Döbbenetes, mire szivattyúzzák saját pénzük a magyarok: de meddig?

Döbbenetes, mire szivattyúzzák saját pénzük a magyarok: de meddig?

2019. április 9. 21:01

Nem csak többet, hanem másra is költünk, mint korábban. Mobilból, ruhából, padlóburkolóból, bútorból nőttek leggyorsabban a vásárlások az elmúlt években. A legnagyobb boltos költekezési szelet persze az élelmiszer, de a második az építőanyag, barkács piac, a harmadik pedig a kozmetika, testápolás.

Nem csak többet, hanem másra is költünk, mint korábban. Mobilból, ruhából, padlóburkolóból, bútorból nőttek leggyorsabban a vásárlások az elmúlt években. A legnagyobb boltos költekezési szelet persze az élelmiszer, de a második az építőanyag, barkács piac, a harmadik pedig a kozmetika, testápolás. Nem sokkal marad le a ruházat értékben sem. És jönnek az újabb változások is a pénztárcánk világában. A jövőben a boltos lakáskiadások mozgatják nagyobb erővel a kiskereskedelmi piacot - írja közleményében a blokkk.com

Ezen felül a lakáspiac várható gyorsulása előreláthatóan az eddigieknél jobban pörgeti majd a lakhatással kapcsolatos boltos kiadásokat is, így a bútor, lakásfelszerelés, valamint az építőanyag vásárlásokat. Az elektronikában a mobiltelefonvásárlások még egy jó ideig tarolni fognak, hiszen az okostelefonok egy sor más szolgáltatást is kiváltanak, évről-évre jönnek az újdonságok, például a hajtogatós fajta már olvasókönyvnek is jó, fényképezőgépet pedig felesleges is külön vásárolni.

Nem várt kiadásod akadt? Személyi hitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

A legnagyobb költekezési szelete a boltos világnak persze az élelmiszer. Az élelmiszerek piaca komótosabban mozgott eddig is, itt mindig pontosabban számolgatnak a háziasszonyok, miből mennyit vegyenek. Itt a drágulás fékezi majd a nagyobb sebességre kapcsolást, amivel egy darabig szembe kell nézni vásárláskor - írja a portál.

A költekezés értékét nézve a második a sorban az építőanyag, barkácscikkek piaca. Ez nyilván összefügg azzal, hogy növekedett az elmúlt években is a lakáspiac, ami húzta a hozzá kapcsolódó boltos vásárlásokat is.

A boltos áruterületek növekedését nézve egyértelmű, hogy átalakul a családi költekezés szerkezete, a leggyorsabban megugró területek súlya, részben az előbbiekkel összefüggésben, sokat nő a jövőben is. Ide tartozik még a bútor, lakástextília is.Ha több a pénz a családi kasszában, többet is adnak magukra a vásárlók, így jócskán megugrott a ruházati féleségek és a kozmetikumok, testápolási cikkek forgalma is. Ezek is előreláthatóan továbbra is az átlagnál gyorsabban növekvő területei lesznek a boltos világnak - írja a blokkk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tartós elektromos háztartási gépek piaca lehet még az, ahol nagyobb növekedés várható az eddigieknél, a lakáspiac további bővülésével összhangban. Jelentősebben bővülhet a sportszer, hobbi-, játékok piaca is, hiszen például egyre divatosabb a sportos életmód, a játékvásárlás pedig a gyermekes családok örök vásárlási programja - áll a közleményben.

A ruhás piacon belül a használt cikkek vásárlása érthető okok miatt lefékeződött, de azért még léteznek a turkálók. De a finoman szólva sokkal drágább órákra, ékszerekre sem költünk többet, ez a piac sem nő fergeteges ütemben, úgy látszik, a luxus nem sürgős. Persze, karórából van nagyon olcsó is.

Sajátos területe a boltos világnak az üzemanyagok piaca, ahol azért jelentős a vállalkozások vásárlásainak súlya. Elkülönítve célszerű kezelni a gyógyszer és gyógyászati eszközök vásárlásait is. És a dohányboltok sem szokványosak, de viszik a pénzt szépen ők is. Érdekes módon az alkoholféleségek piaca jócskán átlag alatti ütemben nőtt, a könyv, újság, papíráruk vásárlása sem mozdult sokat, egyes építőanyagféleségek forgalma pedig vissza is esett.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 19. 17:45