Bird feeder made of wood covered with snow in day time in winter

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

2022. november 23. 18:32

Merész kezdeményezésbe kezdett a hartai székhelyű Dunatáj Közalapítvány csapata – közösségi finanszírozási kampányuk támogatásával most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe, emellett egy jó ügyet és egy igazán sokszínű csapat munkáját is támogatva.

Az idén május óta a Brancs piacterén keresztül már Magyarországon is elérhető jutalom alapú közösségi finanszírozás új távlatokat nyitott meg mind a vállalati, mind a nonprofit szektor számára – lehetővé téve, hogy a vásárlók üzleti célok vagy termékfejlesztések konkrét megvalósulására, jó ügyek támogatására, és új vállalkozások alapítására lehessenek hatással vásárlási döntéseiken keresztül.

A Dunatáj Közalapítvány – melynek kiemelt céljai közt szerepel a természeti, táji és kulturális értékek megőrzése mellett például egyes veszélyeztetett madár- és növényfajok gyakorlati védelme is - kampányán keresztül most úgy vehetünk részt a madárvédelmi és populációnövelési törekvések elősegítésében, hogy a munka nagy részét szakemberek végzik el helyettünk: telepítik az odúkat a Duna árterébe, azokat karbantartják, sőt, a fészkelő lakókról még éves jelentést is küldenek az örökbefogadóknak. Az örökbefogadók a telepített odúkhoz GPS-koordinátát kapnak, azokat bármikor látogathatják – felhívva ezzel is a figyelmet a mesterséges odúk telepítésének fontosságára.  

Idei kutatások szerint a világ körülbelül 11 ezer madárfaja közül a fajok körülbelül felének csökken folyamatosan az egyedszáma, és csupán 6 százalékuké növekszik - a csökkenés alól pedig sajnos hazánk sem képez kivételt. Az egyedszámok csökkenésének számos oka van - ezek közül egyik a természetes élőhelyek számának csökkenése, odúköltő madaraink esetében pedig gyakran az odvas, korhadt fák eltűnése.  Az odvas fákat utánzó függesztett vagy statikus madárodúkkal azonban mi is segíthetünk az odúlakó madarak otthonra találását, fészkelését, sőt, téli melegedését is. 

A madárodúk nem csupán a költés, de a telelés időszaka alatt is kiemelt fontosságúak lehetnek odúkedvelő madaraink – mint a cinegék, csuszkák, fakopáncsok, egyes vércse és kuvik fajok – számára, hiszen a hideg hónapokban menedékként is szolgálhatnak kis barátainknak a zord időjárás viszontagságai elől.
Az örökbefogadható odúkat és etetőket ráadásul a Közalapítvány munkatársai gyártják hartai kis asztalosüzemükben, kampányuk bevételéből pedig gépparkjuk fejlesztését, valamint a Böddi-szék különleges szikes élőhelyén kialakított látogatóközpontjukba szervezett programok szervezését kívánják finanszírozni - melyek közül a madárgyűrűzésen a kampány kiemelt támogatóit is vendégül látják majd jövő tavasszal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?