2017. szeptember 23. szombat Tekla

Fertőzéspara: afrikai kór terjed Európában

Nem adhatnak vért azok, akik bizonyos francia, osztrák vagy román városokban jártak. Bécs is az érintettek között - írja a Magyar Idők.

Az Országos Vérellátó Szolgálat megerősítette, hogy fokozott fertőzésveszély miatt bizonyos városokból érkező potenciális véradók nem adhatnak vért. A franciaországi Toulonban a chikungunya-vírus jelent nagy mértékű kockázatot, míg Burgerlandban, Alsó-Ausztriában és az osztrák fővárosban, Bécsben a nyugat-nílusi láz miatt lépett életbe a korlátozás. A romániai városok közül pedig Bralia, Vrancea és Vanatori került tiltó listára. A fertőzést mindkét esetben szúnyogok terjesztik, és a kritikus időszak október végéig tart.

A magas kockázat miatt elég akár csak egyetlen napot is a fent említett városok valamelyikében eltöltenünk, hogy kiszűrjenek minket a véradóállomásokon. Ennél valamivel aggasztóbb adat, hogy az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentése alapján a nyugat-nílusi láz nem csak a fent említett országokban, hanem Görögországban, Olaszországban, Szerbiában, Izraelben és Magyarországon is felütötte a fejét. Magyarország eddig 9 fertőzéses esetet jelentett.

A vérellátás biztonsága miatt az ECDC fokozott figyelemmel kíséri a nyugat-nílusi láz terjedését, mert az ide vonatkozó uniós irányelvek szerint, azokon a területeken, ahol a nyugat-nílusi láz felbukkan ajánlott elhalasztani a véradást.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Gondolnád, hogy ezek az országok viszik hátukon a világot?

A lenti infografika megmutatja, hogy a világ országai mennyire veszik ki részüket a globális gazdaság gigantikus batyujából. Az Egyesült Államok és Kína a torta majd 40 százalékát szakítják...
 

Nem kell ide dizájnfarmer: csináld meg otthon

Ha neked is tetszenek a boltokban a dizájnfarmerek, de nem szeretnél ennyi pénz elkölteni, mutatunk néhány nadrágos trükköt.  
NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

09.21-09.27
Országos

Spar

09.21-09.27
Országos

Lidl

09.21-09.27
Országos

Auchan

09.21-09.27
Országos

Aldi

09.21-09.27
Országos

Tesco

09.21-09.27
Országos

Spar, Interspar

Borkatalógus
09.06-09.27
Országos

Diego

09.01-09.30
Országos