17 °C Budapest

Kellemetlen meglepetés érheti a magyar autósokat: fontos változás a tankolásnál

2018. október 12. 11:31

Mától tankoláskor másfajta jelölésekkel is találkozhatunk a benzinkutakon: a jól megszokott sárga és zöld címkék mellett fekete-fehér köröket, négyzeteket és rombuszokat is kötelező elhelyezni az autósok pontos tájékoztatása érdekében. Mutatjuk pontosan mit jelentenek az ábrák, és mely országokban számíthatunk változásokra.

Komoly változások léptek ma életbe a magyar benzinkutakon: mostantól egy 2014-es EU-s irányelvnek megfelelően kötelező az egységes méretű és kinézetű üzemanyagjelölő címkék elhelyezése a kútoszlopokon és a töltőpisztolyokon. De az október 12. után forgalomba hozott új járművek tanksapkája mellett is kötelező jelölni a szükséges üzemanyag fajtáját.

A változásokra azért van szükség, hogy a jelölések harmonizáljanak egymással egész Európában, és így a vezetők biztosan és pontosan ki tudják választani a járművük számára megfelelő üzemanyagot. A már megszokott zöld és sárga címkék helyett fekete és fehér címkékkel találkozhatunk mostantól. Az alábbi videóban összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat:

A benzint tehát egy körben elhelyezett E betű és egy szám jelöli, a gázolajat egy négyzetben elhelyezett B betű, az egyéb üzemanyagoknak pedig rombusz lesz a szimbóluma. 

Nagyon kell figyelni, hiszen a legnagyobb problémát a gázolaj új jelölése okozhatja, hiszen a fekete B-betűt az autósok akár benzinnek is értelmezhetnek majd.

Egészen pontosan ezt takarják mostantól az új jelölések:

  • E5 : benzin, amelynek alkoholtartalma 5% etanol,
  • E10 :benzin 10% -os etanolos alkohollal,
  • E85 : 85% -os alkoholtartalmú etanol,
  • B7 : dízel, amelynek biodízeltartalma 7%
  • B10 : dízel, amelynek biodízeltartalma 10%
  • XTL : teljesen szintetikus dízelolaj, amely nem a nyersolaj finomításából származik
  • CNG : metán autókhoz
  • H2: hidrogén
  • PB-gáz: PB-gáz
  • LNG: folyékony metán

A címke egyszerű vizuális eszköz, amely segítséget nyújt a fogyasztóknak, hogy helyesen válasszák ki a megfelelő üzemanyagot járművük számára. De nem kell megijedni a változásoktól, hiszen az eddig megismert jelölések továbbra is láthatóak lesznek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az új címkék mind a 28 Európai Uniós tagállamban, az EGT országokban (azaz Izlandon, Liechtensteinben és Norvégiában), valamint Macedóniában, Szerbiában, Svájcban és Törökországban, ahol szintén alkalmazzák az az európai szabvány standardjait.

A CEN (Európai Szabványügyi Bizottság) egy hasonló szabvány létrehozásán dolgozik az elektromos autókra és azok töltőhelyeire vonatkozóan. Feltételezhető, hogy az elektromos autókra és azok töltőhelyeire egy hasonló tájékoztatás fog megjelenni rövidesen.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem