Full bright sun in the sky

Kegyetlen hőhullám csap le Magyarországra: de a rekordmeleg csak a fájdalmas kezdet lesz

2023. május 6. 13:24

Már idén is a szokásosnál forróbb lehet a nyár, de a bomba 2024-ben robbanhat a szakértő szerint. Magyarországon viharos augusztus zárhatja a forróságot, a tél pedig enyhe és csapadékos lehet.

Erős El Niño kialakulására számíthatunk, ami már idén is a szokásosnál forróbb nyarat eredményezhet, de 2024 még durvább lesz - mondta Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa a 24.hu-nak. Bár távolinak tűnik, de a Dél-Amerika északnyugati partjaitól nagyjából Indonéziáig húzód terület az ENSO jelenségen keresztül az egész bolygó időjárását nagyon komolyan befolyásolja.

Ez a Csendes-óceán több millió négyzetkilométeres felületén kialakuló, tengerfelszíni hőmérsékleti anomália ugyanis hatással van például arra is, hogy milyen nyár lesz Európában. A vízfelszín hőmérsékletét havonta regisztrálják, +/– 0,5 Celsius-fokos eltérésnél még semleges állapotról beszélünk. A pozitív irányban történt, fél fokot meghaladó eltérésnél viszont már létrejön az El Niño-hatás, ugyanilyen negatív változásnál pedig a La Niña.

A szakember szerint 2020 májusától 2023 februárjáig az ENSO La Niña fázisban volt, jelenleg semlegesben, de több mint 60 százalék az esély arra, hogy júliusra pozitív irányba lépjük át a fél fokot.

Történelmi jelentőségű folyamatról van szó, soha nem látott mértékű El Niño kialakulása várható 2023 őszén-telén

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- mondta a szakember, aki szerint már 2023 nyara is nagyon forró lehet, de a késleltetett hatás miatt 2024-ben 1,5-1,7 Celsius fokkal lehet melegebb az átlagnál, a korábbi rekord 20216-ban volt 1,35 fokkal, és akkor is egy erős El Niño-szezon volt. Így Magyarországon párás, forró, viharos nyár, majd enyhe, esős tél jöhet, a szokásosnál akár 20 százalékkal is több csapadék hullhat. A szakember hozzátette, a folyamat várhatóan egy hónapon belül elindul, és gyors felfutású lesz, mivel eleve magasabb globális bázishőmérsékletről indulunk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem