2021. február 27. szombat Ákos, Bátor

Több milliárd állhat a házhoz: mindössze futni kell hozzá


Iparággá nőtte ki magát mára Magyarországon a futóturizmus: a cseh mellett a hazai kínálat a legerősebb a régióban. Az elmúlt évtizetben a futóturisták száma több mint háromszorosára nőtt.

Tavaly már csaknem 25 ezer külföldi vett részt ilyen hazai szervezésű eseményen, szinte valamennyien a három nagy budapesti futóversenyre - Telekom Vivicittá Városvédő Futás, Wizz Air Budapest Félmaraton, SPAR Budapest Maraton - érkeztek, 2007-ben még csupán nyolcezren voltak - derül ki az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, valamint a Budapest Sportiroda (BSI) statisztikáiból. A növekedés nem csak a külföldi futók növekvó számán, hanem a hazánkban töltött vendégéjszakák számán is meglátszik, amely 2018-ban elérte a 80 ezret. A futóturizmusból adódó költések 2018-ban meghaladták a négymilliárd forintot - közölte a Világgazdaság.

Évente mintegy ezer futóversenyt rendeznek nálunk, nagyjából 150 hivatalos futóklub létezik, a felmérések szerint 850 ezer magyar fut rendszeresen

- mondta el a BSI ügyvezetője, Kocsis Árpád. A magyar futóturizmus elmondása szerint mára iparággá nőtte ki magát, és a régióban Csehországgal versenyez az elsőségért.. A múlt évben a már említett három fővárosi rendezvényre (ezeket a BSI a Run in Budapest projekt keretén belül szervezi) mintegy 80 ezer nevezés érkezett, a legnépszerűbb a kétnapos SPAR Budapest Maraton volt, ezen több mint 33 ezren vettek részt tavaly. 

Nagyobb eseménynek számít még az Ultrabalaton és a vasárnap lebonyolított Aldi Női Futógála: mindkét rendezvényen nagyjából tízezren álltak rajthoz. A magyarországi futóversenyek jelentős része viszont ezer alatti nevezővel zajlik.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

02.25-03.03
Országos

Spar

02.25-03.03
Országos

Aldi

02.25-03.03
Országos

Lidl

02.25-03.03
Országos

Interspar

02.24-03.31
Országos


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked