22 °C Budapest
A street view of an arch and market stalls in Islamic Cairo, one of the oldest districts in Cairo city, Egypt.

Sok magyar már meg sem várja a nyarat: már most elkezdődtek a nyaralások, ide utaznak tömegek

2024. április 17. 18:33

A hazai, szeszélyes tavasz épp annyit mutat a nyárból, hogy aztán a következő esős napon az ember úgy érezze: eddig tartott a türelme, most már csak napfényre és strandolásra van szüksége. Ha pedig itthon ezt nem kaphatja meg, tudja, hol érdemes keresnie. Megnéztük, melyek a magyarok legkedveltebb helyei egy szezonnyitó előnyaralásra és miért.

Az első negyedév még jellemzően az egzotikus utazásoké: amíg itthon kiszámíthatóan és biztosan tart a tél, addig az egy-egy hosszabb repülőútra található, cserébe a hideg hónapokban is napfényt és enyhe időjárást kínáló úticélokat - mint például Omán, a Maldív-szigetek vagy a Dominikai Köztársaság - preferáljuk - olvasható az Invia.hu utazásközvetítő közleményében.

Kiszámíthatatlan időjárás helyett strandidővel hívogató üdülőhelyek

Húsvétot követően viszont egyre több, gyorsan és kényelmesen elérhető desztináció kerül fel a nyarat kereső turisták képzeletbeli menüjére - mediterrán klímájú, egész évben tavaszias országok tengerpartjain május elejére már strandolásra is tökéletesen alkalmas a tenger. A főszezoni turistaáradat előtti idők a kirándulásokra is sokkal inkább megfelelnek, hiszen ilyenkor még nem kell durva hőségtől tartanunk, miközben a legnépszerűbb látnivalók környékén is visszafogottabb érdeklődő-számra és kisebb sorokra számíthatunk: a hőmérséklet és a tömeg is ideális ebben az időszakban a látnivalók felfedezéséhez.

Hogy az utasok döntését mennyiben befolyásolja az időjárás, az az utazásközvetítő foglalási adataiból világosan kiolvasható: az esős napokon érezhetően megnő a megkeresések száma. De mi tart számot az utasok érdeklődésére a nyár előtt?

Ezeket az üdülőhelyeket választják a legtöbben egy előnyaralásra

Májusban a munka ünnepe és a pünkösd is remek lehetőséget kínálnak úgy egy pihentető és napsütéssel teli utazásra, mint egy élménydús, tavaszi városlátogatásra; az utazásközvetítő utasainak választása alapján úgy tűnik, ezekben a hónapokban a kettő ötvözésére alkalmas úticélok lesznek a legnépszerűbbek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2024-ben az április-június időszakra foglalt utazások alapján a TOP5 egyelőre a következőképpen alakul (zárójelben az adott desztináció összes foglalásból való részesedése):

  • 5. Egyesült Arab Emírségek (3%)
  • 4. Olaszország (4%)
  • 3. Kanári-szigetek (9%)
  • 2. Törökország (28%)
  • 1. Egyiptom (34%)

Az összes utazás maradék 22 százaléka nagyjából 50 ország között oszlik el, Máltától Marokkón keresztül Kínáig, és a legtöbbször (a megrendelések 60%-ban) 8 napig tart.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem