vásárlás segítségével (loot box). Szintén kockázatot jelent, ha gyakorlatilag korlátlan keretet ad a szülő a játékhoz, akkor fék nélküli költekezésbe kezdhet a gyerek. 

Ugyanakkor körültekintő hozzáállással a mikrotranzakciók segítségével komoly pénzügyi tudatosságra ösztönözhetőek a kisebbek is. 

  • Minden egyes új játék vásárlásánál a szülők nézzék meg, pontosan milyen tranzakciókat tartalmaz a játék. Milyen az értékeltsége, mit írtak róla a szaklapok, vannak-e egyéb veszélyei.
  • Ha belevág a gyerek a játékba, akkor első körben érdemes egy konkrét keretösszeget meghatározni, akár az adott játékra. Akár heti vagy havi szinten vagy a zsebpénz terhére. Ebben az esetben a “játékos” sokkal jobban meggondolja, hogy mit vegyen a játék során.
  • Érdemes a mikrotranzakciókat felügyelnie a szülőknek, így elkerülhető, hogy a gyerekek a felesleges pénzköltés csapdájába essenek vagy éppen szerencsejáték-jellegű ügyletekbe keveredjenek. 
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem