8 °C Budapest

Döbbenetes, mire szivattyúzzák saját pénzük a magyarok: de meddig?

2019. április 9. 21:01

Nem csak többet, hanem másra is költünk, mint korábban. Mobilból, ruhából, padlóburkolóból, bútorból nőttek leggyorsabban a vásárlások az elmúlt években. A legnagyobb boltos költekezési szelet persze az élelmiszer, de a második az építőanyag, barkács piac, a harmadik pedig a kozmetika, testápolás.

Nem csak többet, hanem másra is költünk, mint korábban. Mobilból, ruhából, padlóburkolóból, bútorból nőttek leggyorsabban a vásárlások az elmúlt években. A legnagyobb boltos költekezési szelet persze az élelmiszer, de a második az építőanyag, barkács piac, a harmadik pedig a kozmetika, testápolás. Nem sokkal marad le a ruházat értékben sem. És jönnek az újabb változások is a pénztárcánk világában. A jövőben a boltos lakáskiadások mozgatják nagyobb erővel a kiskereskedelmi piacot - írja közleményében a blokkk.com

Ezen felül a lakáspiac várható gyorsulása előreláthatóan az eddigieknél jobban pörgeti majd a lakhatással kapcsolatos boltos kiadásokat is, így a bútor, lakásfelszerelés, valamint az építőanyag vásárlásokat. Az elektronikában a mobiltelefonvásárlások még egy jó ideig tarolni fognak, hiszen az okostelefonok egy sor más szolgáltatást is kiváltanak, évről-évre jönnek az újdonságok, például a hajtogatós fajta már olvasókönyvnek is jó, fényképezőgépet pedig felesleges is külön vásárolni.

Nem várt kiadásod akadt? Személyi hitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

A legnagyobb költekezési szelete a boltos világnak persze az élelmiszer. Az élelmiszerek piaca komótosabban mozgott eddig is, itt mindig pontosabban számolgatnak a háziasszonyok, miből mennyit vegyenek. Itt a drágulás fékezi majd a nagyobb sebességre kapcsolást, amivel egy darabig szembe kell nézni vásárláskor - írja a portál.

A költekezés értékét nézve a második a sorban az építőanyag, barkácscikkek piaca. Ez nyilván összefügg azzal, hogy növekedett az elmúlt években is a lakáspiac, ami húzta a hozzá kapcsolódó boltos vásárlásokat is.

A boltos áruterületek növekedését nézve egyértelmű, hogy átalakul a családi költekezés szerkezete, a leggyorsabban megugró területek súlya, részben az előbbiekkel összefüggésben, sokat nő a jövőben is. Ide tartozik még a bútor, lakástextília is.Ha több a pénz a családi kasszában, többet is adnak magukra a vásárlók, így jócskán megugrott a ruházati féleségek és a kozmetikumok, testápolási cikkek forgalma is. Ezek is előreláthatóan továbbra is az átlagnál gyorsabban növekvő területei lesznek a boltos világnak - írja a blokkk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tartós elektromos háztartási gépek piaca lehet még az, ahol nagyobb növekedés várható az eddigieknél, a lakáspiac további bővülésével összhangban. Jelentősebben bővülhet a sportszer, hobbi-, játékok piaca is, hiszen például egyre divatosabb a sportos életmód, a játékvásárlás pedig a gyermekes családok örök vásárlási programja - áll a közleményben.

A ruhás piacon belül a használt cikkek vásárlása érthető okok miatt lefékeződött, de azért még léteznek a turkálók. De a finoman szólva sokkal drágább órákra, ékszerekre sem költünk többet, ez a piac sem nő fergeteges ütemben, úgy látszik, a luxus nem sürgős. Persze, karórából van nagyon olcsó is.

Sajátos területe a boltos világnak az üzemanyagok piaca, ahol azért jelentős a vállalkozások vásárlásainak súlya. Elkülönítve célszerű kezelni a gyógyszer és gyógyászati eszközök vásárlásait is. És a dohányboltok sem szokványosak, de viszik a pénzt szépen ők is. Érdekes módon az alkoholféleségek piaca jócskán átlag alatti ütemben nőtt, a könyv, újság, papíráruk vásárlása sem mozdult sokat, egyes építőanyagféleségek forgalma pedig vissza is esett.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem