2020. december 5. szombat Vilma

Hamarosan kiderül, mi épülhet Budapest tetején

  • MTI
  • 2014. október 15. szerda 18:31

Év végére megismerhetők a Normafa fejlesztésének részletei, s várhatóan márciusban megtartható a helyi népszavazás - mondta Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP), a XII. kerület polgármestere a helyszín szerdai bejárását követően újságíróknak.


A városrész vezetője arról beszélt: kezdetben néhány hónapra tervezték a felméréseket, végül civilek felvetései alapján úgy döntöttek, hogy egy teljes vegetációs ciklust, azaz több mint egy évet szánnak rá, hogy minden szempontból körültekintően járjanak el. Hozzátette: a felmérések egy hónapon belül lezárulnak, s közben elindult a munka a szempontok, ötletek összegzésére.

Pokorni Zoltán alapvetően a közlekedésszabályozást nevezte a legfontosabbnak, utalva arra, hogy meg kell szüntetni az autós "túlhasználatot" és kötöttpályás közlekedéssel kiszolgálni a területet. Egy másik tennivalóként beszélt az épületek számba vételéről is. Kifejtette: jogosnak tartja, hogy a csomagmegőrzőt, öltözőket, kerékpárkölcsönzőt, tájékoztató központot ne új épületben, hanem egy felújított régiben helyezzék el.

Szólt arról is: az egyik szimbolikus épület a Síház, amelyet eddig egy bonyolult bérleti jogviszony miatt nem tudtak átvenni a Pilis Parkerdőtől. Pokorni Zoltán véleménye szerint nem jó, hogy itt magas palánkkal van körbekerítve a gerincrész, miközben a kirándulók Budapest legszebb panorámájában gyönyörködhetnének.

A hegyvidéki polgármester kitért a síelésre is, jelezve, hogy az eltelt egy-másfél év meggyőzte, hogy túlzóak a versenyszerű síelésre vonatkozó korábbi álmok. Nemzetközi versenyekre alkalmas pályát nem szabad csinálni - jelentette ki, hozzátéve: ez nem ok arra, hogy a hobbisíelés feltételeit ne javítsák, s ne teremtsék meg azokat a feltételeket, amelyek 30-40 éve is megvoltak.

A Libegő felső végállomásánál a közelmúltban készült el egy több régi elemet is megőrző játszótér, s hasonlóan rendbe teszik majd az Anna-rétit is. Újragondolják a Harangvölgy alját is, ahol az elképzelések szerint "életet" visznek a BM hosszú ideje kőfallal körbekerített egykori kiképző táborába, ami tanösvények kiindulópontja, a természetvédelmi nevelés központja lehet.

Pokorni Zoltán értékelése szerint nehéz igazságot tenni a Normafát használók - kerékpárosok, gyalogosok, kismamák, kutyások, természetvédők, futók - között, s nem is lehet mindig megtalálni a jó kompromisszumot. Példaként említette a downhilleseket, komoly illúziónak nevezve, hogy "rendre szoktathatók" ezek a biciklisták. Szabályokat kell állítani, amelyek védenek, de korlátoznak is, s ezeket népszavazással kell megerősíteni - hangoztatta a polgármester. Számításai szerint év végére megismerhetők lesznek a megvalósíthatósági tanulmányból fakadó szabályok, elképzelések, útvonalak és márciusban megtartható a referendum.

A terepjárást kezdeményező Normafa Természetesen civil koalíció képviseletében Weiperth András azt mondta: nagyra értékelik az egyeztetés-sorozatot Budapest legértékesebb természetvédelmi területének sorsáról. Megjegyezte: az ízeltlábúaktól a famatuzsálemekig vannak olyan értékes élőlények, amelyeket meg kell őrizni, s bíznak abban, hogy az önkormányzat is partner lesz.

A bejáráson jelen voltak a WWF, a Madártani Egyesület, a Greenpeace, a Védegylet és a Budakörnyéki Natúrparkért Egyesület képviselői is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Súlyos problémára világított rá a járvány második hulláma: ideje észbe kapni!
Egyre többen keresnek olyan megoldást, melyben biztonságba érzik saját magukat és a családtagjaikat.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk