27 °C Budapest
Lauterbrunnen, Switzerland - August 23, 2016: Village of Lauterbrunnen and its valley (Lauterbrunnental), with the well-known Staubbach Waterfall.

Fizetőssé válhat a behajtás ebbe a kisfaluba az autósoknak: nem bírják a turisták özönét

2024. május 21. 14:14

A túlturizmus globális kihívást jelent, amely a Machu Picchu-tól Velencéig terjedő "kötelezően látogatandó" helyszíneket érinti, és komplex okokra vezethető vissza, melyek között az Instagram-barát helyszínek, mint Lauterbrunnen is szenvednek a turisták által okozott nyomás alatt. A Berni-Alpok völgyében fekvő kis svájci falu most belépődíjat szedne, elsősorban autóval érkező turistáktól - tudósított a Swiss Info

A túlturizmus globális kihívást jelent számos népszerű úti cél számára, a Machu Picchu-tól Velencéig terjedően. Lauterbrunnen, egy festői svájci falu, amely az Instagramon való népszerűségének köszönhetően került túlzott látogatottság alá, most azt fontolgatja, hogy díjat vezessenek az egy napra érkező turisták számára. A Berni-felvidéken található település a magasba törő szikláival, havas csúcsaival és a 300 méteres Staubbach-vízeséssel vonzza a látogatókat.

A helyi lakosok és hatóságok aggodalmukat fejezték ki a zsúfoltság és annak negatív hatásai miatt. Markus Tschanz, a falusi plébános szerint a helyiek úgy érzik, mintha egy vidámparkban dolgoznának. Ennek eredményeképpen munkacsoportot hoztak létre annak érdekében, hogy megoldásokat találjanak a problémára. Az egyik javasolt intézkedés egy napi belépési díj bevezetése az átutazó vendégek számára, hasonlóan ahhoz, mint amit Velence már alkalmaz.

Egyre több helyen telik be a pohár

Velence nemrégiben vezetett be egy fizetős rendszert a turisták számára, hogy csökkentse a főszezonban tapasztalható tömeget. Lauterbrunnen esetében egy applikáción keresztül lehetne megfizetni ezt a díjat, ami a tervek szerint csak az autóval érkező napközbeni látogatókat érintené. Azoknak, akik előre foglaltak valamilyen szolgáltatást vagy tömegközlekedést használnak, nem kellene fizetniük.

Az intézkedés végrehajtása azonban kihívásokkal járhat. Fabian Weber, turisztikai kutató szerint nehézséget jelenthet egy ilyen díj bevezetése közterületen. Más svájci régiók is próbálkoznak hasonló megoldásokkal: Iseltwald például díjat vetett ki a látogatókra, miután egy Netflix-sorozat miatt ugrásszerűen nőtt a látogatottsága.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Természetesen nem csak Svájcban próbálnak megoldást találni: a már említett Velence belépési díjjal próbálja kezelni a problémát; Bali idegenforgalmi adót vezetett be; sőt Como városa és Hallstatt falu is fontolgatta hasonló intézkedéseket - írta az iNews. Barcelona pedig emelte az idegenforgalmi adót és korlátozza a sétahajók számát. Ezek az intézkedések arra utalnak, hogy világszerte komoly erőfeszítéseket tesznek az országok, városok annak érdekében, hogy fenntartható módon kezeljék a túlturizmust és enyhítsék annak negatív hatásait mind a helyiekre, mind pedig a környezetre nézve.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem