Nagy változás a magyar benzinkutakon: rengeteg töltőállomás zár be áprilisig, ez lesz a helyükön

Nagy változás a magyar benzinkutakon: rengeteg töltőállomás zár be áprilisig, ez lesz a helyükön

2024. január 31. 20:32

Az ORLEN-kutak száma az elmúlt évben közel harmadával nőtt Közép-Európában, főként az osztrák, a németországi, a szlovákiai és a magyarországi felvásárlásoknak köszönhetően. A cégcsoport hazánkban jelenleg 63 töltőállomás átvételén és átalakításán dolgozik, a magyar hálózat így április végére 141 töltőállomásból áll majd. A kiskereskedelmi szegmensben történő terjeszkedés eredményeként az autósok 2024 közepére hét európai országban, összesen 3500 ORLEN-töltőállomáson tankolhatnak majd.

A vállalat jelenleg 1514 töltőállomással rendelkezik Lengyelországon kívül, melyek közül 337 egység 2023-ban lett a hálózat része. A vállalat második legnagyobb üzletlánca Németországban található, ahol 607 helyszínen van jelen az ORLEN és a Star márkanevek alatt. A legutóbbi, 2023 júniusában befejezett akvizíciónak köszönhetően 17 önkiszolgáló töltőállomással bővült a német hálózat Bajorországban, Baden-Württembergben és Hessenben. A megvásárolt kutak átalakítása jelenleg is folyik a német piacon, február végéig közel 100 egység működik majd az ORLEN márkanév alatt. A vállalat célja, hogy a következő két évben 430 fölé növelje az elektromos töltőkkel felszerelt kútjai számát Németországban.

A nemzetközi cégcsoport jelentős külföldi piaca Csehország is, ahol 436 töltőállomás található. A cseh töltőállomásokat fokozatosan elektromos töltőkkel is felszerelik, amelyek jelenleg 267 helyszínen állnak rendelkezésre. Ezen felül a hálózat 2023-ban két nyilvános hidrogéntöltő állomást is megnyitott Prága-Barrandovban, illetve Litvinovban.

A vállalat közelmúltbeli kiskereskedelmi tranzakciói közül a legfontosabb az ausztriai piacra lépés volt. A Turmöl-hálózat 267 töltőállomásának megvásárlását követően a hálózat a harmadik legnagyobb kiskereskedelmi szereplővé vált az osztrák piacon, mintegy 10 százalékos részesedéssel. A tranzakció részét képezte a Turmstrom márkanév alatt üzemelő 110 elektromos töltőpont átvétele, valamint a magán- és üzleti ügyfeleket egyaránt kiszolgáló Austrocard üzemanyagkártya-szolgáltató felvásárlása, amelynek kártyáit jelenleg több mint 500 helyen fogadják el Ausztria-szerte.

A cég kiskereskedelmi hálózata a fentieken túl kiterjed Szlovákiára (91 töltőállomás), Litvániára (30 töltőállomás) és Magyarországra (83 töltőállomás) is. Hazánkban január elején kezdődött meg a hálózat-bővítésének második fázisa, amely során a vállalat összesen 63 töltőállomást vesz át a MOL-tól. Az új kutak átalakítása és megnyitása után, várhatóan április végére, a cég magyarországi üzemanyagkiskereskedelmi-hálózata több mint 140 töltőállomásból áll majd. A Magyarországon megvásárolt egységekkel együtt a nemzetközi cégcsoport ez év közepére több mint 3500 kúttal lesz jelen a régióban, 1929 lengyelországi, illetve további 1572 közép-európai helyszínen. A vállalat ezzel eléri a kiskereskedelmi szegmens fejlesztésére vonatkozó 2024-es stratégiai céljait.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A cégcsoport töltőállomás-hálózata jelenleg összesen 3443 egységből áll, 7 közép- és kelet-európai országban. A töltőállomások több mint felén elérhető a Stop.Cafe vagy Star Connect (Németországban) szolgáltatás. A vállalat 2023-ban csak Lengyelországban több mint 160 új helyszínen nyitott Stop.Cafét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm