3 °C Budapest
Pénzszórás a népszerű mesekönyvben: most komolyan, erre tanítják a gyerekeket?

Pénzszórás a népszerű mesekönyvben: most komolyan, erre tanítják a gyerekeket?

2019. április 4. 09:30

Egy mesekönyv története alapján szemléltették, hogy milyen sokba kerülhet egy öttagú családnak egy egyszerű budapesti városnézés. Bartos Erika könyvében a főszereplők elég kemény összegeket csengetnek ki a Budai Várban, és még hátra van a város többi része, ahol szintén nem olcsók az attrakciók. A szerző bizonyos köteteit egyébént elég súlyos pénzekért adják-veszik a neten.

Érdekes számolgatásba fogott az Index, miután az egyik szerkesztőnek szemet szúrt, hogy gyerekei kedvenc mesekönyvében a főszereplők vélhetően rengeteg pénzt vertek el a budapesti városnézésre. Bartos Erika 2017-ben megjelent Brúbó Budapesten című képeskönyve zanzásítva arról szól, hogy a címszereplő kisfiú a fővárosba költözik szüleivel, akik a lakásfelújítás idejére, három napra a keresztapjára bízzák a gyereket. A keresztapa Brúnóval és három saját fiával nekivág Budapestnek, és annak nevezetességeinek. Az Index csak az első kötet költségeit számolta ki (amúgy a sorozat 6 kötetből áll), de már a cselekmény szerinti első nap is elég súlyos összegbe fájt a keresztapának. Hiába, három gyerekkel várost nézni nem olcsó buli.

Brúnóék a Halászbástyánál kezdtek, ahol ugyan nem mentek fel a felső szinti kilátóba, de megnézték a 3D vetítést a Szent Mihály kápolnában. Itt 1500 forint a belépő: mivel gyerekjegy nincs, így kapásból 7500 forintba fájt ez a keresztapának. Ezt követően a Hilton Hotelnél fagyiztak, itt ugyan nem derül ki, hogy hány gombócot kaptak a gyerekek, de az illusztráción három volt Brúnó tölcsérében. Ha igazságos volt a keresztapa, a többi gyerek sem kapott kevesebbet, így alső hangon 3600 forintot hagytak a fagyisnál - ahol 400 forint körül van egy gombóc.

A fagyi után a Mátyás-templom következett, ahol a törönyba is felmentek, ami 6000-be fájt a társaságnak. Emellett a keresztapa egy utcai árustól egy rajzott is vett a feleségének, hogy ő se maradjon szuvenír nélkül. Erről nem tudni, mennyibe kerül, de a vár-béli árak alapján 5000 forint alatt nem úszta meg.

Ezt követően a Balta közbe mentek rétesezni, és egy nagy adag pogácsát is elmajszoltak. Itt egy rétes 400 forintba kerül, a nagy adag pogácsára pedig legalább ezer forintot mondott az Index, és a keresztapa nem jött ki 2600 forint alatt a kalandból. A rétesezés után a Budavári Labirintus következett, ahová összesen 7000 a belépő, azaz, ha a keresztapa a pénztárnál kisírja, hogy a 2 felnőtt plusz két gyerekes családi jeggyel engedjék be, akkor csak hatezer.

Hazafelé megnézték az őrségváltást a Sándor-palotánál, majd pedig kürtőskalácsozni mentek, négyet vettek, ami hozzávetőleg 10 ezer forint. Lefelé a siklóval ereszkedtek le a Clark Ádám térre, ami újabb négyezer forint.

Összességében tehát Brúnóék egy napi városnézése 44 700 forintba került a keresztapának, aki a cselekmény szerint még csak nem is evett semmit.

És még hátra van a történetből két nap, úgyhogy ha így folytatják, akkor Brúnó keresztapja lassan egy havi fizetést elkölt csak arra, hogy a kisfiú megismerje Budapestet.

Kemény pénzeket kereshetsz a szerző könyveivel

Ha te is szeretnéd elvinni a családod egy Brúnóék-féle napra a Várnegyedbe, de nincs olyan vastag pénztárcád, mint a keresztapának volt, akkor jó megoldás lehet, ha piacra dobod Bartos Erika könyveit. A Pénzcentrum korábban megírta, hogy a szerző Anna, Peti és Gergő sorozatának részei ma már nem kaphatak a kereskedésekben, maximum antikváriumokban, vagy a neten lehet hozzájutni a gyerekkönyvekhez.

Nem is csekély összegekért. A sorozat köteteinek eredeti ára 2990 forint volt, most Jófogáson 6500 forintért vehetjük meg használtan a Kistestvér érkezik című első részt. Lehetőségünk van megvenni az egész sorozatot, ehhez jelenleg a Jófogáson 75000 forintért, a Vaterán99000 forintos fix áron juthatunk hozzá. Természetesen az eladási ár a könyvek állapotától is függ.

A második kötet, az Irány az óvoda! közvetlenül az eladótól megvásárolva a moly.hu szerint 6900 forint, de 12890-től 15990 forintos összegekért is árulják a Vonnegut és a Bodoni Antikváriumokban. A Nagycsalád lettünk! kötet fix és licites ára is a Vaterán 10000 forint, az Irány az iskola! című részt pedig Jófogáson 6000-8000 forintért, Vatrerán 10000 forintért szerezhetjük be.

A Játsszunk együtt! árai 6500-tól 9900-ig terjednek az apróhirdetési oldalakon, míg a Családi fészek akár 3990 forintért is a miénk lehet. Így is 1000 forinttal drágábban, mint újonnan volt, de még mindig kedvezőbb ajánlat, mint a 8000 forintos hasonló állapotú példány. A Megmondalak!-ért 5990 forintot kérnek Jófogáson, és 10000 forintot Vaterán. Míg a Süss fel, Nap!-ra 5000 forinttól licitálhatunk.

Az Annakönyv - A kezdetek szintén olcsóbb jófogáson: 6000-9000 forint, míg vaterán 10000-től kezdődő licit ajánlatot is találhatunk. A Petikönyv - Gézengúzok könyve is jófogáson már felbukkan 3000 forintért, Vaterán 10000-ről indul a licit. Az utolsó kötet, a Gergőkönyv - A legkisebbek könyve 4000, 6000 és 10000 forintba is kerülhet az apróhirdetési oldalakon.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. november 28. 09:48
A hétvégén Zakopaneben voltunk a családdal. Két dolog tűnt fel. Az egyik az euronetes automaták elké...
Holdblog  |  2022. november 28. 06:01
Amikor a gazdasági teljesítmény romlására és a háztartások rendelkezésre álló jövedelmének stagnálás...
Bankmonitor  |  2022. november 27. 14:34
Kimondani is szörnyű, de idén októberben már 21 százalék fölötti az infláció. Az egyre nehezedő anya...
MEDIA1  |  2022. november 25. 18:21
A Pajzs egy fiktív közösségi oldal segítségével és játékkal segít abban, hogy hamarabb felismerjük a...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 28. 10:30