Roman Catholic St. Matthias Church or Mátyás templom in Budapest, Fishermans Bastion at early evening. One of the main temples in Hungary.

Na, ezért kerülik a magyar turisták Budapestet: így tapsolhat el egy család fél nap alatt 60 ezret

2023. január 17. 10:10

Azt régóta tudjuk, hogy a fővárosi nevezetességek és a körülöttük lévő vendéglátóhelyek árait nem a magyar pénztárcákhoz szabták, de az utóbbi időben még jobban megemelkedtek az árak. Egy mesekönyv története alapján szemléltettük most, mennyivel többet fizet, aki a várban turistáskodik, mint pár évvel ezelőtt. 

A fővárosi árak nem a magyar pénztárcákhoz lettek szabva: egy 5 tagú család egy fél nap alatt simán el tudna tapsolni 60-70 ezer forintot úgy, hogy tulajdonképpen ebben főétkezés nincs is benne. A Pénzcentrum már több alkalommal is foglalkozott azzal a kérdéssel, ami főleg a covid alatti lezárások idején volt aktuális: miért nem jönnek magyar turisták vidékről Budapestre? Többen között azért mert nem tudják megfizetni.

Bartos Erika népszerű író, többek között a Bogyó és Babóca mesesorozat szerzője, de ő írta az Anna, Peti és Gergő című, mára csillagászati összegeken gazdát cserélő könyveket is. A szülők körében megosztó az írónő munkássága, de tény, hogy a gyermekek imádják a figurákat és a történeteiket is. A Brúnó Budapesten című hatrészes sorozat első kötete (Buda tornyai, 2017) Budapest történelmi részeit, a Várnegyedet, illetve a Gellérthegyet mutatja be. Nagyjából arról szól, hogy a címszereplő kisfiú a fővárosba költözik szüleivel, akik a lakásfelújítás idejére, három napra a keresztapjára bízzák a gyereket. A keresztapa Brúnóval és három saját fiával nekivág Budapestnek, és annak nevezetességeinek, ahol fogyasztanak jókedvvel, bőséggel. 

Ahogy mi is beszámoltunk róla, még 2019-ben, az Index kiszámolta mennyi pénzt tapsolnak el a várban egy fél nap alatt. 45 ezret. Most utánajártunk, hogy majdnem 4 évvel később mennyivel nőttek meg az árak Budapest híres nevezetességeiben és vendéglátóhelyein. Nézzük meg mennyit költöttek négy éve, és mennyibe kerül mindez 2023. januárjában:

Brúnóék a Halászbástyánál kezdtek, ahol ugyan nem mentek fel a felső szinti kilátóba, de megnézték a 3D vetítést a Szent Mihály kápolnában. Itt 1500 forint a belépő: mivel gyerekjegy nincs, így kapásból 7500 forintba fájt ez a keresztapának – ez nem változott, az ára ugyanannyi.

Ezt követően a Hilton Hotelnél fagyiztak, itt ugyan nem derül ki, hogy hány gombócot kaptak a gyerekek, de az illusztráción három volt Brúnó tölcsérében. Ha igazságos volt a keresztapa, a többi gyerek sem kapott kevesebbet, így alsó hangon 3600 forintot hagytak a fagyisnál - ahol 300 forint körül volt egy gombóc – ez nyilván mostanra legalább 50%-kal emelkedett, és akkor még nagyon jóhiszeműen számoltunk. A fagyiárakról egyébként nyáron írt a Pénzcentrum, így tudjuk, hogy ha 450 forinttal számolunk, akkor sem túlzunk. Így a 4*3 gombóc már inkább 6750 forint.

A fagyi után a Mátyás-templom következett, ahol a toronyba is felmentek, ami akkor 6000-ba fájt a társaságnak, ezt akárhogy is számoljuk az egy felnőtt és a 4 diákbelépő 12 500 forintra jön ki most. Emellett a keresztapa egy utcai árustól egy rajzott is vett a feleségének, hogy ő se maradjon szuvenír nélkül. Erről nem tudni, mennyibe kerül, de a vár-béli árak alapján 5000 forint alatt nem úszta meg – ennek az árát most szintén nem emeljük meg hasraütés-szerűen, maradjon 5 ezer 2023-ban is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ezt követően a Balta közbe mentek rétesezni, és egy nagy adag pogácsát is elmajszoltak. Itt egy rétes 400 forintba került, azóta már 600 forint, a nagy adag pogácsára pedig legalább ezer forintot mondott a lap, vegyük úgy, hogy szintén 50 százalékkal emelkedett az ára, tehát mostanra 1500 forint, így keresztapa nem jött ki 3900 forint alatt a kalandból.

A rétesezés után a Budavári Labirintus következett, amit szintén utolért az infláció, így összesen 7 ezer forint helyett már 9 ezer forintot kellene fizetniük idén.

Hazafelé megnézték az őrségváltást a Sándor-palotánál, majd pedig kürtőskalácsozni mentek, négyet vettek, ami hozzávetőleg 10 ezer forint, ez most szintén ne bolygassuk, . Lefelé a siklóval ereszkedtek le a Clark Ádám térre, ami újabb négyezer forint helyett inkább már 11 ezer forint, igaz mivel csak lefele jöttek, egy évig még felhasználhatják a másik jegyüket – felezzük meg ezt az összeget, legyen csak 5500 forint.

Gyors fejszámolással összeadva kiderül, hogy a legutóbbi 2019-es kalandjuk alatt keresztapa 44 700 forintot költött, ha mindezt idén megismételné a gyerekekkel, már 60 150 forintot. Ez 34 százalékos drágulást jelent.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem