Kerékpárkölcsönzőt hoz létre a Westend

Pénzcentrum
2007. július 23. 09:00

Kerékpárkölcsönző üzemeltetését tervezi a Westend Ingatlanhasznosító és Üzemeltető Kft. A terveik szerint - ha lassan is, de - egy a párizsihoz hasonló hálózatot szeretnének kialakítani a fővárosban. A kölcsönzőben 30 kerékpárt helyeztek el. A Schwinn-Csepel által gyártott egyedi bicikliket most még leginkább a turistáknak szánják, s éppen ezért nyolc útvonaltervet is adnak a bérlőknek - írja a Népszabadság.

A társaság az idei tapasztalatok alapján jövőre 3-4 újabb kölcsönzőpontot szeretne kialakítani. Első körben a TriGránit-érdekeltségek - a Művészetek Palotája, a Nemzeti Színház és a Pólus Center - mellett. Tárgyalnak azonban több szállodával is hasonló bokszok kialakításáról. Így a következő egy-két évben még bizonyosan úgy működik a "hálózat", hogy ahol bérelték a kerékpárt, ott is kell majd leadni azt. Ám belátható időn belül szeretnének olyan, 10-12 bázisból álló rendszert kialakítani, amelyben a biciklit más bázison is le lehet adni, mint ahol felvették, kibérelték azt. Ha a fejlesztés eljut ebbe a stádiumba, akkor reményeik szerint - a párizsi hálózathoz hasonlóan - a belvárosi közlekedés jellemző eszközévé válik a hálózat. Most ugyanis Budapest belső kerületeiben rendkívül nehézkes a közlekedés kocsival, s szeretnék rávenni az autósokat, hogy kerékpárra szálljanak.

S hogy miért is nem gondolkoznak rögtön egy teljes rendszer kiépítésén? Ennek egyrészt anyagi okai vannak. A most átadott első kölcsönzőre a szezonzárásig, azaz október végéig mintegy hárommillió forintot fordítanak a kerékpárok beszerzésével, szervizével és a bérköltségekkel együtt. Azt ugyanakkor még nem határozták meg, mennyiből is hozható ki az egész hálózat.

Ez a "megfontolva hajtás" az anyagi okokon túl azzal is magyarázható, hogy a kerékpáros közlekedés feltételei és kultúrája nem a legmegfelelőbb a fővárosban. Utóbbi esetében a szolgáltatás fejlesztésével is lehet előrelépést elérni, s azt remélik, hogy két-három év múlva jobbak lesznek a körülmények is. Ennek érdekében a Fővárosi Önkormányzattal is tárgyalásokat kívánnak kezdeni, hogy a már meglévő kerékpárutakat megfelelően fessék, és a jelenleginél feltűnőbben táblázzák föl.

A bérleti díjakkal kapcsolatban a marketingigazgató elmondta, hogy az első három óráért 400 forintot kell fizetni. Három- és hatórás használatért 1500, míg egész napos bérletért 2200 forintot kell a kasszában hagyni. A kerékpárok ugyan egyediek, ám annak megakadályozására, hogy azokat ne lopják el, s ne járjanak úgy, mint néhány éve Bécsben - ahol a teljes városra kiterjedő hálózat elindításának másnapján már csaknem 1000 bicikli hiányzott az állományból -, rendszámokkal szerelték föl a Westend City Bike-okat. Emellett 10000 forint kauciót kell majd leszurkolni.

NEKED AJÁNLJUK
Meghalt Magyarország második leggazdagabb embere

Legendás magyar üzletembertől búcsúzik az ország. Demján Sándor, 2018. március 26-án, hétfőn, életének 75. évében hunyt el. A Forbes magazin tavalyi összeállítása szerint 192 milliárdos...

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?