12 °C Budapest

Földpiac: még 3 évig zárva?

Pénzcentrum
2008. szeptember 26. 08:45

Magyarország még 3 évvel meghosszabbítaná a külföldiekre vonatkozó, 2011-ben lejáró, hét éves termőföld-vásárlási moratóriumot - értesült a Világgazdaság.

Gőgös Zoltán, az FVM államtitkára kötelességének nevezte, hogy megpróbálja elérni a határidőmódosítást, melyre a csatlakozási megállapodás elvi lehetőséget nyújt. Magyarország már tájékoztatta is az illetékes uniós testületet erről. Ha a javaslatra rábólintanak, úgy még 2014-ig nem vehetnének külföldiek magyar termőföldeket.

Az államtitkár szerint a 3 éves hosszabbítást az indokolhatja, hogy az unió 2014-ben új támogatási rendszerre tér át, így a földmoratórium lejártát is érdemes lenne ehhez igazítani. Emellett 5-10-szeres a különbség a hazai és az uniós hektáronkénti földárak között, és jelentős a differencia a szabályozás korábbi liberalizálásával lehetőséget nyújtana a spekulációs földszerzésekre.

A benyújtott kérelemről az Európai Bizottság saját álláspontot alakít ki, melyet csak minősített többséggel lehet felülbírálni. Szakértők szerint nem valószínű, hogy az EB egyetértene a hosszabbítással, mivel a bizottság épp a közelmúltban javasolta a tagállamoknak, hogy azok tegyenek olyan lépéseket, melyek a mostani vásárlási korlátozások enyhítéséhez vezetnek.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?