Ha áfás számlát kérsz, bukod a jogaidat és nem is tudsz róla

2016. szeptember 2. 14:00

Közösen szervezett háttérbeszélgetést a fogyasztói jogokról a legnagyobb hazai elektronikai áruház és a Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért közhasznú egyesület. Meglepő dolgok derültek ki: tudtad, hogy áfás számla igényléssel rögtön bukod a jótállást?


Ha tízezer forintnál drágább elektronikai terméket vásárolunk, ahhoz az esetek túlnyomó többségében jár

  • 1 év jótállás és
  • 2 év szavatosság.
A rossz hír, hogy e két garanciális jog közül a számodra kedvezőbbet, a jótállást, amint kérsz egy áfás számlát (cég nevére), máris elbukod.

A háttérbeszélgetésen a Media Markt egy munkatársa kiemelte, hogy az áruház a jogszabálynál és a piaci gyakorlatnál kedvezőbben jár el. Nem azt vizsgálja, hogy cégre vagy magánszemély nevére vették-e a terméket, hanem, hogy az egy gazdasági vállalkozás üzleti érdekkörében lett-e használva, vagy sem.

Ez praktikusan azt jelenti, hogy náluk csak akkor vész el a jótállás, ha egy cég üzleti tevékenységével volt kapcsolatos a termék áfás számlára történt beszerzése, és ráadásul még a hiba is erre (azaz az üzleti tevékenységre) vezethető vissza.

Persze a cég elég speciális helyzetben van. Bár neki is jót kell állnia az eladott termékekért, egy garanciális javítás költségét főszabály szerint mégis a gyártó fizeti ki. Ennek megfelelően a vállalkozás úgy tud ügyfélbarát lenni, hogy az neki semmibe nem kerül.

Tudunk nyomást gyakorolni

-mondta Német Károly Csongor, a Media Markt ügyvezető igazgatója. Egy félmosolyt is megeresztett, mely valószínűleg annak szólt, hogy Európa legnagyobb elektronikai termék vásárlójaként elég jó helyzetben van a cégcsoport a gyártókkal szemben, amikor egy-egy garanciális ügyben vitájuk támad. Mindemellett a jó beszállítói partnerkapcsolataik is segíthetik őket ilyen helyzetekben.

Óva intettek minket attól a megjelentek, hogy az áfa elengedése fejében beleegyezzünk, hogy egy kereskedő új helyett használt termékről állítson ki nekünk számlát. Bár ennek segítségével pénzt spórolunk meg, de jótállás helyett csak szavatosság jár nekünk, ráadásul az sem két, csupán egy éven keresztül.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Jelentős veszélynek van kitéve a vásárló, ha nem elég körültekintően vásárol az interneten. Sok az eltűnős cég, mely árelőnyt kovácsol magának a fogyasztóvédelmi illetve az adójogszabályok megsértéséből, aztán viszont hamar felszívódik. Azt azonban, hogy e cégek mekkora szeletet harapnak ki a magyarországi internetes kereskedelemből, sem az elektronikai vállalat hazai ügyvezetője, sem Ormós Zoltán, a Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért (SzEK) közhasznú egyesület elnöke nem tudta megmondani.

A SzEK hamarosan segíteni fog a vásárlókon: egy Európában is elismert tanúsítványt fog adni a megbízható webáruházaknak, így a fogyasztó, ha ilyen helyen vásárol, biztos lehet abban, hogy korrekt szolgáltatást nyújtó céggel kerül kapcsolatba.

Amíg nem terjed el széles körben ez a tanúsítvány, addig a SzEK elnöke hüvelykujj szabályként azt javasolta, hogy

vigyázzunk azzal a netes áruházzal, ahol nem fogadnak el bankkártyát: itt valami takargatnivalója lehet a vállalkozásnak.

A netes vásárlással kapcsolatban arra hívták fel a figyelmet, hogy a 14 napos ingyenes elállási idő (tehát, hogy visszaküldhetjük a legtöbb megrendelt terméket két héten belül és a kereskedőnek vissza kell nekünk adnia a pénzünket) csak a magánszemélyekre vonatkozik. Ha áfás számlát kérünk, akkor ugyanúgy bukhatjuk ezt a jogunkat is, mint az első éves jótállást.

Ezzel a jogával a Media Markt tapasztalatai szerint minden tízedik vásárló él, de túlnyomó többségük csak másik készülékre cseréli a megvásárolt termékét, a pénzét nem kéri vissza.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem