Professional and qualified roofer in protective uniform wear installing new roof on rooftop of house,Concept of residential building under construction.

Bődületes rekordon a magyar építőipar: rengetegen vágtak ilyen vállalkozásba

2022. február 7. 12:32

7500 új társas vállalkozás bejegyzésével zárta a 2021-es évet az építőipar, ezzel minden idők legerősebb cégalapítási éve lett az elmúlt év a szektorban, vannak azonban óvatosságra intő jelek is.

Egészen pontosan 7498 újonnan induló társas vállalkozás bejegyzésével, illetve 2245 társas vállalkozás törlésével zárta a 2021-es évet az építőipar, ami nemcsak cégalapítási rekordot jelent, hanem egyben a társas vállalkozások száma is rekordmagasságokba emelkedett. A 2022-es évet mintegy 63 ezer társas vállalkozással indítja a szektor, amellyel még a 2010-es évek elején regisztrált rekordmagasságú cégszám is megdőlt.

„Az építőipar általában rendhagyó adatokat produkál céginformációs tekintetben a többi ágazathoz képest, és ez nem volt másképpen a COVID ideje alatt sem” – mondja Pertics Richárd, az OPTEN céginformációs szolgáltató elemzője. Ugyan sok más hazai ágazatra is jellemző volt a tömeges céglapítás az elmúlt 2 évben, de a 2010-es évek környékére jellemző cégalapítási boomot meg sem közelítették az adatok más területeken. Az építőipar 2021-es cégalapítási értéke és a szektorban működő társas vállalkozások száma történelmi csúcsra került.

A cégalapítások értékelésekor felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy mennyire indokolt az ágazatban a társas vállalkozásoknak az ilyen arányú bővülése. A szektort a koronavírust követő gazdasági hullámvölgy elég súlyosan érintette, nagyságrendileg 10 százalékot zuhant az ágazat termelése 2020 során, azonban ezt a visszaesést 2021-ben sikerült ledolgozni, az ágazat teljesítménye a 2019 környéki szintre ugrott vissza 2021 végére, és a trend alapján további növekedés várható. Kétségtelen, hogy keresleti oldalról is kedvező környezet jellemző a szektorra. A családtámogató programok, mint a Családi Otthonteremtési Kedvezmény, a babaváró hitel, illetve a gazdaság általános fejlődése a magyar emberek ingatlan-vásárlási hajlandóságával kombinálva jó alapot nyújt a szektor növekedéséhez.

A kedvező gazdasági hatások mellett ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról a hatásról sem, hogy válságidőszakban általában több a kényszer jellegű cégalapítás is, amikor más ágazatokból kieső szereplők, akár alkalmazottak indítanak új vállalkozásokat sokszor kényszerből. A céghálózatokat vizsgálva az is elmondható, hogy nagyon sok a leány- és testvérvállalkozás, azaz az építőipar korábbi szereplői is alapítanak újabb vállalkozásokat újabb profilokkal, szolgáltatásokkal.

Az ágazat helyzetét tovább árnyalja a már általánosnak nevezhető munkaerőhiány, illetve az építőanyag árak emelkedése is. Összességében tehát nem lehet a szektor helyzetét kiemelkedően kedvezőnek nevezni. „A gazdasági adatokat, keresletet nézve indokolt lehet az építőipari cégszám bővülése, válságidőszakban is sok sikeres vállalkozás születhet, de a rekordmagas cégalapítási értékek ettől még nem indokoltak, a most induló társas vállalkozások átlagos várható élettartama alacsonyabb, mint a korábbi években” – mondja az OPTEN elemzője.

Az építőipari gazdasági háttér elemzésekor nem szabad megfeledkezni az ingatlanpiac helyzetéről sem. Az ingatlanárak emelkedése egyelőre fűti a szektort, de a magas infláció és hitelkamat visszavethetik az ingatlanpiaci keresletet. A hazai keresetek bővülése ráadásul nem tudja követni az ingatlanpiaci árakat, az ingatlanpiaci változások pedig nagyon gyorsan az építőiparra is átterjedhetnek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Bár az építőipar jelenleg a hazai gazdaság egyik húzóágazatának mondható, a gazdasági hullámvölgyeket, recessziós időszakot nem viselte túl jól a szektor az elmúlt évtizedekben. A cégjogi környezet és az építőipari szabályozás sokat fejlődött már a 2000-es évek elejéhez képest, már jóval több a tőkeerős vállalkozás, de még mindig az építőipar az egyik legnagyobb cégfluktuációval rendelkező hazai ágazat.

2021-ben ugyan csak 2245 társas vállalkozás került törlésre, de ez annyira nem releváns adat a kényszertörlési eljárások korábbi szüneteltetése miatt. Annál aggasztóbb a helyzet, ha az induló felszámolási eljárásokat nézzük. 2021-ben 1165 felszámolási eljárás került közzétételre, ami az elmúlt 6 év legmagasabb értéke, azaz a tartozásokat hátrahagyó cégek száma magasabb, mint az elmúlt években. Végelszámolási eljárás 754 cégnél indult 2021 során, ami 2014 óta szintén a legmagasabb érték, tehát arányaiban sok vállalkozó dönt a cége megszüntetése mellett.

A 2022-es év várhatóan cégalapítások tekintetében szintén erős lesz, de további emelkedés nem várható. A cégtörlések száma azonban a 2019 környéki szintre fog visszaemelkedni, de a törlések száma messze elmarad majd az újonnan induló vállalkozások számától. Ezek együttes eredőjeként várhatóan 2022-ben is tovább fog növekedni az építőipari társas vállalkozások száma, az év végére már a 66 ezret is meghaladhatja majd a szektorban működő cégek száma.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) 2021-re vonatkozó értéke átlagosan 17-18 százalék körül mozgott az építőiparban. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten – CFI Zala, Győr-Moson-Sopron és Baranya megyékben érte el a legjobb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Nógrád, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye produkálta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm