26 °C Budapest
Trieste, Italy

Felejtsd el a Balatont: ennyiért nyaralhatsz 2024-ben apartmanban az olasz riviérán

2024. május 25. 16:04

A magyarok által különösen kedvelt Lido di Jesolo környékén egy apartman 37 ezer forinttól kezdődik éjszakánként 2 főre. Ez 200 méterre van a strandtól, erkélye, saját fürdőszobája van, 40 négyzetméteres. Magyarorszgon tavalyhoz képest átlagosan 10 százalékkal emelkedett az átlagár a Balatonnál.

A legtöbb magyar Ausztriába utazik, nyáron pedig Horvátország a kiemelkedő úti cél - ez derült ki a külföldi mobilhasználat alapján. Nyáron a déli országok a legnépszerűbbek. Az élen járó Horvátországon túl olyan államok is kiemelkednek, ahol csupán nyáron ugrik meg az amúgy igen alacsony éves átlagos forgalom. Eszerint Görögország áll az élen, Bulgária, Ciprus, Szlovénia és Olaszország követnek.

A dél-európai országokban a GDP nem elhanyagolható hányadát adja a turizmus, de a túlzsúfolt üdülőhelyek egyre nagyobb gondot okoznak a helyieken. Ezzel a témával mi is foglalkoztunk számos alkalommal, Olaszországra ez viszont fokozottan igaz, hiszen híres turisztikai látványosságokból nincs hiány.

A magyarok még mindig szeretik az "önellátós" apartmanos szállásokat, így sokat tudnak spórolni az étkezésen, és olcsóbb szállásforma mint a hotel. Megnéztük, mennyibe kerülnek az olaszországi tengerparti apartmanok egy éjszakára ezen a nyáron, július 3-án például 2 főnek. 

  • Casa Stella (Comiso): 27 ezer forint/éjszaka
  • Apartment with balcony Nest: 29 ezer forint/éjszaka
  • Il Rifugio del Cuore: 34 ezer forint/éjszaka

 - igaz ezek nem tengerparti szállások. A Booking alapján

a magyarok által különösen kedvelt Lido di Jesolo környékén egy apartman 37 ezer forinttól kezdődik éjszakánként 2 főre. Ez 200 méterre van a strandtól, erkélye, saját fürdőszobája van,  40 négyzetméteres.

Persze találni apartmant 100 ezer, sőt 200 ezer forintért is, de nem ez a jellemző. Az élelmiszerárak, már ha önellátásról beszélünk, az itthon tapasztaltakkal nagyjából megegyeznek, de ne felejtsük el, nyaralóövezetek környékén jellemzően minden drágább.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

2023-ban Olaszországban a fogyasztói árak átlagosan 5,7%-kal emelkedtek, lényegesen lassabban, mint a 2022-ben tapasztalt 8,1%-os növekedés.

Magyarországon tavalyhoz képest átlagosan 10 százalékkal emelkedett az átlagár a Balatonnál. A legnépszerűbb településeket vizsgálva azonban kiderült, hogy sok helyen még ennél is nagyobb százalékos változást mutat az átlagár: Balatonalmádiban például majdnem 29 százalékkal fizetnek többet egy főre éjszakánként az előfoglalók, mint 2023 hasonló időszakában. 

Balatoni szállás 10 ezer körül

Egy négytagú család akár már éjszakánként 10 ezer forintért is megszállhat a Balaton partján, kicsit több pénzért közvetlenül a vízparton. Persze ehhez vinni kell a saját felszerelés, sátrat, gumimatracot. Reneszánszát éli a kempingezés - ezt a Magyar Kempingszövetség elnöke is megerősítette, egyre népszerűbb ez a szállásforma, és várhatóan a hazai létesítmények is lekövetik azt a fejlődést, azaz egyre jobb körülményekkel várják a vendégeket. A központi támogatásokból egyelőre még nem részesültek, de asztalon a javaslat, nagyon várják a jogszabályi változásokat. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem