21 °C Budapest
Hundreds of tourists crowd around the Trevi Fountain to take photos and enjoy the shade on a hot summer day in Rome. One of the most famous sights in Rome.

Ennyi volt! Alkoholkorlátozást vezettek be a magyarok egyik kedvenc nyaralóhelyén

2024. május 23. 17:14

Ahogy Ibiza és Mallorca is egyre jobban elutasítja a buliturizmust, világszerte egyre több úticél fogalmazza meg azokat az elvárásokat, amelyeket a turistákkal szemben támasztanak. A helyiek leginkább azt kérik, hogy a turisták tartsák tiszteletben a kulturális értékeket és a természeti környezetet, szemben a helyi életmódot zavaró, felelőtlen magatartást tanúsító vendégekkel - közölte a BBC.

A világ népszerű turisztikai célpontjain egyre inkább előtérbe kerülnek az utazókkal szemben támasztott elvárások változásai. Ibiza és Mallorca például már nem fogadja kitörő örömmel a bulizni vágyó turistákat, míg a Kanári-szigeteken áprilisban megrendezett tüntetések egyértelmű üzenettel szólították meg a látogatókat: "Turista: tiszteld a helyet!" Európa több városában, mint Barcelona, Athén és Málaga is hasonló hangulat uralkodik.

A helyi lakosok elmondásuk szerint olyan turistákra vágynak, akik tiszteletben tartják a kultúrát és a természeti környezetet, ellentétben azokkal, akik negatív hatást gyakorolnak a környezetre és a helyi életmódra. A cél az, hogy olyan látogatók érkezzenek, akik hozzájárulnak a helyi gazdaság fellendítéséhez anélkül, hogy kárt okoznának.

Carina Ren, az Aalborg Egyetem professzora szerint bár mindig is voltak problémás turisták, mostanra ezeknek a száma jelentősen megnőtt. Velence például egyfajta díjat vezetett be a látogatók számára annak érdekében, hogy korlátozza a számukat. Barcelonában eltávolítottak egy buszjáratot a Google Mapsről, míg a Baleár-szigeteken alkoholkorlátozásokat léptettek életbe. Bali ezzel egyidőben új idegenforgalmi adót jelentett be.

Az Utazási és Idegenforgalmi Világtanács előrejelzése szerint 2024 rekordév lesz az idegenforgalom számára. Spanyolországban például 85,1 millió látogatót regisztráltak tavaly. Sebastian Zenker szerint azonban fontosabb kérdés, hogy ki profitál igazán a turizmusból.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Új-Zéland "jobb minőségű" látogatókat próbál vonzani a kampányain keresztül. Az idegenforgalmi marketingstratégiák célja specifikus piaci szegmensek megcélzása. Antje Martins hangsúlyozza, hogy nem csak a "megfelelő" típusú turisták bevonzása fontos, hanem az is, hogy hogyan kezelik ezt az iparágat.

Néhány ország keményebb intézkedéseket vezetett be az idegenforgalmi adóktól kezdve egészen bizonyos típusú turisták távol tartásáig. Felmerülhet annak lehetősége is, hogy csak a tehetősebb utazóknak nyílik majd lehetőségük ezekre az úti célokra látogatni. Az iparág fenntarthatóságának biztosítása érdekében a kutatók és a szakértők szerint fontos lenne egyensúlyt teremteni a mindenki számára elérhető utazás és az úticélok védelme között.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm