Woman looking worried holding paperwork at home. She is reading a financial bill or a letter with bad news. She looks very stressed and upset. There is a laptop computer on the table

Nagy bajban a kisvállalkozások: nem tudni, mennyivel nőnek a kiadásaik

2022. június 30. 10:18

 Mit kell június 30-ig bejelenteniük a kisvállalkozásoknak? Kinek nem jár rezsiáron az energia, és hogyan tud spórolni, hogy „csak” 3,5-szeresére nőjenek a költségeik? Ennek járt utána a Telex.

Azoknak a cégeknek, akik most kiszorulnak a kedvezményes rezsiből nem csak durva költségemelkedéssel kell számolniuk, de még adminisztratív nehézségekkel is szembe találják magukat. A kérdés pedig az, hogy pontosan kik is azok, akikre nem fog mostantól vonatkozni a rezsicsökkentés.

A falusi kisbolt, ahol 3-4 ember dolgozik mindössze maradhat a jelenlegi rezsiárnál, viszont a pékség, ahol már 5-6 ember dolgozik jó eséllyel hirtelen sokszoros energiaköltségekkel fog szembesülni. Akik kikerülnek a kedvezményes árak alól azok előtt pedig két lehetőség áll: vagy a jelenlegi ötszörösét fizetik meg és kifejezetten nehéz piaci helyzetbe kerülnek, vagy még az év végéig választhatnak egy úgynevezett végső menedékes árat, amikor csak 3,5-szeresére fognak nőni a költségeik.

Mindkét esetben óriási a kockázat, hiszen az áram és a gáz piaci ára napról napra változik, így nem lehet pontos értéket mondani arról, hogy mivel is néznek szembe a cégek. A Telex számításai szerint az áram esetében (az energiahivatal adatai alapján) a villamosenergia lakossági ára Budapesten 10,17 eurocent/kWh volt, míg a tőzsdei áramár 300 euró/MWh, vagyis ebből csak háromszoros árkülönbség jönne ki. Ám ez ennél sokkal bonyolultabb, hiszen a magyar lakosság rendszerhasználati díjat is forgalmi adót is fizet.

Az új szabályozás szerint augusztus 1-től már csak a lakosságnak és a mikrovállalkozásoknak jár az olcsóbb energia, de csak egy bizonyos mennyiségi korláttal kaphatnak ők is olcsó energiát. A vállalkozások közül azoknak jár továbbra is a kedvezmény, akik:

  • 2022. június 18-án már egyetemes szolgáltatás keretében kapták a villamos energiát és/vagy a földgázt;
  • legutolsó közzétett éves beszámolója szerint a létszáma 10 főnél kevesebb
  • nettó árbevétele vagy mérlegfőösszege legfeljebb 2 millió euró
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem