7 °C Budapest

GKI: várhatóan nem változik az árfolyamrendszer

Pénzcentrum
2007. május 22. 15:05

A magyar gazdaságban 2006 közepe óta gazdaságpolitikai-egyensúlyi fordulat zajlik - áll a GKI elemzésében. 2007 tavaszára a GKI szerint egyértelművé vált, hogy a fordulat jó irányú (a külső és a belső pénzügyi egyensúly jelentősen javul), ugyanakkor számottevő feszültségekkel és több területen (növekedés, infláció, munkanélküliség) elkerülhetetlenül romló mutatókkal jár. A költségvetési konszolidáció fájdalmas, de eredményes. Az állami tevékenység megkezdődött átfogó reformja még nagyon töredékes, egyes társadalmi rétegek vélt vagy valós érdekeivel ütközik és számos kisebb-nagyobb technikai-politikai hibával terhelt. Eközben az EU-ban nem lankad a konjunkturális élénkülés, a német gazdaság kifejezetten robosztus növekedést produkál. A közép-európai országokban részben erre, részben a belföldi fogyasztás ugrásszerű emelkedésére épülve látványos növekedés-gyorsulás megy végbe. Magyarország a szükségszerű kiigazítás miatt most kimarad ebből, bár az exportképes ágazatok eredményesen kihasználják a konjunktúrát - állítja a GKI.

Az alábbiakban a GKI részletes elemzése olvasható:

Még mindig nagy a hiány

Az államháztartás hiánya még mindig nagy, de a deficit minden hónapban kedvezőbb a PM prognózisánál. Az ipar az első negyedévben alig lassult, termelése közel 9%-kal emelkedett. Az építőipari termelés növekedni kezdett. A külkereskedelmi forgalom dinamikusan bővült, hiánya az előző évihez és a GDP-hez mérten tovább csökkent. A foglalkoztatottak száma a versenyszférában 1,5%-kal nőtt, a költségvetési szerveknél viszont 3,5%-kal csökkent. A munkanélküliség lényegében változatlan. A munkaügyi kapcsolatok rendezettségének megkövetelése, a minimálbér duplája utáni járulékfizetés bevezetése, az ellenőrzések fokozása és az egészségügyi ellátás ténylegesen befizetett járulékhoz kötése nyomán szerény, de egyértelmű "fehéredés" indult meg a gazdaságban.

Átmeneti inflációs sokk

A gazdaságot átmeneti inflációs sokk érte; a fogyasztói árszint emelkedése márciusban elérte a 9%-ot, áprilisban viszont már kissé csökkent. A bruttó keresetek az I. negyedévben 7,1%-kal emelkedtek. Mivel a bruttó és nettó keresetek között eddig 6,2 százalékpontos olló alakult ki, a reálkeresetek 7%-kal csökkentek. A pénzpiac bizalmat szavazott a gazdaságpolitikai fordulatnak, így a monetáris politika nem kényszerült az átmeneti infláció-emelkedés ellensúlyozása érdekében növelni a kamatokat. A forint árfolyama március óta tendenciaszerűen erősödik.

Kedvező külső konjunktúra

A konjunkturális kilátások Európában a korábbinál kedvezőbbek. A világgazdaság növekedési üteme az előző évekhez hasonlóan 5% körül lesz, noha az USA dinamikája a 2006. évi 3,3%-ról 2007-ben 2,2%-ra lassul. A 27 tagúvá vált Európai Unió GDP-növekedése a tavalyi 3%-ról idén csak minimálisan, várhatóan 2,9%-ra lassul. Így 2007-ben az EU valószínűleg gyorsabban fejlődik, mint az USA, s úgy tűnik, némileg visszanyeri önbizalmát. A megerősödött német kancellár, az új francia elnök és brit miniszterelnök néhány kulcskérdésre kiterjedő összefogásával az Európai Unió jelentős változások előtt áll. Magyarország számára az elkövetkező évek nagy kérdése, hogy tudunk-e csatlakozni a gyorsan integrálódó körhöz.

A világgazdaság legdinamikusabb térsége Ázsia marad. Az olaj (Brent) hordónkénti ára a tavalyi 65 dollárról 2007 egészében 61 dollárra mérséklődik, s az amerikai dollár is gyengül. E két tényező Európában az olaj importárának kb. 10%-os csökkenését jelenti. A kamatlábak eltérően alakulnak: az EKB még szinte bizonyosan emel (4%-ra), a FED viszont idén feltehetőleg változatlanul tartja a jelenleg 5,25%-os kamatot. Közép-Európa legtöbb országában kisebb-nagyobb belpolitikai feszültség van, de gazdasági növekedésük gyors, s nem okoz lényeges egyensúlyi problémát. Oroszországban a gazdaság előnyöket húz a magas energiaárakból, de a növekvő világpolitikai szerepvállalás igénye kockázatokat is rejt magában.

Romlottak a hazai várakozások

A hazai gazdasági várakozások a gazdaságpolitikai fordulattal egyidejűleg romlottak. A fogyasztói várakozások 2006 közepén zuhantak, azóta alig változtak. Az üzleti szféra várakozásai is romlottak 2006 közepén, de utána az iparban - a kedvező európai konjunktúrával összefüggésben - érezhető javulás történt. Az építőipart, a kereskedelmet és a szolgáltatások egy részét negatívan érintették a költségvetési lépések, idén azonban már e szektorok várakozásait is inkább a stagnálás jellemzi.

Egyensúlyi problémák - javulás

A magyar gazdaság 2007-ben letér a 2001-2006-os egyensúlyrontó pályáról. Az állami túlköltekezés, a külföldi forrásbevonás lényegesen csökken, a közteher-bevételek - a magasabb infláció és költségvetési szektorbeli bérnövekedés miatt, de a fehéredés nyomán is - idén legalább 100 milliárd forinttal meghaladják a tervezettet. A kiadásoknál a kiigazítás főleg az alacsony beruházási költésre és a közszolgáltatási kiadások nominális csökkentésére támaszkodik. Komoly túllépési veszély nem látszik: bár a nyugdíjkiadások - a magasabb infláció és bérnövekedés miatt - nominálisan meghaladják az előirányzottat és egyes egyszeri kiadásoknál (pl.: MÁV, BKV, maradványok) lesz némi elfutás. A jelentős belső tartalékok kemény kormányzati magatartás esetén kordában tudják tartani a kiadásokat. A kamatkiadásoknál 70-90 milliárd forint megtakarítás valószínű. A 2007. évi deficitcél tehát összességében biztonsággal teljesíthető, a tényleges idei hiány a GDP 6,2%-a körül lesz. A bruttó államadósság (a forint erősödését és a várható privatizációs bevételeket figyelembe véve) a tavalyi, a GDP 66%-a körüli szinten marad. Eddig a közszféra béreire vonatkozó megállapodás jelent tételes eltérést a konvergencia-programtól.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az export 16, az import 13%-kal bővül, az áruforgalom hiánya a 2006. évi 2,1 milliárd euróról 2007-ben 1 milliárd euróra mérséklődik. Ezzel a magyar gazdaság teljes (szolgáltatásokat is tartalmazó) külkereskedelmi mérlege egyensúlyba kerül. A folyó fizetési mérleg hiánya - főleg a külföldi cégek jelentős profitrealizálása miatt - 4,5 milliárd euró körüli lesz. Mivel a nettó EU-támogatások az áthúzódó hatások miatt kb. 1,5 milliárd eurót fognak kitenni, a külső finanszírozási igény 3 milliárd euróra, a GDP 3%-a alá mérséklődik.

Csak átmenetileg gyorult az infláció

Az infláció csak átmenetileg gyorsult, áprilistól enyhén, szeptembertől erőteljesen mérséklődik. Az év végén 4,5-5% közötti árindex valószínű. Az év egészében 7%-os, a korábban a GKI által előrejelzettnél magasabb infláció valószínű. (Az év első nyolc hónapjának átlagos inflációja 8,3% körül lesz, de az utolsó négy hónapban az árak emelkedése már csak átlagosan 4,8%-ot tesz ki.) A nominális bruttó keresetek ugyan a tervezettnél gyorsabban (kb. 7,5%-kal) emelkednek, de a tervezettnél magasabb az infláció is. Az üzleti szféra bérnövekedése 8,5% körül, a költségvetési szektor bérdinamikája (a második félévben megvalósuló kb. 8%-os béremelés nyomán) 6% körül valószínű. Bár, a bruttó és a nettó keresetek közötti olló az év során mérséklődni fog, de így is a tervezettnél némileg erőteljesebb, 4,5% körüli reálbércsökkenés várható. A reálbérek mérséklődése a tervezettnél lényegesen szerényebb lesz a közszférában, magasabb viszont az üzleti szektorban. Szeptembertől kezdve a reálbérek már nem lesznek kisebbek az egy évvel korábbi szintnél.

Magas bérdinamika

A magasabb nominális bér- és árdinamika miatt a nyugdíjak is a tervezettnél nagyobb mértékben nőnek. Reálértékük az automatizmusok alapján általában mintegy 2%-kal, a korrekciós programot is figyelembe véve 1%-kal csökken, nyugdíjas árindexszel számítva (az új gázár-támogatás kompenzáló hatása nélkül) pedig kb. 4%-kal esik vissza. A lakosság összes jövedelmének reálértéke kb. 2%-kal mérséklődik. Ennek ellenére erős a törekvés a fogyasztási színvonal megőrzésére: 2007-ben várhatóan nem mérséklődik a lakosság fogyasztása.

Növekedés: lassul, de a vártnál jobb

A gazdasági növekedés üteme a tavalyihoz képest lassul, de jóval meghaladja a tervezettet. Az ipari termelés 9% körüli mértékben emelkedik. Az építőipar teljesítménye a tavalyi csökkenés után szerényen, 3%-kal nő. A támogatási szint és az árak emelkedése következtében a mezőgazdasági termelés jövedelmezősége javul. Az üzleti szolgáltatások közül az ingatlanszektor és a gazdasági tanácsadás, továbbá a távközlés, a közúti árufuvarozás (tranzit) és a légi közlekedés viszonylag gyorsan bővül, a közszolgáltatások általában stagnálnak vagy mérséklődnek. Összességében a GDP 3,2%-kal emelkedik. Ez lassúbb valamennyi közép-európai országénál, de kissé meghaladja az EU átlagát. A beruházások 4%-os növekedése várható. Az állami és önkormányzati beruházások lassulnak, az üzletiek kissé élénkülnek. Az üzleti szektor foglalkoztatása növekszik, a közszférában foglalkoztatottak száma viszont a reformok előrehaladásától is függően 4-7%-kal mérséklődik. A foglalkoztatás szintje stagnál, a munkanélküliség kissé emelkedik.

Nem változik az árfolyamrendszer

Az egyensúlyi fordulat egészén túl a fiskális és a monetáris politika jobb együttműködése is segíti a pénzpiac stabilizálódását. A GKI Zrt. nem számol az árfolyamrendszer érdemi változtatásával. Igaz, hogy a sáv egy inflációs célkövető rendszerben elméletileg vitatható, de nem akadályozza a monetáris politikát, s az euróhoz vezető úton néhány év múlva úgyis ezt a sávos rendszert kell érvényesíteni. Ezért eltörlése gyakorlati szempontból értelmetlen, emellett felesleges felértékelődési kockázatokat tartalmaz. Május-júniustól kamatcsökkenési folyamat indul meg, az év végére 6-6,5% közötti alapkamat várható. A forint tartósan erős marad, a befektetőket vonzani fogja a még mindig magas kamat. Éves átlagban 250 forint/euró (vagy még ennél is kissé erősebb) árfolyam valószínű.

Év végére...

Az év végén a magyar gazdaságot csökkenő, bár még magas államháztartási hiány, mérséklődő infláció, stabilizálódó reáljövedelem és enyhén élénkülő, de még nyomott hazai keresletet tükröző növekedés, fogja jellemezni. A gazdaság állapota egyértelműen jobb lesz az év végén, mint az elején. Számolni kell azonban azzal, hogy a következő években még további lényeges javulásra lesz szükség, miközben felerősödhetnek a visszarendeződési, a reformok szeliditését célzó törekvések.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem