13 °C Budapest

Tengeri halat tenyésztenek magyar vizekben

Pénzcentrum
2009. augusztus 19. 09:17

Egy öttagú konzorcium tengeri minőségű halfajok magyarországi termelésének és szaporításának meghonosítására vállalkozott. Egyetemek, kutatóhelyek és gazdasági szereplők fognak össze a cél érdekében.

A társulás 276 millió forintot nyert el a Nemzeti Technológia Program forrásaiból, amihez a tagok 96 millió forint önerőt biztosítanak, a kutatás pedig a szerződéskötést követően szeptembertől indul.

Stündl László, a Debreceni Egyetem adjunktusa a Napi Gazdaságnak elmondta: a projektet az indokolja, hogy hosszú távon Magyarországon - követve a nyugat-európai trendet - várhatóan egyre inkább a szálkamentes tengeri halak fogyasztása lesz a jellemző.

A négyéves programban az egyetem szakértői két, trópusi vizekben élő halfaj, az Ausztráliában honos barramundi és a Mexikói-öbölben élő vörös árnyékhal esetében a termálvizes tenyésztés és a takarmányozás technológiájának kidolgozását végzik el. Nyugat-Európában szinte korlátlan kereslet mutatkozik a prémium kategóriába sorolt, a lazacnál drágábban forgalmazott barramundira, ami jelenleg többnyire fagyasztott filé formájában kapható.

Jászkisér városában már épül az évi 70 tonnás termelést biztosító - a város közintézményeit fűtő termálvizet utóhasznosító - tenyésztőtelep, a mintegy 200 millió forintos beruházást saját tőkéből és az Európai Halászati Alap forrásaiból valósítják meg.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm