25 °C Budapest

Valóban rákot okozhat a Nutella? Elmondjuk, mivel védekezik a gyártó

2017. február 5. 07:01

2007 óta február 5-én, vagyis éppen a mai napon tartják a Nutella világnapját. A mogyorókrém szenvedélyes rajongói ezen a napon különböző fotókkal, versekkel és receptekkel árasztják el a közösségi oldalakat. A tömör édesség már több mint 50 éve hódít, csaknem 160 országban. De vajon, hogyan kezdődött a Nutella legendája, és mi az igazság az EU nagy port kavart tanulmányát illetően?


A Nutella története egészen a második világháborút követő kakaóhiányig nyúlik vissza. Pietro Ferrero, egy olasz cukrász ekkoriban készített egy cukros kenhető édességet mogyoróból, cukorból és egy kevés kakaóból. Ezt "Giandujot' névre keresztelte, a kor híres karneváli karaktere után. Később a Giandujot receptjét alapulvéve alkotta meg a Nutellát 1964-ben, Pietro Ferrero fia, Michele.

Miután a Nutella meghódította Európát 1978-ban már megjelent Ausztráliában is, ahol elindult az első Európán kívüli gyártósora is. Bár a Nutella 2 éve, 2014-ben ünnepelte 50. szülinapját, Magyarországon még "csak" 1994 óta érhető el - tudta meg a Pénzcentrum a Ferrero Magyarország Kft.-től.

Mi is az a Nutella világnap?

Egy amerikai blogger,  Sara Rosso még 2007-ben nevezett ki egy ünnepnapot, hogy összehozza az ikonikus mogyorókrém rajongóit. A tömör édesség napja hamar világméretű jelenséggé vált: ezen a napon a rajongók a közösségi oldalakon osztják meg a Nutella iránt érzett szeretetüket fotókon, recepteken, verseken, üzeneteken és az örömteli pillanatok ünneplésén keresztül.

2015 óta, amikortól Sara Rosso átadta a Nutella Világnapját a Ferrero-nak, a készítők minden évben kiválasztanak egy nagykövetet, hogy vezesse a rajongók ünnepét, hogy az esemény tovább élhessen és fejlődjön az elkövetkező években.

2017-ben a feltörekvő tősgyökeres texasi filmkészítő, Hannah Westbrook lesz a márka nagykövete. Nagykövetként Hannah lesz a vezetője a vidám és finom programoknak, szülővárosában Dallas-ban és egy hétig Los Angeles-ben, teli exkluzív Nutella ihlette ínyenc élményekkel, gasztronómiai túrákkal és egyéb gourmet ünnepségekkel.

Most akkor káros vagy sem?

A közelmúltban robbant a nagy Nutella botrány, hiszen az EU élelmiszerbiztonsági hatósága korábbi tanulmánya szerint a Nutellában lévő pálmaolaj rákkeltőbb a többi növényi olajnál, ha 200 Celsius fok felé hevítik. Korábbi sajtóhírek szerint emiatt az Olaszországi Coop-ok polcairól lekerültek a Nutellás üvegek. A cég honlapján is foglalkozott a témával, ott egészen mást állít:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Ferrero garantálja, hogy a Nutella sosem volt eltávolítva egyetlen ország boltjainak polcairól sem. Az olasz Coop szupermarket a saját sajátmárkás termékeit távolította el, amelyek pálmaolajat tartalmaztak.

A botrány miatt a Nutella eladásai Olaszországban három százalékkal estek tavaly augusztusig. A Ferrero ezért népszerűsítő kampányba kezdett, és már javultak is egy százalékkal az értékesítési számaik. A pálmaolajat egyébkén már régóta támadják környezeti és egészségügyi hatások miatt, pedig nemcsak a Nutellában találkozhatunk vele, hanem az Unilever és a Nestlé is használja ezt csokoládékban, süteményekben és margarinokban.

A gyártó szerint a kulcsmondat a 200 fok feletti hevítésben van. A Ferrero azt állítja, hogy ők pont 200 fok alá hevítik csak a pálmaolajat nagyon alacsony nyomáson, hogy minimalizálják a rákkeltő szennyeződést. A folyamat hosszabb és húsz százalékkal többe is kerül, mint a hagyományos hevítés. De így tudják olyan alacsony szinten tartani a szennyeződéseket, amely még műszerekkel sem kimutatható.

Szemben néhány opportunista nézettel, nem igaz, hogy a pálmaolaj káros hatással lenne az emberi szervezetre. A Ferrero mindig kiemelt figyelmet fordított mind termékei, mind nyersanyagai minőségére. A pálmaolajat éppen természetes eredete miatt használják, szerkezete miatt ideális édesipari termékekhez és kenhető krémekhez, ennek következtében feleslegessé teszi a hidrogénezett zsírok használatát. A pálmaolaj évezredek óta része az emberi táplálkozásnak. Tudományos kutatások sora igazolja a pálmaolaj semleges hatását az anyagcserére, kiegyensúlyozott táplálkozás esetén

- olvasható a cég hivatalos honlapján.

A Nutella tehát teljes biztonsággal fogyasztható. A cég szerint felelőtlenek és tudományosan megalapozatlanok azok az állítások, amelyek szerint a Nutella rákot okozhat azért, mert pálmaolajat tartalmaz.

NEKED AJÁNLJUK
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?