-2 °C Budapest
Roman Catholic St. Matthias Church or Mátyás templom in Budapest, Fishermans Bastion at early evening. One of the main temples in Hungary.

Na, ezért kerülik a magyar turisták Budapestet: így tapsolhat el egy család fél nap alatt 60 ezret

2023. január 17. 10:10

Azt régóta tudjuk, hogy a fővárosi nevezetességek és a körülöttük lévő vendéglátóhelyek árait nem a magyar pénztárcákhoz szabták, de az utóbbi időben még jobban megemelkedtek az árak. Egy mesekönyv története alapján szemléltettük most, mennyivel többet fizet, aki a várban turistáskodik, mint pár évvel ezelőtt. 

A fővárosi árak nem a magyar pénztárcákhoz lettek szabva: egy 5 tagú család egy fél nap alatt simán el tudna tapsolni 60-70 ezer forintot úgy, hogy tulajdonképpen ebben főétkezés nincs is benne. A Pénzcentrum már több alkalommal is foglalkozott azzal a kérdéssel, ami főleg a covid alatti lezárások idején volt aktuális: miért nem jönnek magyar turisták vidékről Budapestre? Többen között azért mert nem tudják megfizetni.

Bartos Erika népszerű író, többek között a Bogyó és Babóca mesesorozat szerzője, de ő írta az Anna, Peti és Gergő című, mára csillagászati összegeken gazdát cserélő könyveket is. A szülők körében megosztó az írónő munkássága, de tény, hogy a gyermekek imádják a figurákat és a történeteiket is. A Brúnó Budapesten című hatrészes sorozat első kötete (Buda tornyai, 2017) Budapest történelmi részeit, a Várnegyedet, illetve a Gellérthegyet mutatja be. Nagyjából arról szól, hogy a címszereplő kisfiú a fővárosba költözik szüleivel, akik a lakásfelújítás idejére, három napra a keresztapjára bízzák a gyereket. A keresztapa Brúnóval és három saját fiával nekivág Budapestnek, és annak nevezetességeinek, ahol fogyasztanak jókedvvel, bőséggel. 

Ahogy mi is beszámoltunk róla, még 2019-ben, az Index kiszámolta mennyi pénzt tapsolnak el a várban egy fél nap alatt. 45 ezret. Most utánajártunk, hogy majdnem 4 évvel később mennyivel nőttek meg az árak Budapest híres nevezetességeiben és vendéglátóhelyein. Nézzük meg mennyit költöttek négy éve, és mennyibe kerül mindez 2023. januárjában:

Brúnóék a Halászbástyánál kezdtek, ahol ugyan nem mentek fel a felső szinti kilátóba, de megnézték a 3D vetítést a Szent Mihály kápolnában. Itt 1500 forint a belépő: mivel gyerekjegy nincs, így kapásból 7500 forintba fájt ez a keresztapának – ez nem változott, az ára ugyanannyi.

Ezt követően a Hilton Hotelnél fagyiztak, itt ugyan nem derül ki, hogy hány gombócot kaptak a gyerekek, de az illusztráción három volt Brúnó tölcsérében. Ha igazságos volt a keresztapa, a többi gyerek sem kapott kevesebbet, így alsó hangon 3600 forintot hagytak a fagyisnál - ahol 300 forint körül volt egy gombóc – ez nyilván mostanra legalább 50%-kal emelkedett, és akkor még nagyon jóhiszeműen számoltunk. A fagyiárakról egyébként nyáron írt a Pénzcentrum, így tudjuk, hogy ha 450 forinttal számolunk, akkor sem túlzunk. Így a 4*3 gombóc már inkább 6750 forint.

A fagyi után a Mátyás-templom következett, ahol a toronyba is felmentek, ami akkor 6000-ba fájt a társaságnak, ezt akárhogy is számoljuk az egy felnőtt és a 4 diákbelépő 12 500 forintra jön ki most. Emellett a keresztapa egy utcai árustól egy rajzott is vett a feleségének, hogy ő se maradjon szuvenír nélkül. Erről nem tudni, mennyibe kerül, de a vár-béli árak alapján 5000 forint alatt nem úszta meg – ennek az árát most szintén nem emeljük meg hasraütés-szerűen, maradjon 5 ezer 2023-ban is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezt követően a Balta közbe mentek rétesezni, és egy nagy adag pogácsát is elmajszoltak. Itt egy rétes 400 forintba került, azóta már 600 forint, a nagy adag pogácsára pedig legalább ezer forintot mondott a lap, vegyük úgy, hogy szintén 50 százalékkal emelkedett az ára, tehát mostanra 1500 forint, így keresztapa nem jött ki 3900 forint alatt a kalandból.

A rétesezés után a Budavári Labirintus következett, amit szintén utolért az infláció, így összesen 7 ezer forint helyett már 9 ezer forintot kellene fizetniük idén.

Hazafelé megnézték az őrségváltást a Sándor-palotánál, majd pedig kürtőskalácsozni mentek, négyet vettek, ami hozzávetőleg 10 ezer forint, ez most szintén ne bolygassuk, . Lefelé a siklóval ereszkedtek le a Clark Ádám térre, ami újabb négyezer forint helyett inkább már 11 ezer forint, igaz mivel csak lefele jöttek, egy évig még felhasználhatják a másik jegyüket – felezzük meg ezt az összeget, legyen csak 5500 forint.

Gyors fejszámolással összeadva kiderül, hogy a legutóbbi 2019-es kalandjuk alatt keresztapa 44 700 forintot költött, ha mindezt idén megismételné a gyerekekkel, már 60 150 forintot. Ez 34 százalékos drágulást jelent.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 28. 19:18