36 °C Budapest

Ássák a sírokat a cégtemetőben, pedig sok a feltámadás

2010. július 2. 08:02

A gazdasági válság kezdete óta eltelt két esztendő alatt a létező 600 ezer cég közül csaknem ötvenezret töröltek, azaz a vállalkozásoknak 8,24%-át - derül ki a feketelista.hu portál legújabb közleményéből.

A kimutatás egyben azt is jelzi, hogy egyes térségeket az átlagnál is nagyobb mértékben sújtott a krízis. Elsősorban azokat a megyéket, melyeket korábban is a gazdaságilag elmaradottak között tartottak nyilván.

A legtöbbet Szabolcs-Szatmár szenvedte

Különösen súlyos gondok zúdultak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére, ahol 2008. május 31. óta az ott nyilvántartott 19482 társaságnak 15,80%-át, pontosan 3079 céget kellett törölni. Ezen a megyén kívül még további ötnél regisztráltak két esztendő alatt 10 százaléknál nagyobb arányú cégbezárást. Nógrádban, ahol egyébként az ország megyéi közül a legkevesebb vállalkozást tartják nyilván, 5878 cég 11,25%-a húzta le a rolót.

Cégtörlések aránya megyénként az utóbbi 2 évben (a létező cégek %-ában)

Zala-megyében, Tolna-megyében és Komárom-Esztergomban a vállalkozásoknak több mint 10%-a szűnt meg a válság kezdete óta. A legkevésbé Pest-megyét érintette a gazdaság visszaesése, pedig a megyék közül messze itt van bejegyezve a legtöbb vállalkozás. Két évre visszatekintve, a több mint 84 ezer cég közül valamivel több mint 5200 törlésére került sor, s ez 6,20%-os arány. Természetesen a kimutatásból is látható, a fővárosnak kiemelkedő a szerepe: az adatokból kiderül, hogy a Budapesten nyilvántartott több mint 236 ezer cég közül két év alatt mintegy 4527-et töröltek, azaz 7,41%-ukat.

Győr-Moson-Sopron-megyében a mintegy 21 ezer társaság 7,71%-a került a töröltek sorsára. Ami egyébként a cégek számát illeti, a legtöbbet Borsod-Abaúj-Zemplénben és Bács-Kiskunban regisztrálták, egyaránt több mint 23 ezret, az elmúlt 24 hónapban megszűnt cégek aránya mindkét megyében meghaladta a kilenc százalékot.

Csaknem egymillió cégügy

A nagyobb vidéki városok közül Debrecenben tartják nyilván a legtöbb vállalkozást, megközelítően 14 ezret, viszont itt jutott arányaiban a legkevesebb cég a törlés sorsára; két év alatt 7,79%-uk (1089). Pécsett a 11150 bejegyzett cég 8,73%-a (973) szűnt meg, Győrben pedig a mintegy 9300 cég közül 755 húzta le a redőnyt (8,09%).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A két nagy észak-keleti város Miskolc és Nyíregyháza az országos átlagot lényegesen meghaladó adatokkal szerepel a listán. Nyíregyházán a cégtörlések aránya 12,84%-ra rúgott (8577 vállalkozásból), Miskolcon pedig a cégek 10,04%-a "dobta be a törülközőt" (kb. 10800 cég közül).

"A cégtörvény alapján immár több mint 20 éve jelennek meg a cégek törlésére vonatkozó adatok a cégnyilvántartásban, s a folyamat naprakészen követhető az Egyesített Feketelistán, ahol a vállalkozás neve, címe, adószáma, és a döntés forrása is megtalálható. Egyetlen kattintással összesen tizenegy állami intézmény nyilvános elmarasztásairól szerezhet tudomást az érdeklődő a hírportálon. Ezeknek az információknak a birtokában az üzleti élet szereplői megalapozottak, megbízhatóbb döntéseket hozhatnak. Csupán az utolsó egy hónapban 37 ezerrel bővült ügykörünk, és napjainkban már 470 ezer cég több mint 916 ezer ügyéről tudunk információkat adni" - tájékoztat Iklódi András, a feketelista.hu főszerkesztője.

Új cégtáblával próbálkoznak

Ami pedig a cégek törlését illeti: egy cég a jogszabályok szerint a cégjegyzékből való törléssel szűnik meg. Erre a legtöbbször akkor kerül sor, ha a társaságot felszámolják, vagy végelszámolással megszűntetik. A törlés azonban nem jelenti feltétlenül egy cég összeomlását, tevékenységének megszűnését, mert annak oka lehet például cégforma váltás, kiválás, vagy összevonás is. Ilyen esetekben a változásról szóló bejelentési kérelmet a cég székhelye szerinti illetékes cégbírósághoz kell beadni, és ezzel egyidejűleg kérni kell a jogelőd cég törlését is.

A statisztikai adatokból az is kiderül, hogy a több tízezres törlések ellenére a cégek száma összességében az elmúlt két évben nem csökkent. A szakértők ezt azzal magyarázzák, hogy igen sok vállalkozás felszámolása, végelszámolása, megszűnése után "átalakul", és új cégtáblával jelenik meg a piacon. Mások pedig állásuk elvesztését követően kényszervállalkozóként próbálnak a felszínen maradni.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?