17 °C Budapest

Tengeri halat tenyésztenek magyar vizekben

Pénzcentrum
2009. augusztus 19. 09:17

Egy öttagú konzorcium tengeri minőségű halfajok magyarországi termelésének és szaporításának meghonosítására vállalkozott. Egyetemek, kutatóhelyek és gazdasági szereplők fognak össze a cél érdekében.

A társulás 276 millió forintot nyert el a Nemzeti Technológia Program forrásaiból, amihez a tagok 96 millió forint önerőt biztosítanak, a kutatás pedig a szerződéskötést követően szeptembertől indul.

Stündl László, a Debreceni Egyetem adjunktusa a Napi Gazdaságnak elmondta: a projektet az indokolja, hogy hosszú távon Magyarországon - követve a nyugat-európai trendet - várhatóan egyre inkább a szálkamentes tengeri halak fogyasztása lesz a jellemző.

A négyéves programban az egyetem szakértői két, trópusi vizekben élő halfaj, az Ausztráliában honos barramundi és a Mexikói-öbölben élő vörös árnyékhal esetében a termálvizes tenyésztés és a takarmányozás technológiájának kidolgozását végzik el. Nyugat-Európában szinte korlátlan kereslet mutatkozik a prémium kategóriába sorolt, a lazacnál drágábban forgalmazott barramundira, ami jelenleg többnyire fagyasztott filé formájában kapható.

Jászkisér városában már épül az évi 70 tonnás termelést biztosító - a város közintézményeit fűtő termálvizet utóhasznosító - tenyésztőtelep, a mintegy 200 millió forintos beruházást saját tőkéből és az Európai Halászati Alap forrásaiból valósítják meg.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?