2 °C Budapest
Kiderült: ennyibe kerül egy Oscar-szobor

Kiderült: ennyibe kerül egy Oscar-szobor

2016. március 4. 22:00

Mindenki úgy gondolja, hogy egy Oscar-szobrot csak egy zseniális alakítással vagy filmmel lehet elnyerni, de arról minden bizonyosan kevesen tudnak, hogy néha ennél jóval prózaiabb úton, a műtárgypiacon is hozzá lehet jutni egy ilyen szoborhoz - írja a műtárgy.com.

Egy Oscar-szobrot elkészíteni nem kis munka, egy tizenhét emberes csapat készíti a szobrokat és nagyjából negyven munkaórát vesz igénybe egy darab elkészülte. A 34 centiméteres szobrot 1982 óta a chicagói RS Owens & Company gyártja. Persze az sem meglepő, hogy néha piacra kerül egy-egy Oscar-szobor, hiszen az idei Oscar-gáláig összesen 2947 ilyen szobrot osztottak ki.

Másrészt az is igaz, hogy az Oscar-díjak birtokosai és annak örökösei nem gyakran dobják piacra a szobrukat, sőt, vannak, akik egy múzeumnak adják, mint például a lengyel filmrendező, Andrzej Wajda, akinek az Oscar-szobra a krakkói Jagelló Egyetem Múzeumában látható.

Az Oscar-szobrok aukciós piaca egészen különösen alakul. 2012-ben például rekordáron, összesen 3 millió dollárért kelt el 15 Oscar-szobor egy aukció keretében. 2011-ben pedig darabárra lebontva még drágábban, 860 ezer dollárért adták el azt a szobrot, amit Orson Welles kapott az Aranypolgár című filmjéért. Bár Wellest a világ egyik legjobb filmrendezőjeként szokták számon tartani, sok évtizedes pályafutása alatt csak egy Oscart nyert, így ez is hozzájárulhatott ehhez a különösen magas árhoz.

A második legdrágábban eladott Oscar-szobrot az 1933-as Calvacade című amerikai film kapta eredetileg, a legjobb filmnek járó díjként. Még a harmadik legdrágábban elkelt szobor is többet ért, mint 300 ezer dollár, mivel a Skippy című filmnek kiosztott legjobb film szobrot ennyiért vették meg a Nate D Sanders egyik aukcióján. Érdekes módon a 15 legdrágábban eladott Oscar-szobor listáján csak az 1930-as és 1940-es években kiosztott díjak vannak.

A legdrágábbak listáján megtalálhatóak a II. világháború alatt kiosztott szobrok is, melyeknek az a különlegességük, hogy a háborús fémhiány miatt csak festett gipszszobrokat osztottak ki három évig, de ezeket a háború végeztével a nyertesek becserélhették aranyozott fémszobrokra.

Nemes Jeles László és Röhrig Géza az idei Oscar-díjátadón

Sokan nem is gondolnák, de nem csak Oscar-szobrokat, hanem Oscar-plaketteket is osztottak ki a történelem során. Farciot Eduoart például egy operatőri technológiai újításért kapta ezt a bronz-plakettet 1937-ben, melyet később 72 ezer dollárért árvereztek el.

Persze nem is mindig olyan könnyű eladni egy Oscar-szobrot. 2015-ben a Los Angeles-i bíróság úgy ítélte, hogy egy 79 ezer dollárért elárverezett Oscar-szobrot mindössze 10 dollárért vissza kell adni a díjat kibocsátó Filmművészeti és Filmtudományi Akadémiának.

Ennek az oka az, hogy egy 1951-egy akadémiai szabály szerint minden piaci alapon eladott Oscar-szoborra elővásárlási joga van az Akadémiának fix 10 dolláros áron. A kérdéses szobrot még 1942-ben kapta Joseph C. Wright a My Gal Sal című film színmunkáiért, az értékesítést pedig a hollywoodi filmes emléktárgyakra is specializálódott Nate D. Sanders aukciósház végezte.

Az Akadémia igazgatója az eset után azt nyilatkozta, hogy az Oscar-szobrot nem kereskedelmi cikknek szánják,

a szobor igazi értéke a benne foglalt művészeti elismerés.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 26. 19:16