Meddig rendeljünk ajándékot, hogy tutira megérkezzen karácsonyra?

2015. november 26. 05:45

Az internetes vásárlás itthon is egyre népszerűbbé válik, évente 10 százalékkal több webshop kezdi meg működését. Az éves forgalom negyede az utolsó két hónaban bonyolódik le, ami miatt a csomagküldő szolgálatok sokkal terheltebbek, és a szállítási idő hossza is növekszik - ráadásul ilyenkor sokan küldenek ajándékot szeretteiknek is. A Pénzcentrum utánajárt, mennyivel előtte kell megrendelni vagy elküldeni a csomagokat, hogy karácsonyra biztosan a fa alá kerülhessenek.

Bár a vasárnapi boltzár láthatóan nincs hatással a hétvégén leadott online rendelések mennyiségére, az e-kereskedelem piaca évente átlagosan így is tíz százalékot meghaladó mértékben növekszik. A Magyar Posta előzetes várakozásai szerint idén 15 millió csomagot fognak szállítani, amivel valószínűleg megdől a tavalyi 13,5 milliós rekord.

Tavaly az online vásárlások összege először lépte át az átlagos 10 ezer forintos lélektani határt, idén pedig az első kilenc hónapban a hat legnagyobb online kiskereskedelmi szektor összesen mintegy 110 milliárd forintos online forgalmat bonyolított le, ami 2014 hasonló időszakához képest 15 százalékos bővülést jelent.

Ezért döntenek egyre többen az online vásárlás mellett:

  • vasárnap is lehet vásárolni
  • kényelmes (házhoz szállítás)
  • nem kell sorban állni, várakozni
  • gyorsabb
  • kedvező árak
  • ár-összehasonlítási lehetőség

Az éves forgalom negyede novemberre és decemberre koncentrálódik, ami a Black Friday-t és az akciós napokat, illetve a karácsonyi vásárlási szezont figyelembe véve nem meglepő. Emiatt a csomagküldő szolgálatok sokkal jobban le vannak terhelve, és a szállítási idő hossza is növekedhet.

A forgalom növekedése már októberben érezhető, de az év utolsó két hónapja a legerősebb. Az elmúlt két év tapasztalatai alapján a küldemények mennyisége akár 30-35 százalékkal emelkedhet november-decemberben az adott évre jellemző átlagos havi csomagszámhoz viszonyítva

- mondta a Pénzcentrumnak Üveges Zoltán, a DHL Express üzletfejlesztési vezetője.

A szállítási idő sok tényezőtől függ, az igénybe vett szolgáltatástól, illetve a feladási- vagy célországtól függően lehet néhány óra, de 4-5 vagy egyes esetekben akár 50 munkanap is.

A Magyar Posta nemrég arról tájékoztatott, hogy az ünnepi forgalomban az interneten jellemzően távol-keleti, illetve tengeren túlról megrendelt áruk átfutási ideje akár 50 nap is lehet. Az Európai Unióból jellemzően néhány nap, míg a magyar webáruházból megrendelt - raktárról kiszállítható - áru 1-2 nap alatt jut el a megrendelőhöz.

Mikor kell megrendelni/feladni a csomagot, hogy karácsonyig biztosan megérkezzen?

A rendelések magas száma miatt ebben az időszakban nőhet a szállításokhoz kapcsolódó ügyintézés időigénye, főként, ha egyedi kérések is felmerülnek, például a csomagolás terén. Ráadásul, ha távolabbi országból rendelünk küldeményt, akkor figyelembe kell venni, hogy az időeltolódás lassítja az ügyintézést, illetve áruküldemények esetén a vámkezelés meghosszabbíthatja a szállítási időt. Ezzel, illetve a téli időszak esetleges extrém időjárási hatásaival is érdemes kalkulálni.

Amennyiben vámköteles termékről van szó, elsősorban a vámkezelés időigénye miatt 2-3 napot érdemes rászámolni az adott országra vonatkozó publikált szállítási időre. Ezen kívül, ha külföldről rendelünk, a feladó partnernek is szüksége lehet időre, amíg szállításra át tudja adni a csomagunkat. A külföldi rendelések esetében, amennyiben lehetséges a vásárláskor ezt megtenni, célszerű a regisztrált postai küldemény lehetőséget választani, mivel csak ezen küldemények esetében követhető a megvásárolt áru útja a kézbesítésig. Annak érdekében tehát, hogy időben megérkezzen a csomag, érdemes minél előbb elindítani a megrendeléseket.

Hamarabb is célba érhet a csomag, csak fizetni kell érte

Természetesen lehetőség van arra is, hogy rövidebb idő alatt juttassuk el a csomagot a kívánt helyre, vagy kapjuk meg a csomagunkat, ennek azonban további díja van, ami számos tényezőtől, elsősorban a súlytól, a célországtól, illetve a választott szolgáltatás típusától függ.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Magyar Posta leggyorsabb nemzetközi csomagszolgáltatása a Nemzetközi EMS gyorsposta. Ennek a szolgáltatásnak a keretében lehetőség van dokumentumok és áru tartalmú küldemények feladására is. A szolgáltatás ára itt is a célállomástól és a küldemény súlyától függően változik. Egy azonos súlyú csomag legközelebbi és legtávolabbi országba való küldése között nagyságrendileg 25 százalékos árkülönbség van.

A FOXPOST csomagküldő szolgálat országosan már a következő munkanapon kézbesíti a csomagokat, illetve aznapi kiszállítási opció is van náluk, amit jelenleg az Extreme Digital, 220 Volt és a Vilagitas.eu oldalain felár nélkül vehetnek igénybe a rendelők.

A DHL úgynevezett Same Day szolgáltatásaival akár néhány órán belül eljuttatja a csomagot a címzettnek légi úton vagy szárazföldön. Jellemzően 1-3 munkanap alatt érnek célba a csomagok úgynevezett időre pontos nemzetközi légi expressz és belföldi expressz szolgáltatásokkal, illetve átlagosan 2-5 munkanap alatt a napra pontos nemzetközi közúti szolgáltatásokkal. Ha egy 2 kg-os küldeményt veszünk alapul, amely magánszemélyek által küldött csomagokra jellemző súly, akkor a szállítási díj néhány ezer forinttól 20-30 ezer forintig terjedhet a már említett tényezőktől függően.

Érdemes biztosítást kötni a nagyobb értékű csomagokra

Mivel az év utolsó két hónapjában jelentősen megnő a rendelések, és csomagfeladások száma, érdemes lehet a nagyobb értékű csomagokra biztosítást kötni.

A Magyar Postánál számos szolgáltatás díja bizonyos értékhatárig tartalmazza a küldeményre vonatkozó biztosítást is, Európa+ csomag termék esetében például maximum 120 ezer forintig. Elsőbbségi és nem elsőbbségi nemzetközi postacsomagnál külön díjért kérhető az értékbiztosítás. A nemzetközi EMS gyorsposta alapára pedig 20 ezer forintig tartalmazza az értékbiztosítást a Print küldemények esetén, 50 ezer forintig a Pack küldemények esetén, amiket külön díj fejében maximum 1 millió forintig lehet biztosítani. A külföldről Magyarországra érkező nemzetközi könyvelt postai küldemények sérülése esetén a feladó jogosult kártérítésre, kivéve, ha a feladó a külföldi postai szolgáltatóhoz történt írásos bejelentéssel a címzett javára lemond a kártérítési igény érvényesítésének jogáról.

A FOXPOST csomagküldő szolgálat 300 ezer forintig biztosítja a csomagokat, amely része a fuvardíjnak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amennyiben a szállító hibájából sérül vagy tűnik el csomag, azt 300 ezer forint értékhatárig kártalanítják.

A DHL Express küldemény biztosítás szolgáltatása káresemény esetén a csomag számlával igazolt értékére teljes fedezetet nyújt. Emellett idén bevezettek egy kifejezetten dokumentumokra vonatkozó szolgáltatást, amely a dokumentum tényleges értékétől függetlenül - melynek meghatározása sok esetben nagyon körülményes - fix 120 000 forint kompenzációt nyújt káreseménykor. A biztosított küldemények esetében, ha kár éri a csomagot, az áru teljes értékét megtérítik a csomag feladójának.

Melyik országba a legdrágább a csomagküldés?
Az adott ország elérhetősége, az infrastruktúra, valamint az aktuális gazdasági és jogi környezet igencsak megnehezítheti a szállításokat. Így ezen tényezők függvényében természetesen a szállítási díj is magasabb lehet. Országonként, jellemzően a szállítás távolsága alapján változó a csomagfeladási díjszabás, a Magyar Posta által a legtávolabbi zónába sorolt küldemények feladása a legdrágább. A DHL Express szerint például magasabb szállítási díjjal kell számolni, ha valaki a Zöld-foki Köztársaságba, a Seychelle szigetekre vagy Mongóliába küldene csomagot, esetleg Grönlandról rendelne küldeményt.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem