2 °C Budapest

Fütyülnek a veszélyre: ide utaznak idén tömegével a magyarok

2017. május 27. 07:00

Közeleg a nyár, a legtöbben valószínűleg már le is foglalták az idei nyaralást. Aki nem így tett, az sem csúszott le semmiről, hiszen most jönnek még csak a last minute és ultra last minute ajánlatok. Utánanéztünk, mik a legnépszerűbb és legdrágább úti célok idén.

Mészárlás a tunéziai tengerparton, közel negyvenen vesztették életüket. Robbantásos merényletsorozat Ankarában a főbb turistalátványosságok közelében, csaknem százan haltak meg. Öngyilkos merénylet Luxorban, a népszerű egyiptomi turistacélpontban. Csak néhány példa az utóbbi két év terrorcselekményei közül. Mindez azonban nem rettenti vissza a magyarokat: Egyiptom, Törökország és Tunézia 2017-ben a 10 legnépszerűbb úti cél között szerepel.

A tavaly az utazási irodákban foglalt utak számához viszonyított százalékos adatok alapján idén 9,7 százalékkal nőtt az Egyiptomba utazók száma. Ezzel egyébként az idei toplistán Egyiptom a második helyen áll, Tunézia pedig az eddigi foglalási adatok alapján a hatodik legnépszerűbb úti cél a magyarok körében az Invia online utazási iroda adatai szerint.

Sokan vesznek fel személyi kölcsönt a nyaralás finanszírozására. Rengeteget spórolhatsz azonban, ha megtalálod a lehető legjobb konstrukciót. Ebben lehet segítségedre a Pénzcentrum kalkulátora. Hogy megkönnyítsük a dolgodat, elvégeztünk egy gyors számítást. 200 ezer forintos hitelösszeggel, 1 éves futamidővel, és az alapbeállítással kalkuláltunk, vagyis, hogy a keresetünk nem haladja meg a havi nettó 250 ezer forintot (az otthonszépítő és ingatlanfelújításra szoló személyi kölcsönöket most nem vettük figyelembe).

A fenti beállítások alapján a Mohácsi Takarék Bank Fix Takarék Személyi Kölcsöne nagyon jó választás. 16,14 százalékos THM és 17676 forintos törlesztőrsézlet mellett juthatunk hozzá a 200 ezer forinthoz. A Budapest Bank Hitel Expressz néven futó terméke is jó lehet. 24,77 százalékos THM mellett havi 18931 forintos törlesztővel fizethetjük vissza a hitelösszeget. Ha a Cetelem Mindig kéznél kölcsön fantázianevű hitelkonstrukcióját választjuk, akkor 33,18 százalékos THM-re és 19399 forintos törlesztőrészletre számíthatunk.

Az elmúlt évek trendjéhez hasonlóan az idei év nagy slágere kétségkívül Görögország - 2012 óta a dél-európai országba foglalnak a legtöbb utat a magyarok. Bulgária kereslete is egyre inkább növekszik, és továbbra is kedvelt úti cél Horvátország és Olaszország. De az utazásszervezők által értékesített utazási csomagok alapján

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

új kedvencnek számít a magyarok körében a Kanári-szigetek, azon belül is Lanzarote és Fuerteventura, valamint egyre többen utaznak Albániába is.

Dacolunk a veszéllyel

Ha az elmúlt öt év adatait vesszük szemügyre, jól látható, hogy a Hoszni Mubarak elnök 2011. február 11-i elmozdítása utáni zavargások sem tartották vissza a magyarokat. Egyiptom 2012 óta a 10 legnépszerűbb úti cél közt szerepel. Ráadásul dacára annak, hogy idén áprilisban Alexandriában és az ország negyedik legnagyobb városában Tantában is terrortámadás történt, a megkötött az utasbiztosításra költött összeg alapján Egyiptom az utolsó helyen kullog. De idén legalább benne van a Top 5-ben. Az elmúlt négy évben erre nem volt példa.

Ez nem jelenti persze azt, hogy az odautazók ne fizetnének utasbiztosítást. De az jól látható, hogy nagyobb értékű biztosítást kötnek azok, akik Görögországba, Horvátországba vagy Bulgáriába mennek nyaralni, mint akik Egyiptomba, holott idén az eddigi foglalások alapján rengetegen utaznak majd az afrikai országba. Az értékesített biztosítások összege alapján egyébként a török és a tunéziai nyaralás miatt sem aggódnak a magyarok.

Az üdülések átlagárait nézve az idei év első ránézésre kiugróan drágának tűnik. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy még csak most kezdődik a last minute-időszak, ami konszolidálja majd árakat. Szeptemberben például már biztosan olcsóbbak lesznek az utak. Valójában nem beszélhetünk jelentős drágulásról, az idei adatok csak az éves szezonalitást tükrözik vissza a fenti táblázatban szereplő számok.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem