14 °C Budapest
Wind and winter rain. People in the rain

Újra sártenger hullhat az égből Magyarországon: erre kell készülni, veszélyes is lehet

2022. március 25. 10:45

A most tavasszal tapasztalt poros időjárásnak még nincs vége, ez pedig szaharai homokot is hozhat magával, amiben pedig még veszélyes mikrobák is előfordulhatnak – írja a Bors.

Már korábban is megtapasztalhattuk az autókon és az ablakokon, hogyan borítja be a szaharai homok az országot – legutóbb pár napja. Azonban ez nem csak koszt jelent, hanem különféle mikrobák is lehetnek a porszemcséken; a kutatók pedig az eddig megvizsgált mintákban megtalálták a Szaharában előforduló összes mikroorganizmust. Ezeknek egy része veszélyes lehet sok növényre, köztük gabonafélékre, zöldségekre és gyümölcsökre, valamint allergének is, ráadásul rendkívül ellenállóak is.

A szaharai por úgy jut hozzánk, hogy a térségben egy vihar felkavarja homokot és a port – velük együtt a mikrobákat is – melyek aztán belekerülhetnek az esőbe, így akár egész Európába is eljutva – nyilatkozta alapnak Németh Lajos meteorológus. Ha az eső nem túl intenzív, akkor a por a felszínen marad. Azonban a szakértő szerint ez nem olyan veszélyes az emberre, hiszen ellenkező esetben már hallottunk volna a mikrobák okozta megbetegedésekről az oázisokban élőknél. Leginkább bosszantó, hogy el kell takarítani az autókra és ablakokra lerakódott port.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm