29 °C Budapest

Valóban rákot okozhat a Nutella? Elmondjuk, mivel védekezik a gyártó

2017. február 5. 07:01

2007 óta február 5-én, vagyis éppen a mai napon tartják a Nutella világnapját. A mogyorókrém szenvedélyes rajongói ezen a napon különböző fotókkal, versekkel és receptekkel árasztják el a közösségi oldalakat. A tömör édesség már több mint 50 éve hódít, csaknem 160 országban. De vajon, hogyan kezdődött a Nutella legendája, és mi az igazság az EU nagy port kavart tanulmányát illetően?


A Nutella története egészen a második világháborút követő kakaóhiányig nyúlik vissza. Pietro Ferrero, egy olasz cukrász ekkoriban készített egy cukros kenhető édességet mogyoróból, cukorból és egy kevés kakaóból. Ezt "Giandujot' névre keresztelte, a kor híres karneváli karaktere után. Később a Giandujot receptjét alapulvéve alkotta meg a Nutellát 1964-ben, Pietro Ferrero fia, Michele.

Miután a Nutella meghódította Európát 1978-ban már megjelent Ausztráliában is, ahol elindult az első Európán kívüli gyártósora is. Bár a Nutella 2 éve, 2014-ben ünnepelte 50. szülinapját, Magyarországon még "csak" 1994 óta érhető el - tudta meg a Pénzcentrum a Ferrero Magyarország Kft.-től.

Mi is az a Nutella világnap?

Egy amerikai blogger,  Sara Rosso még 2007-ben nevezett ki egy ünnepnapot, hogy összehozza az ikonikus mogyorókrém rajongóit. A tömör édesség napja hamar világméretű jelenséggé vált: ezen a napon a rajongók a közösségi oldalakon osztják meg a Nutella iránt érzett szeretetüket fotókon, recepteken, verseken, üzeneteken és az örömteli pillanatok ünneplésén keresztül.

2015 óta, amikortól Sara Rosso átadta a Nutella Világnapját a Ferrero-nak, a készítők minden évben kiválasztanak egy nagykövetet, hogy vezesse a rajongók ünnepét, hogy az esemény tovább élhessen és fejlődjön az elkövetkező években.

2017-ben a feltörekvő tősgyökeres texasi filmkészítő, Hannah Westbrook lesz a márka nagykövete. Nagykövetként Hannah lesz a vezetője a vidám és finom programoknak, szülővárosában Dallas-ban és egy hétig Los Angeles-ben, teli exkluzív Nutella ihlette ínyenc élményekkel, gasztronómiai túrákkal és egyéb gourmet ünnepségekkel.

Most akkor káros vagy sem?

A közelmúltban robbant a nagy Nutella botrány, hiszen az EU élelmiszerbiztonsági hatósága korábbi tanulmánya szerint a Nutellában lévő pálmaolaj rákkeltőbb a többi növényi olajnál, ha 200 Celsius fok felé hevítik. Korábbi sajtóhírek szerint emiatt az Olaszországi Coop-ok polcairól lekerültek a Nutellás üvegek. A cég honlapján is foglalkozott a témával, ott egészen mást állít:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A Ferrero garantálja, hogy a Nutella sosem volt eltávolítva egyetlen ország boltjainak polcairól sem. Az olasz Coop szupermarket a saját sajátmárkás termékeit távolította el, amelyek pálmaolajat tartalmaztak.

A botrány miatt a Nutella eladásai Olaszországban három százalékkal estek tavaly augusztusig. A Ferrero ezért népszerűsítő kampányba kezdett, és már javultak is egy százalékkal az értékesítési számaik. A pálmaolajat egyébkén már régóta támadják környezeti és egészségügyi hatások miatt, pedig nemcsak a Nutellában találkozhatunk vele, hanem az Unilever és a Nestlé is használja ezt csokoládékban, süteményekben és margarinokban.

A gyártó szerint a kulcsmondat a 200 fok feletti hevítésben van. A Ferrero azt állítja, hogy ők pont 200 fok alá hevítik csak a pálmaolajat nagyon alacsony nyomáson, hogy minimalizálják a rákkeltő szennyeződést. A folyamat hosszabb és húsz százalékkal többe is kerül, mint a hagyományos hevítés. De így tudják olyan alacsony szinten tartani a szennyeződéseket, amely még műszerekkel sem kimutatható.

Szemben néhány opportunista nézettel, nem igaz, hogy a pálmaolaj káros hatással lenne az emberi szervezetre. A Ferrero mindig kiemelt figyelmet fordított mind termékei, mind nyersanyagai minőségére. A pálmaolajat éppen természetes eredete miatt használják, szerkezete miatt ideális édesipari termékekhez és kenhető krémekhez, ennek következtében feleslegessé teszi a hidrogénezett zsírok használatát. A pálmaolaj évezredek óta része az emberi táplálkozásnak. Tudományos kutatások sora igazolja a pálmaolaj semleges hatását az anyagcserére, kiegyensúlyozott táplálkozás esetén

- olvasható a cég hivatalos honlapján.

A Nutella tehát teljes biztonsággal fogyasztható. A cég szerint felelőtlenek és tudományosan megalapozatlanok azok az állítások, amelyek szerint a Nutella rákot okozhat azért, mert pálmaolajat tartalmaz.

NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem