19 °C Budapest
Meddig rendeljünk ajándékot, hogy tutira megérkezzen karácsonyra?

Meddig rendeljünk ajándékot, hogy tutira megérkezzen karácsonyra?

2015. november 26. 05:45

Az internetes vásárlás itthon is egyre népszerűbbé válik, évente 10 százalékkal több webshop kezdi meg működését. Az éves forgalom negyede az utolsó két hónaban bonyolódik le, ami miatt a csomagküldő szolgálatok sokkal terheltebbek, és a szállítási idő hossza is növekszik - ráadásul ilyenkor sokan küldenek ajándékot szeretteiknek is. A Pénzcentrum utánajárt, mennyivel előtte kell megrendelni vagy elküldeni a csomagokat, hogy karácsonyra biztosan a fa alá kerülhessenek.

Bár a vasárnapi boltzár láthatóan nincs hatással a hétvégén leadott online rendelések mennyiségére, az e-kereskedelem piaca évente átlagosan így is tíz százalékot meghaladó mértékben növekszik. A Magyar Posta előzetes várakozásai szerint idén 15 millió csomagot fognak szállítani, amivel valószínűleg megdől a tavalyi 13,5 milliós rekord.

Tavaly az online vásárlások összege először lépte át az átlagos 10 ezer forintos lélektani határt, idén pedig az első kilenc hónapban a hat legnagyobb online kiskereskedelmi szektor összesen mintegy 110 milliárd forintos online forgalmat bonyolított le, ami 2014 hasonló időszakához képest 15 százalékos bővülést jelent.

Ezért döntenek egyre többen az online vásárlás mellett:

  • vasárnap is lehet vásárolni
  • kényelmes (házhoz szállítás)
  • nem kell sorban állni, várakozni
  • gyorsabb
  • kedvező árak
  • ár-összehasonlítási lehetőség

Az éves forgalom negyede novemberre és decemberre koncentrálódik, ami a Black Friday-t és az akciós napokat, illetve a karácsonyi vásárlási szezont figyelembe véve nem meglepő. Emiatt a csomagküldő szolgálatok sokkal jobban le vannak terhelve, és a szállítási idő hossza is növekedhet.

A forgalom növekedése már októberben érezhető, de az év utolsó két hónapja a legerősebb. Az elmúlt két év tapasztalatai alapján a küldemények mennyisége akár 30-35 százalékkal emelkedhet november-decemberben az adott évre jellemző átlagos havi csomagszámhoz viszonyítva

- mondta a Pénzcentrumnak Üveges Zoltán, a DHL Express üzletfejlesztési vezetője.

A szállítási idő sok tényezőtől függ, az igénybe vett szolgáltatástól, illetve a feladási- vagy célországtól függően lehet néhány óra, de 4-5 vagy egyes esetekben akár 50 munkanap is.

A Magyar Posta nemrég arról tájékoztatott, hogy az ünnepi forgalomban az interneten jellemzően távol-keleti, illetve tengeren túlról megrendelt áruk átfutási ideje akár 50 nap is lehet. Az Európai Unióból jellemzően néhány nap, míg a magyar webáruházból megrendelt - raktárról kiszállítható - áru 1-2 nap alatt jut el a megrendelőhöz.

Mikor kell megrendelni/feladni a csomagot, hogy karácsonyig biztosan megérkezzen?

A rendelések magas száma miatt ebben az időszakban nőhet a szállításokhoz kapcsolódó ügyintézés időigénye, főként, ha egyedi kérések is felmerülnek, például a csomagolás terén. Ráadásul, ha távolabbi országból rendelünk küldeményt, akkor figyelembe kell venni, hogy az időeltolódás lassítja az ügyintézést, illetve áruküldemények esetén a vámkezelés meghosszabbíthatja a szállítási időt. Ezzel, illetve a téli időszak esetleges extrém időjárási hatásaival is érdemes kalkulálni.

Amennyiben vámköteles termékről van szó, elsősorban a vámkezelés időigénye miatt 2-3 napot érdemes rászámolni az adott országra vonatkozó publikált szállítási időre. Ezen kívül, ha külföldről rendelünk, a feladó partnernek is szüksége lehet időre, amíg szállításra át tudja adni a csomagunkat. A külföldi rendelések esetében, amennyiben lehetséges a vásárláskor ezt megtenni, célszerű a regisztrált postai küldemény lehetőséget választani, mivel csak ezen küldemények esetében követhető a megvásárolt áru útja a kézbesítésig. Annak érdekében tehát, hogy időben megérkezzen a csomag, érdemes minél előbb elindítani a megrendeléseket.

Hamarabb is célba érhet a csomag, csak fizetni kell érte

Természetesen lehetőség van arra is, hogy rövidebb idő alatt juttassuk el a csomagot a kívánt helyre, vagy kapjuk meg a csomagunkat, ennek azonban további díja van, ami számos tényezőtől, elsősorban a súlytól, a célországtól, illetve a választott szolgáltatás típusától függ.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Magyar Posta leggyorsabb nemzetközi csomagszolgáltatása a Nemzetközi EMS gyorsposta. Ennek a szolgáltatásnak a keretében lehetőség van dokumentumok és áru tartalmú küldemények feladására is. A szolgáltatás ára itt is a célállomástól és a küldemény súlyától függően változik. Egy azonos súlyú csomag legközelebbi és legtávolabbi országba való küldése között nagyságrendileg 25 százalékos árkülönbség van.

A FOXPOST csomagküldő szolgálat országosan már a következő munkanapon kézbesíti a csomagokat, illetve aznapi kiszállítási opció is van náluk, amit jelenleg az Extreme Digital, 220 Volt és a Vilagitas.eu oldalain felár nélkül vehetnek igénybe a rendelők.

A DHL úgynevezett Same Day szolgáltatásaival akár néhány órán belül eljuttatja a csomagot a címzettnek légi úton vagy szárazföldön. Jellemzően 1-3 munkanap alatt érnek célba a csomagok úgynevezett időre pontos nemzetközi légi expressz és belföldi expressz szolgáltatásokkal, illetve átlagosan 2-5 munkanap alatt a napra pontos nemzetközi közúti szolgáltatásokkal. Ha egy 2 kg-os küldeményt veszünk alapul, amely magánszemélyek által küldött csomagokra jellemző súly, akkor a szállítási díj néhány ezer forinttól 20-30 ezer forintig terjedhet a már említett tényezőktől függően.

Érdemes biztosítást kötni a nagyobb értékű csomagokra

Mivel az év utolsó két hónapjában jelentősen megnő a rendelések, és csomagfeladások száma, érdemes lehet a nagyobb értékű csomagokra biztosítást kötni.

A Magyar Postánál számos szolgáltatás díja bizonyos értékhatárig tartalmazza a küldeményre vonatkozó biztosítást is, Európa+ csomag termék esetében például maximum 120 ezer forintig. Elsőbbségi és nem elsőbbségi nemzetközi postacsomagnál külön díjért kérhető az értékbiztosítás. A nemzetközi EMS gyorsposta alapára pedig 20 ezer forintig tartalmazza az értékbiztosítást a Print küldemények esetén, 50 ezer forintig a Pack küldemények esetén, amiket külön díj fejében maximum 1 millió forintig lehet biztosítani. A külföldről Magyarországra érkező nemzetközi könyvelt postai küldemények sérülése esetén a feladó jogosult kártérítésre, kivéve, ha a feladó a külföldi postai szolgáltatóhoz történt írásos bejelentéssel a címzett javára lemond a kártérítési igény érvényesítésének jogáról.

A FOXPOST csomagküldő szolgálat 300 ezer forintig biztosítja a csomagokat, amely része a fuvardíjnak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amennyiben a szállító hibájából sérül vagy tűnik el csomag, azt 300 ezer forint értékhatárig kártalanítják.

A DHL Express küldemény biztosítás szolgáltatása káresemény esetén a csomag számlával igazolt értékére teljes fedezetet nyújt. Emellett idén bevezettek egy kifejezetten dokumentumokra vonatkozó szolgáltatást, amely a dokumentum tényleges értékétől függetlenül - melynek meghatározása sok esetben nagyon körülményes - fix 120 000 forint kompenzációt nyújt káreseménykor. A biztosított küldemények esetében, ha kár éri a csomagot, az áru teljes értékét megtérítik a csomag feladójának.

Melyik országba a legdrágább a csomagküldés?
Az adott ország elérhetősége, az infrastruktúra, valamint az aktuális gazdasági és jogi környezet igencsak megnehezítheti a szállításokat. Így ezen tényezők függvényében természetesen a szállítási díj is magasabb lehet. Országonként, jellemzően a szállítás távolsága alapján változó a csomagfeladási díjszabás, a Magyar Posta által a legtávolabbi zónába sorolt küldemények feladása a legdrágább. A DHL Express szerint például magasabb szállítási díjjal kell számolni, ha valaki a Zöld-foki Köztársaságba, a Seychelle szigetekre vagy Mongóliába küldene csomagot, esetleg Grönlandról rendelne küldeményt.

NEKED AJÁNLJUK
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?