10 °C Budapest
Ezeket még ma töltsd le! Segítenek spórolni, vigyáznak a pénzedre

Ezeket még ma töltsd le! Segítenek spórolni, vigyáznak a pénzedre

2017. június 27. 14:05

Ma már kismillió olyan alkalmazás van, ami a pénzügyekben segít eligazodni. A legtöbb ezek közül egyszerű költségvetés-kezelő, de ezek is egyre kifinomultabbak, számos extra funkcióval. A jövőben pedig a felhasználói élményre koncentráló fejlesztések térnyerése várható, a most felemelkedő trendnek ráadásul már Magyarországon is van előfutára: egy hazai fejlesztésű applikáció, ami az élet sok területén segít, például lehetővé teszi a mobilfizetést. Mutatjuk, melyek a leghasznosabb pénzügyi appok 2017-ben, és mit tudnak.

Az okostelefonos alkalmazások a pénzügyek világában is megállíthatatlanul törnek előre, ami a magyar lakosságnak is jól jön, hiszen nem a pénzügyi tudatosságunkról vagyunk híresek. Eleinte főleg a költségvetési alkalmazások voltak túlsúlyban a piacon, amelyek segítenek nyomon követni a bevételeket és a kiadásokat, illetve megtakarítani.

Az elmúlt években egyre kifinomultabb megoldásokkal álltak elő a fejlesztők, illetve más pénzügyi problémákra fókuszáló appok is megjelentek, mint az ATM-kereső vagy a valutaváltó, a következő mérföldkő pedig a mobilfizetésre használható alkalmazás.

A funkciók mellett persze fontos szempont a design, a könnyű használhatóság, a több eszközzel való szinkronizálhatóság, illetve egyre kedveltebbek az extra kényelmi funkciók is. Összeszedtük a hat legjobb ingyenes pénzügyi appot, amelyeket részletesen be is mutatunk.

Költségvetési alkalmazások

A pénzügyekkel kapcsolatban az egyik legnagyobb nehézség, hogy könnyen kifolyik a pénz az ember kezei közül, ha nem figyel oda. Ha azonban folyamatosan követed a pénz útját, az már fél siker lehet a spóroláshoz, egyes appok pedig még megtakarítási célokat is segítenek megvalósítani, sőt még a befizetett számlákat is vezetheted a segítségükkel. Egyszóval elindítanak azon az úton, ami a tudatosabb pénzügyi tervezéshez vezet. Az alábbi három alkalmazás ingyenes, és Android és iOS rendszert futtató készülékre is telepíthető.

Money Lover

Google Play értékelés: 4,4

A Money Lover az összetettebb pénzügyi alkalmazások közé tartozik, és magyar nyelven is elérhető. Lehetőséget ad a pénzmozgások követésére kategóriák szerint, illetve említésre méltó a megtakarítások menü is, ahol kitűzhetsz célokat - például nyaralás vagy új laptop - és számon tarthatod, mennyi pénzed gyűlt rá össze. Szintén hasznos, hogy hozzá lehet adni eseményeket, és az ez alatt képződő tételeket külön kezeli a rendszer. Ezenkívül kiszámolhatod a borravalót, és más hasznos pénzügyi számításokat is elvégezhetsz. Egyszerre 5 számítógépen futtatható a program, és az adatok exportálhatóak egy Excel-fájlba.

Expense Manager

Google Play értékelés: 4,3

Az Expense Manager hasonlóan gyűjti össze a havi kiadásokat, amellett, hogy bankszámlát, hitelkártyát és készpénzt egyaránt kezel. Bár angol nyelvű az alkalmazás, létrehozhatsz saját alkategóriákat magyar nyelven, illetve arra is van lehetőség, hogy előre meghatározd, mire mennyit akarsz költeni egy adott időszakban, a program pedig jelzi, mennyire sikerül tartani a tervet. Import, export, szinkronizálás szintén elérhető, és egyszerre többen is kezelhetik a fiókot. A hátránya pont az összetettség miatt, hogy sok fület kell kitölteni, de ha igazán pontosan akarod vezetni a pénzügyeidet, például azt is rögzítenéd, hogy mekkora árkedvezménnyel vettél egy adott terméket, akkor kifejezetten jó választás ez az app.

Expense IQ

Google Play értékelés: 4,4

Az Expense IQ jól átgondolt alkalmazás magyar menüvel. Az adatbevitelnél például egyből egy kis kalkulátort találsz, amivel alapműveleteket lehet elvégezni. Ennél sem csak feljegyezni, hanem tervezni is lehet a kiadásokat: minden kategóriában megadhatod, hogy adott hónapban mire mennyit tervezel költeni, és az alkalmazás figyelmeztet, ha túlléped a keretet. Szintén hasznos funkció a számlaemlékeztető, így nem feledkezel meg a befizetésekről, illetve jól jön még a biztonsági mentés és a felhőszinkronizálás.

Valutaváltó és ATM-kereső

Bár a költségvetési alkalmazások valóban nagy könnyebbséget jelenthetnek, vannak egyéb területek a pénzügyeken belül, amikkel kapcsolatban segítséget nyújthat a technológia. Az alábbi valutaváltó és az ATM-kereső alkalmazás szintén ingyen letölthető Androidra és iOS-ra egyaránt.

Xe Currency

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Google Play értékelés: 4,4

Aki sokat utazik külföldre, annak bármikor jól jöhet némi információ az éppen aktuális devizaárfolyamokról. Az Xe Currency az egyik legkedveltebb és legjobb valutaváltó alkalmazás, amely a nemzetközi pénzpiacok éppen aktuális középárfolyamait veszi figyelembe. Pillanatok alatt 180 pénznem között lehet váltani, de az ingyenes verzióban van egy korlát, ami miatt egyidőben csak 10 valutaárfolyamot követhetsz nyomon, de ez valójában nem von le az app hasznosságából. Legnagyobb előnye a könnyű kezelhetőség és a mindig naprakész devizaárfolyamok, amiket akár útközben is frissíthetsz.

Országos fiók- és ATM kereső

Google Play értékelés: -

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tavaly nyáron elindította saját fejlesztésű bankautomata-kereső alkalmazását, amit az intézmény honlapjáról tölthetsz le, és tabletről vagy okostelefonról is használhatod. Földrajzi elhelyezkedés alapján vagy konkrét intézmények szerint is lehet keresni a bankfiókokat, ATM-eket, a találatok pedig térképen is megjeleníthetőek. A mozgáskorlátozott ügyfelek külön kereshetnek az akadálymentesen megközelíthető és használható fiókokra és ATM-ekre. A keresővel több ezer bankjegykiadó automatát vagy hitelintézeti fiókot találhatsz meg percek alatt.

Érintéses mobilfizetés

Simple

Google Play értékelés: 4,4

Az egyik legsokoldalúbb alkalmazás a hazai piacon az OTP által fejlesztett, 3 évvel ezelőtt indult mobilfizetési app, a Simple, amivel többek között a közterületi parkolásodat fizetheted, vásárolhatsz autópálya-matricát vagy akár mozi-, színház- és koncertjegyet is. Június elején új dizájnt és kezelőfelületet kapott, illetve a megújulás részeként az alkalmazáson keresztül elindult az érintéses bolti mobilfizetési szolgáltatás. Kezdetben csak a pénzintézet ügyfeleinek érhető el, használatához ugyanis az OTP Bank által kibocsátott MasterCard vagy Maestro bankkártyára (nem kell, hogy érintéses fizetésre alkalmas legyen), valamint NFC-képes, minimum 4.4-es Android operációs rendszert futtató telefonra van szükség. Az alkalmazás egyéb szolgáltatásai viszont bármely bank által kibocsátott MasterCard, Maestro, Visa vagy American Express kártyával is használhatóak.

Az app segítségével össze lehet kötni a POS-terminálokon megadandó PIN-kódot a telefonzárolás feloldásához szükséges kóddal, így fizetésnél nem kell mást tenni, mint feloldani a telefont és a terminálhoz érinteni, tehát olyan egyszerű a folyamat, mintha a bankkártyát használnánk érintéses fizetésre, továbbá internet sem kell hozzá.

 A bankkártya adatok rögzítése egyszerű és biztonságos, így a következő vásárlások alkalmával nem kell újra megadnod a kártyaadatokat.


Több mint 1 milliárd forintos forgalommal zárta a 2016-os évet az applikáció, amivel hároméves történetében új rekordot ért el. A tranzakciók száma megközelítette a félmilliót (416 018 db) és a letöltések száma is szépen nőtt az elmúlt évben, így már összesen 322 977 potenciális felhasználó telefonján található meg az alkalmazás

 - tudta meg a Pénzcentrum az OTP-től.

A Simple alkalmazásban elérhető funkciók főleg a nagyvárosi emberek életét könnyítik meg, rendszeres felhasználók és a használat gyakorisága alapján a parkolás a legnépszerűbb. Gőzerővel folytatódik a fejlesztés, így hamarosan további újdonságok várhatók, amelyekkel kapcsolatban Szabó Gergő, az OTP Mobil kommunikációs és marketingvezetője a Pénzcentrumnak elárulta, hogy az e-jegyvásárlásra, ezen belül elsősorban a tömegközlekedésre (BKK, MÁV) mutatkozik a legnagyobb piaci igény, ezért ezt a lehetőséget is mérlegelik a jövőbeli fejlesztések tekintetében.

A cikk megjelenését az OTP Bank Nyrt. támogatta.

 

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?