2020. október 30. péntek Alfonz

Ezt sok kutyatartó benézi a nyáron: csúnya bírság lehet a vége


Nem könnyű a kutyások dolga, ha kedvenceikkel szeretnének csobbanni a tikkasztó hőségben. Alig néhány olyan fürdőhely van csupán, ahol a gazdik és a kutyáik együtt élvezhetik a strandolást. Utánajártunk, hová érdemes menni, ha nem akarunk több tízezres bírságot fizetni.

Nem lehetetlen, de nem is könnyű olyan fürdőhelyet találni, ahol a gazdik és kutyáik együtt vészelhetik át a hőséget. Egy 2008-as kormányrendelet (A természetes fürdővizek minőségi követelményeiről, valamint a természetes fürdőhelyek kijelöléséről és üzemeltetéséről szóló 78/2008. (IV. 3.) Korm. rendelet) egyértelműen kitiltja ugyanis a kutyákat (és minden más állatot) a fürdőhelyekről, kivételt ez alól csak a vakvezető kutyákat és az őrkutyák képeznek.

A jogszabályban meghatározott kijelölt fürdőhelyek alatt nemcsak az elkerített strandokat kell érteni, hanem minden olyan partszakaszt, ahol megfelelő tábla jelzi, hogy az adott vízterületet fürdésre kijelölték. Vagyis nem hogy a vízbe, de a partra sem vihetjük magunkkal kedvenceinket.

Viszont van azért kiskapu. A természetes vizekben való fürdésről szóló rendelet szerint például a Balatonban a tó északi és nyugati partjától mérve 500, a déli parttól mérve 1000 méteren belül fürödhetnek az embereknek. Itt tehát kutyák ugye nem úszhatnak, de ha valakinek vitorlása vagy más hajója van, és elhagyja ezt a zónát, ott már a kutya is szabadon úszkálhat. Persze viszonylag kevesen tudják így megoldani a problémát, kevesek büszkélkedhetnek saját hajóval. Számukra is van viszont megoldás.

Több tízezres bírság a tét

A kutyák fürdetésére vonatkozó szabályokat az adott önkormányzat rendeletben írja elő, megszegésük pedig szabálysértési bírsággal járhat, melynek összege több tízezer forintot is jelenthet.

Kutyát azokon a területeken lehet fürdetni, amelyek nem számítanak az adott időszakban kijelölt fürdőhelynek és (vagy) nincs külön helyi jogszabályi tiltás az állatok fürdetése ellen

- mondta a Pénzcentrumnak Sziládi-Kovács Tibor, a Kutyabarat.hu honlap egyik alapítója. E mellett szóba jöhetnek mesterséges tavak, amik magántulajdonban vannak, és amiket nem nyilvánítottak fürdőhellyé. Olyan partszakaszon viszont nem érdemes vízbe engedni a kutyát, ahol tábla figyelmeztet: tilos a fürdőzés.

Együtt úszkálni a kedvencünkkel? Nem lehetetlen

A fentiek alapján is jól látszik, hogy nem annyira nehéz olyan partszakaszt találni, ahol a kutyák csobbanhatnak. Erre a szabad vizekben, tavakban, folyókban, patakokban van lehetőség. A tihanyi Belső-tó például jó választás lehet, de a zalaegerszegi Gébárti-tó ságodi ágában is nyugodtan hűsölhetnek az ebek. A gödöllői Dogland kutyastrand szintén jó választás lehet, itt a belépés a kutyák gazdáinak díjtalan, 1 kutya után 1500, két kutya után 1000, három kutya után pedig összesen 700 forintot kell fizetni. Dunakeszin, a Horányi Rév melletti partszakaszon is a kutyák a vízben, a gazdik a parton hűsölhetnek a meleg napokon.

Noha nincs sok, de van már néhány olyan hely is az országban, ahol a gazdik és kutyáik együtt is úszhatnak. Ha a Balatonnál nyaralunk, érdemes elmenni Balatonföldvárra. A közel 2500 négyzetméteres területen bőven van hely játszani, a rengeteg fa pedig árnyékot nyújt a fürdőzésben elfáradt kutyusoknak. Ráadásul belépőt sem kell fizetni.

Ingyen mehetünk a fonyódi kutyás strandra is, igaz, vinni kell magunkkal elemózsiát, büfé ugyanis nincs a közelben. A Tihany-Sajkodi strand mellett, annak parkolójától a víz felé haladva a partszakasz mentén sem tilos a kutyával együtt fürdeni, úszni.

A Velencei-tónál a Drótszamár Kemping strandja lehet az ideális választás, itt viszont van belépő. A felnőtteknek 650, a diákoknak, nyugdíjasoknak 550, a 4 és 14 éves kor közötti gyerekeknek 450, és kutyánként 350 forintot kell fizetni. Cserébe egy elkülönített partszakaszon háborítatlanul hűsölhetünk a kiskedvencekkel.

A Budapesttől 30 kilométerre, Délegyházán működő Tavirózsa kempingben is van rá lehetőség, hogy a kutyánkkal ússzunk. A felnőtt belépő jegy ára 1000, este 6 óra után 500, és ugyanennyibe kerül a diákjegy, szintén 500 forintot kell fizetnie a nyugdíjasoknak, és a kutyák belépőjegyéért is ennyit kérnek.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Csúnya hónap jön: drágulásra, várakozásra készüljenek a magyar autósok
Egyre többen váltanak négyévszakosra, de nem mindegy, hogy milyet vásárolunk.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.29-11.04
Országos

Lidl

10.29-11.04
Országos

Auchan

10.29-11.04
Országos

Tesco

10.29-11.04
Országos

Spar

10.29-11.04
Országos

Interspar

10.29-11.04
Országos

Praktiker

10.29-11.09
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó