28 °C Budapest
Woman looking worried holding paperwork at home. She is reading a financial bill or a letter with bad news. She looks very stressed and upset. There is a laptop computer on the table

Nagy bajban a kisvállalkozások: nem tudni, mennyivel nőnek a kiadásaik

2022. június 30. 10:18

 Mit kell június 30-ig bejelenteniük a kisvállalkozásoknak? Kinek nem jár rezsiáron az energia, és hogyan tud spórolni, hogy „csak” 3,5-szeresére nőjenek a költségeik? Ennek járt utána a Telex.

Azoknak a cégeknek, akik most kiszorulnak a kedvezményes rezsiből nem csak durva költségemelkedéssel kell számolniuk, de még adminisztratív nehézségekkel is szembe találják magukat. A kérdés pedig az, hogy pontosan kik is azok, akikre nem fog mostantól vonatkozni a rezsicsökkentés.

A falusi kisbolt, ahol 3-4 ember dolgozik mindössze maradhat a jelenlegi rezsiárnál, viszont a pékség, ahol már 5-6 ember dolgozik jó eséllyel hirtelen sokszoros energiaköltségekkel fog szembesülni. Akik kikerülnek a kedvezményes árak alól azok előtt pedig két lehetőség áll: vagy a jelenlegi ötszörösét fizetik meg és kifejezetten nehéz piaci helyzetbe kerülnek, vagy még az év végéig választhatnak egy úgynevezett végső menedékes árat, amikor csak 3,5-szeresére fognak nőni a költségeik.

Mindkét esetben óriási a kockázat, hiszen az áram és a gáz piaci ára napról napra változik, így nem lehet pontos értéket mondani arról, hogy mivel is néznek szembe a cégek. A Telex számításai szerint az áram esetében (az energiahivatal adatai alapján) a villamosenergia lakossági ára Budapesten 10,17 eurocent/kWh volt, míg a tőzsdei áramár 300 euró/MWh, vagyis ebből csak háromszoros árkülönbség jönne ki. Ám ez ennél sokkal bonyolultabb, hiszen a magyar lakosság rendszerhasználati díjat is forgalmi adót is fizet.

Az új szabályozás szerint augusztus 1-től már csak a lakosságnak és a mikrovállalkozásoknak jár az olcsóbb energia, de csak egy bizonyos mennyiségi korláttal kaphatnak ők is olcsó energiát. A vállalkozások közül azoknak jár továbbra is a kedvezmény, akik:

  • 2022. június 18-án már egyetemes szolgáltatás keretében kapták a villamos energiát és/vagy a földgázt;
  • legutolsó közzétett éves beszámolója szerint a létszáma 10 főnél kevesebb
  • nettó árbevétele vagy mérlegfőösszege legfeljebb 2 millió euró
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hogyan tovább a kata után? (x)

Több adózási formát is választhat, aki szeptembertől már nem jogosult a katá-ra, emellett az OTP Banknál az egyéni vállalkozók kedvezménnyel nyithatnak számlát.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 7. vasárnap
Ibolya
31. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 7. 16:08