33 °C Budapest
Roman Catholic St. Matthias Church or Mátyás templom in Budapest, Fishermans Bastion at early evening. One of the main temples in Hungary.

Na, ezért kerülik a magyar turisták Budapestet: így tapsolhat el egy család fél nap alatt 60 ezret

2023. január 17. 10:10

Azt régóta tudjuk, hogy a fővárosi nevezetességek és a körülöttük lévő vendéglátóhelyek árait nem a magyar pénztárcákhoz szabták, de az utóbbi időben még jobban megemelkedtek az árak. Egy mesekönyv története alapján szemléltettük most, mennyivel többet fizet, aki a várban turistáskodik, mint pár évvel ezelőtt. 

A fővárosi árak nem a magyar pénztárcákhoz lettek szabva: egy 5 tagú család egy fél nap alatt simán el tudna tapsolni 60-70 ezer forintot úgy, hogy tulajdonképpen ebben főétkezés nincs is benne. A Pénzcentrum már több alkalommal is foglalkozott azzal a kérdéssel, ami főleg a covid alatti lezárások idején volt aktuális: miért nem jönnek magyar turisták vidékről Budapestre? Többen között azért mert nem tudják megfizetni.

Bartos Erika népszerű író, többek között a Bogyó és Babóca mesesorozat szerzője, de ő írta az Anna, Peti és Gergő című, mára csillagászati összegeken gazdát cserélő könyveket is. A szülők körében megosztó az írónő munkássága, de tény, hogy a gyermekek imádják a figurákat és a történeteiket is. A Brúnó Budapesten című hatrészes sorozat első kötete (Buda tornyai, 2017) Budapest történelmi részeit, a Várnegyedet, illetve a Gellérthegyet mutatja be. Nagyjából arról szól, hogy a címszereplő kisfiú a fővárosba költözik szüleivel, akik a lakásfelújítás idejére, három napra a keresztapjára bízzák a gyereket. A keresztapa Brúnóval és három saját fiával nekivág Budapestnek, és annak nevezetességeinek, ahol fogyasztanak jókedvvel, bőséggel. 

Ahogy mi is beszámoltunk róla, még 2019-ben, az Index kiszámolta mennyi pénzt tapsolnak el a várban egy fél nap alatt. 45 ezret. Most utánajártunk, hogy majdnem 4 évvel később mennyivel nőttek meg az árak Budapest híres nevezetességeiben és vendéglátóhelyein. Nézzük meg mennyit költöttek négy éve, és mennyibe kerül mindez 2023. januárjában:

Brúnóék a Halászbástyánál kezdtek, ahol ugyan nem mentek fel a felső szinti kilátóba, de megnézték a 3D vetítést a Szent Mihály kápolnában. Itt 1500 forint a belépő: mivel gyerekjegy nincs, így kapásból 7500 forintba fájt ez a keresztapának – ez nem változott, az ára ugyanannyi.

Ezt követően a Hilton Hotelnél fagyiztak, itt ugyan nem derül ki, hogy hány gombócot kaptak a gyerekek, de az illusztráción három volt Brúnó tölcsérében. Ha igazságos volt a keresztapa, a többi gyerek sem kapott kevesebbet, így alsó hangon 3600 forintot hagytak a fagyisnál - ahol 300 forint körül volt egy gombóc – ez nyilván mostanra legalább 50%-kal emelkedett, és akkor még nagyon jóhiszeműen számoltunk. A fagyiárakról egyébként nyáron írt a Pénzcentrum, így tudjuk, hogy ha 450 forinttal számolunk, akkor sem túlzunk. Így a 4*3 gombóc már inkább 6750 forint.

A fagyi után a Mátyás-templom következett, ahol a toronyba is felmentek, ami akkor 6000-ba fájt a társaságnak, ezt akárhogy is számoljuk az egy felnőtt és a 4 diákbelépő 12 500 forintra jön ki most. Emellett a keresztapa egy utcai árustól egy rajzott is vett a feleségének, hogy ő se maradjon szuvenír nélkül. Erről nem tudni, mennyibe kerül, de a vár-béli árak alapján 5000 forint alatt nem úszta meg – ennek az árát most szintén nem emeljük meg hasraütés-szerűen, maradjon 5 ezer 2023-ban is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ezt követően a Balta közbe mentek rétesezni, és egy nagy adag pogácsát is elmajszoltak. Itt egy rétes 400 forintba került, azóta már 600 forint, a nagy adag pogácsára pedig legalább ezer forintot mondott a lap, vegyük úgy, hogy szintén 50 százalékkal emelkedett az ára, tehát mostanra 1500 forint, így keresztapa nem jött ki 3900 forint alatt a kalandból.

A rétesezés után a Budavári Labirintus következett, amit szintén utolért az infláció, így összesen 7 ezer forint helyett már 9 ezer forintot kellene fizetniük idén.

Hazafelé megnézték az őrségváltást a Sándor-palotánál, majd pedig kürtőskalácsozni mentek, négyet vettek, ami hozzávetőleg 10 ezer forint, ez most szintén ne bolygassuk, . Lefelé a siklóval ereszkedtek le a Clark Ádám térre, ami újabb négyezer forint helyett inkább már 11 ezer forint, igaz mivel csak lefele jöttek, egy évig még felhasználhatják a másik jegyüket – felezzük meg ezt az összeget, legyen csak 5500 forint.

Gyors fejszámolással összeadva kiderül, hogy a legutóbbi 2019-es kalandjuk alatt keresztapa 44 700 forintot költött, ha mindezt idén megismételné a gyerekekkel, már 60 150 forintot. Ez 34 százalékos drágulást jelent.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 21. péntek
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm