34 °C Budapest
Ha áfás számlát kérsz, bukod a jogaidat és nem is tudsz róla

Ha áfás számlát kérsz, bukod a jogaidat és nem is tudsz róla

2016. szeptember 2. 14:00

Közösen szervezett háttérbeszélgetést a fogyasztói jogokról a legnagyobb hazai elektronikai áruház és a Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért közhasznú egyesület. Meglepő dolgok derültek ki: tudtad, hogy áfás számla igényléssel rögtön bukod a jótállást?


Ha tízezer forintnál drágább elektronikai terméket vásárolunk, ahhoz az esetek túlnyomó többségében jár

  • 1 év jótállás és
  • 2 év szavatosság.
A rossz hír, hogy e két garanciális jog közül a számodra kedvezőbbet, a jótállást, amint kérsz egy áfás számlát (cég nevére), máris elbukod.

A háttérbeszélgetésen a Media Markt egy munkatársa kiemelte, hogy az áruház a jogszabálynál és a piaci gyakorlatnál kedvezőbben jár el. Nem azt vizsgálja, hogy cégre vagy magánszemély nevére vették-e a terméket, hanem, hogy az egy gazdasági vállalkozás üzleti érdekkörében lett-e használva, vagy sem.

Ez praktikusan azt jelenti, hogy náluk csak akkor vész el a jótállás, ha egy cég üzleti tevékenységével volt kapcsolatos a termék áfás számlára történt beszerzése, és ráadásul még a hiba is erre (azaz az üzleti tevékenységre) vezethető vissza.

Persze a cég elég speciális helyzetben van. Bár neki is jót kell állnia az eladott termékekért, egy garanciális javítás költségét főszabály szerint mégis a gyártó fizeti ki. Ennek megfelelően a vállalkozás úgy tud ügyfélbarát lenni, hogy az neki semmibe nem kerül.

Tudunk nyomást gyakorolni

-mondta Német Károly Csongor, a Media Markt ügyvezető igazgatója. Egy félmosolyt is megeresztett, mely valószínűleg annak szólt, hogy Európa legnagyobb elektronikai termék vásárlójaként elég jó helyzetben van a cégcsoport a gyártókkal szemben, amikor egy-egy garanciális ügyben vitájuk támad. Mindemellett a jó beszállítói partnerkapcsolataik is segíthetik őket ilyen helyzetekben.

Óva intettek minket attól a megjelentek, hogy az áfa elengedése fejében beleegyezzünk, hogy egy kereskedő új helyett használt termékről állítson ki nekünk számlát. Bár ennek segítségével pénzt spórolunk meg, de jótállás helyett csak szavatosság jár nekünk, ráadásul az sem két, csupán egy éven keresztül.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Jelentős veszélynek van kitéve a vásárló, ha nem elég körültekintően vásárol az interneten. Sok az eltűnős cég, mely árelőnyt kovácsol magának a fogyasztóvédelmi illetve az adójogszabályok megsértéséből, aztán viszont hamar felszívódik. Azt azonban, hogy e cégek mekkora szeletet harapnak ki a magyarországi internetes kereskedelemből, sem az elektronikai vállalat hazai ügyvezetője, sem Ormós Zoltán, a Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért (SzEK) közhasznú egyesület elnöke nem tudta megmondani.

A SzEK hamarosan segíteni fog a vásárlókon: egy Európában is elismert tanúsítványt fog adni a megbízható webáruházaknak, így a fogyasztó, ha ilyen helyen vásárol, biztos lehet abban, hogy korrekt szolgáltatást nyújtó céggel kerül kapcsolatba.

Amíg nem terjed el széles körben ez a tanúsítvány, addig a SzEK elnöke hüvelykujj szabályként azt javasolta, hogy

vigyázzunk azzal a netes áruházzal, ahol nem fogadnak el bankkártyát: itt valami takargatnivalója lehet a vállalkozásnak.

A netes vásárlással kapcsolatban arra hívták fel a figyelmet, hogy a 14 napos ingyenes elállási idő (tehát, hogy visszaküldhetjük a legtöbb megrendelt terméket két héten belül és a kereskedőnek vissza kell nekünk adnia a pénzünket) csak a magánszemélyekre vonatkozik. Ha áfás számlát kérünk, akkor ugyanúgy bukhatjuk ezt a jogunkat is, mint az első éves jótállást.

Ezzel a jogával a Media Markt tapasztalatai szerint minden tízedik vásárló él, de túlnyomó többségük csak másik készülékre cseréli a megvásárolt termékét, a pénzét nem kéri vissza.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?