17 °C Budapest

Kerékpárkölcsönzőt hoz létre a Westend

Pénzcentrum
2007. július 23. 09:00

Kerékpárkölcsönző üzemeltetését tervezi a Westend Ingatlanhasznosító és Üzemeltető Kft. A terveik szerint - ha lassan is, de - egy a párizsihoz hasonló hálózatot szeretnének kialakítani a fővárosban. A kölcsönzőben 30 kerékpárt helyeztek el. A Schwinn-Csepel által gyártott egyedi bicikliket most még leginkább a turistáknak szánják, s éppen ezért nyolc útvonaltervet is adnak a bérlőknek - írja a Népszabadság.

A társaság az idei tapasztalatok alapján jövőre 3-4 újabb kölcsönzőpontot szeretne kialakítani. Első körben a TriGránit-érdekeltségek - a Művészetek Palotája, a Nemzeti Színház és a Pólus Center - mellett. Tárgyalnak azonban több szállodával is hasonló bokszok kialakításáról. Így a következő egy-két évben még bizonyosan úgy működik a "hálózat", hogy ahol bérelték a kerékpárt, ott is kell majd leadni azt. Ám belátható időn belül szeretnének olyan, 10-12 bázisból álló rendszert kialakítani, amelyben a biciklit más bázison is le lehet adni, mint ahol felvették, kibérelték azt. Ha a fejlesztés eljut ebbe a stádiumba, akkor reményeik szerint - a párizsi hálózathoz hasonlóan - a belvárosi közlekedés jellemző eszközévé válik a hálózat. Most ugyanis Budapest belső kerületeiben rendkívül nehézkes a közlekedés kocsival, s szeretnék rávenni az autósokat, hogy kerékpárra szálljanak.

S hogy miért is nem gondolkoznak rögtön egy teljes rendszer kiépítésén? Ennek egyrészt anyagi okai vannak. A most átadott első kölcsönzőre a szezonzárásig, azaz október végéig mintegy hárommillió forintot fordítanak a kerékpárok beszerzésével, szervizével és a bérköltségekkel együtt. Azt ugyanakkor még nem határozták meg, mennyiből is hozható ki az egész hálózat.

Ez a "megfontolva hajtás" az anyagi okokon túl azzal is magyarázható, hogy a kerékpáros közlekedés feltételei és kultúrája nem a legmegfelelőbb a fővárosban. Utóbbi esetében a szolgáltatás fejlesztésével is lehet előrelépést elérni, s azt remélik, hogy két-három év múlva jobbak lesznek a körülmények is. Ennek érdekében a Fővárosi Önkormányzattal is tárgyalásokat kívánnak kezdeni, hogy a már meglévő kerékpárutakat megfelelően fessék, és a jelenleginél feltűnőbben táblázzák föl.

A bérleti díjakkal kapcsolatban a marketingigazgató elmondta, hogy az első három óráért 400 forintot kell fizetni. Három- és hatórás használatért 1500, míg egész napos bérletért 2200 forintot kell a kasszában hagyni. A kerékpárok ugyan egyediek, ám annak megakadályozására, hogy azokat ne lopják el, s ne járjanak úgy, mint néhány éve Bécsben - ahol a teljes városra kiterjedő hálózat elindításának másnapján már csaknem 1000 bicikli hiányzott az állományból -, rendszámokkal szerelték föl a Westend City Bike-okat. Emellett 10000 forint kauciót kell majd leszurkolni.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm