2020. szeptember 25. péntek Eufrozina, Kende

Trump elintézte: százezreket nyerhetnek az USA-ba induló magyarok


Az amerikai elnökválasztás eredménye a nyaralásunkat is befolyásolhatja, különösen, ha a következő utunkat a tengerentúlra terveztük. A forint dollárhoz viszonyított erősödésével akár százezer forinttal is több maradhat a zsebünkben. De biztos, hogy csak jól járhatunk Trumppal?

Szerdán már írtunk arról, hogy az amerikai elnökválasztás bizonytalanságot hozhat, amely kihatással lehet a devizapiacra is. Ez ugyan várhatóan nem tart sokáig, azonban az emiatt esetlegesen bekövetkező árfolyam-ingadozáson mi is nyerhetünk. Arról előző cikkünkben írtunk, hogy milyen befektetéssel használhatjuk ki a helyzetet, azonban nem csak ezzel spórolhatunk.

Már szerda hajnal óta jelentős mozgásokat láthatunk a dollár árfolyamában, és a bizonytalanság miatt a gyors változások bizonytalan ideig fennmaradhatnak.

Sokkal olcsóbb is lehet a nyaralás

Ha a dollár forinthoz viszonyított árfolyama esésnek indul, akkor sokat spórolhatunk a nyaralásunkon is. Ehhez persze olyan országba kell tervezni a jövő nyári vakációt, ahol amerikai dollárral fizethetünk. Egy két fős, két hetes (2017 júniusi) new yorki utazás esetén kiszámoltuk, hogy mennyit takaríthatunk meg egyes árfolyamszintek mellett. Jelenleg a 275 forintos árfolyam a meghatározó, mi a 250-es, 230-as és a 210-es árfolyammal számoltunk.

Repülőjegyet az összehasonlító oldalak alapján legolcsóbban 249 ezer forintért vehetünk. Ha a legalacsonyabb általunk kalkulált árfolyammal számolunk, akkor viszont már 190 ezerből is megúszhatjuk a jegyeket. Persze a jegyárak nem feltétlenül csökkennek, azonban ha az elszámolás dollárban van, vagy amerikai légitársaságot választunk, akkor itt is érzékelhető lehet az árfolyam különbsége. A Brexit miatt akciósan vehettünk repülőjegyeket, nem kizárt, hogy az amerikai turisztikai célpontok is felismerik ebben a lehetőséget.

A szállás is sokba kerülhet, mi a legolcsóbb lehetőséggel, egy Airbnb-s Manhattenben (31. utcánál) található szállást néztünk ki. Ugyan New Yorkban nem kizárt, hogy a közeljövőben betiltsák az Airbnb-t (persze ez még nem lefutott ügy), de egyelőre még találhatunk szállásokat az oldalon. Ehhez hasonló áron találhatunk egyébként hosteleket is, amelyek nem kötődnek a szállásmegosztó oldalhoz. A szállás ára egyébként hasonló, mint a repjegyé, mostani árfolyamon 236 ezerért, 210-es árfolyamon pedig 180 ezerért találhatunk szobát.

A külföldi utak jelentős részét a költőpénz teszi ki, mi napi 100 dollárral számoltunk, mivel napi három étkezéssel (két főre) és a múzeumbelépőkkel is kell számolni, na és persze a metrójegyek sincsenek ingyen. Mai árfolyamon nagyjából 385 ezer forintba kerülne az 1400 dollár megvásárlása, míg a 210-es szint mellet csupán 294 ezer forintot kellene költeni erre.

Ugyan felmerülnek egyéb költségek (pl: utasbiztosítás), azonban ez a három legnagyobb kiadás, amiket befolyásolhat az árfolyamingadozás. Ha megnézzük az összes költséget, akkor azt láthatjuk, hogy a forint erősödésével

  • 250-es árfolyamnál 9 százalékot,
  • 230-as árfolyamnál 16 százalékot,
  • 210-es árfolyamnál 24 százalékot, vagyis az utunk negyedét megspórolhatjuk.

Ez utóbbi egyébként azt jelenti, hogy 206 ezer forinttal kell kevesebbet fizetnünk az útért.

Tényleg elszáll az árfolyam?

Az árfolyam jövőbeni mozgását lehetetlen megjósolni, különösen egy olyan különleges, nem árt eseménynél, mint ami ma következett be. Ezért nehéz megjósolni, hogy csökken-e az árfolyam, azonban ha ez bekövetkezik, akkor érdemes lehet elgondolkodni a new yorki utazáson.

A dollár árfolyama több mint másfél éve nem járt a 270-es szint alatt. Ezt több alkalommal is megközelítette, de mindig fordulópontnak bizonyult. A másfél év, valamint a többszöri közelítés, majd eltávolodás elég erős bizalmi tényezővé váltak.

Amennyiben az amerikai választások eredményeként kialakult valutapiaci bizonytalanság, és a dollár iránti bizonytalanság ellenére sem csökken 270 alá az árfolyam, annak az lehet az üzenete, hogy az dollár szempontjából legrosszabbnak vélt forgatókönyv bekövetkezte sem tudta megtörni a zöldhasút és a deviza tovább erősödhet a forinthoz képest

- mondta a Pénzcentrum kérdésére Taraczky Andrej, a Magyarországi Pénzváltók Országos Egyesületének (MPOE) alelnöke.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Kíváncsi vagy, mennyiért vehetsz fel 2 millió forint személyi kölcsönt? Segítünk! Kalkulátorunk szerint 60 hónapos futamidőre jelenleg az UniCredit Bank nyújtja a legjobb ajánlatot, náluk 42 099 forintos törlesztővel számolhatsz; míg az MKB Banknál 43 358 forintos törlesztőt ígér a 10,95%-os THM. Érdemes még megemlíteni a Cetelem, a K&H Bank, illetve a Raiffeisen Bank ajánlatát is, náluk a teljes futamidőre tekintve 11,28% és12,84% közötti THM-mel kalkulálhatsz. Ha kíváncsi vagy arra is, mennyit kell visszafizetni összesen a hazai bankoknak, ha 2 millió forintot veszel fel 60 hónapos futamidőre, akkor a kondíciókért és egyéb kedvezményekért kersd fel a Pénzcecntrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.24-09.30
Országos

Lidl

09.24-09.30
Országos

Auchan

09.24-09.30
Országos

Interspar

09.24-09.30
Országos

Spar

09.24-09.30
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó