28 °C Budapest
Doctor giving patient vaccine, flu or influenza shot or taking blood test with needle. Nurse with injection or syringe. Cropped image of handsome mature doctor in protective gloves making woman an injection

Hideg zuhany a Szputnyikkal oltottakra: így nem ér semmit a harmadik vakcina

2021. augusztus 16. 11:05

A közelgő negyedik hullám, és egyes oltóanyagok hatékonyságával kapcsolatatban megjelenő kérdőjelek nyomán itthon megkezdődött az oltások harmadik dózisának beadása. Ám utazás szempontjából nagyon nem mindegy, ki melyiket kapja. Nagyon úgy tűnik, ismét a Szputnyikosok szívnak: ők ráoltással sem tudnak utazni.

A Magyarországon használt oltóanyagok közül EMA (Európai Gyógyszerügynökség) engedélye a Pfizernek, a Modernának, a Janssennek és az AstraZenecának van, a Sinopharmot a WHO ismerte el, az orosz Szputnyikot viszont egyik szervezet sem, éppen ezért ezzel az oltást sokkal kevesebb országba lehet jelenleg utazni. A Reuters értesülése szerint őszig nem is várható, hogy az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyja a Szputnyikot, holott számos vizsgálat szerint az orosz vakcina végeredményben hatásosabb, mint a kínai.

Vannak országok Európában, amelyek elfogadják a WHO-jóváhagyott vakcinákat is a szabad belépéshez, nem csak azt, amit az európai gyógyszerhatóság engedélyez. Ilyen például Spanyolország is.

A közelgő negyedik hullám, és egyes oltóanyagok hatékonyságával kapcsolatban megjelenő kérdőjelek nyomán itthon megkezdődött az oltások harmadik dózisának beadása, ám utazás szempontjából nagyon nem mindegy, ki melyiket kapja. Nagyon úgy tűnik, ismét a Szputnyikosok szívnak: ők ráoltással sem tudnak utazni.

Persze pontosan szabályozzák itthon, melyik oltás után mit kaphatunk, e szerint:

 • AstraZenecára adható Pfizer, Moderna, AstraZeneca és Sinopharm,
 • a Janssen vakcinára Pfizer, Moderna, Janssen és Sinopharm,
 • a Modernára Janssen, Sinopharm. Moderna és AstraZeneca,
 • a Pfizerre Janssen, Sinopharm, Pfizer és AstraZeneca,
 • a Sinopharmra Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Sinopharm és Janssen,
 • a Szputnyikra Pfizer, Moderna, Szputnyik és Sinopharm.

Fontos tudni, hogy a második oltás után 4-6 hónap után igényelhető csak a harmadik vakcina.

Amint látszik, az eljárásrend szerint a kínaival oltottak kérhetik harmadiknak a Janssen vakcináját, a Szputnyikosok viszont nem. Márpedig ez az egyetlen egydózisú vakcina, csak ebből elég egyet beadni az unióban elfogadott védettséghez – írja az Okosutas. Azt javasolják, hogy

Azonban a következő tizenöt országgal megállapodás született az oltási igazolványok kölcsönös elismeréséről – a Magyarországon felhasználásra kerülő valamennyi vakcinával történt oltás esetében –, valamint egymás állampolgárainak beengedéséről:

 • Bahrein,
 • Ciprus,
 • Csehország,
 • Észak-Macedónia,
 • Grúzia,
 • Horvátország,
 • Moldova,
 • Mongólia,
 • Montenegró,
 • Szerbia,
 • Szlovákia,
 • Szlovénia,
 • Törökország,
 • Marokkó,
 • Albánia.

A magyar állampolgárok a fenti országokba – védettségi igazolvány birtokában – szabadon utazhatnak. De nézzük mi a helyzet a listán nem szereplő, ám a magyarok körében népszerű országok határaiban. Az információk a Konzuli Szolgálat oldaláról származnak, ahol az összes országgal kapcsolatban megtalálhatják a naprakész információkat az érdeklődők.

Ausztria

Ausztria a Szputnyikot továbbra sem fogadja el. A Magyarországról történő beutazás feltételei:

 • 48 órán belüli antigén vagy 72 órán belüli PCR tesztről szóló orvosi igazolás, VAGY
 • orvosi igazolás arról, hogy az utazó a COVID-19 betegségen 6 hónapon belül átesett vagy hogy esetében 90 napon belül vérvizsgálat (szérum, plazma vagy teljes vérkép) alapján antitest kimutatására került sor , VAGY
 • igazolás arról, hogy az utazót a beutazási rendelet I. mellékletében felsorolt oltások egyikével (Pfizer, Astra Zeneca, Johnson and Johnson, Moderna, Sinopharm, Sinovac) beoltották, az alábbiak szerint: az első oltás utáni 22 naptól kezdődően, összesen három hónapig, a második oltástól kezdődően, ameddig az első oltástól 9 hónap nem telt el,- egy dózisú oltóanyagoknál a beadástól számított 9 hónapig, egy oltás megtörténtétől (9 hónapig), amennyiben annak beadása előtt legalább 21 nappal a beoltottnak pozitív PCR tesztje vagy az oltás előtt pozitív antitest tesztje volt.

Az országba történő belépés antitest vizsgálatról készült német vagy angol nyelvű orvosi igazolás birtokában is lehetséges, ezen igazolások a mintavételtől számított 90 napig érvényesek. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Görögország

Magyar állampolgárok oltási igazolvánnyal, bizonyos feltételek mellett a védettség igazolásával (átestek a Covid 19 betegségen), 72 óránál nem régebbi PCR, vagy 48 óránál nem régebbi rapid antigén teszt eredményről szóló igazolással karanténkötelezettség nélkül léphetnek be Görögországba.

Az oltási igazolvánnyal szembeni követelmények: A második oltás beadása után el kell telnie 14 napnak ahhoz, hogy elfogadják az oltási igazolványt. Az állami szerv által kiállított igazolásnak az angol, francia, német, olasz, spanyol, vagy orosz nyelv valamelyikén tartalmaznia kell a következő információkat: a beoltott személy teljes neve, az alkalmazott vakcina típusa, a beadott adagok száma és dátuma (1. és 2.). Az oltási igazoláson szereplő névnek meg kell egyeznie az oltási igazolvány birtokosának útiokmányában szereplő névvel.

Elfogadott oltóanyagok: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca/Oxford, Novavax, Johnson & Johnson/Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Szputnyik), Cansino Biologics, Sinopharm.

Spanyolország

Spanyolország két kategóriába sorolja az országokat: kockázatos és nem kockázatos országok. Magyarország 2021. 06. 21. 0:00-tól nem kockázatos beutazási ország, ez a besorolás 2021. 08. 22. 23:59-ig hatályos. (A kockázatos országok listáját az egészségügyi helyzet függvényében hetente vizsgálják felül.)

Azok, akik a járvány szempontjából nem kockázatos országból utaznak be (jelenleg Magyarország is ide tartozik), egy formanyomtatványt kell kitölteniük előzetesen, azon kívül további kötelezettségük nincsen. Jó tudni ugyanakkor, hogy azok, akik a járvány szempontjából kockázatos országból utaznak be, a formanyomtatvány kitöltése mellett az alábbi igazolások egyikével kell, hogy rendelkezzenek. EU digitális Covid igazolás, melyet a származási ország illetékes hatósága által kiállított igazolást fogadnak el, amely igazolja, hogy a WHO vagy az EMA (Európai Gyógyszerügynökség) által engedélyezett vakcinával került beoltásra a beutazó. (Jelenleg a SputnyikV vakcina nem tartozik ebbe a körbe.) Az igazolást a vakcina utolsó dózisának (Janssen esetében az 1., a többi vakcina esetében a 2. dózis) beadása napját követő 14. naptól kezdődően fogadják el érvényesnek. Friss negatív teszteredményt és betegségen való átesésről szóló igazolást is elfogadnak.

Olaszország

Olaszország az országokat öt kategóriába sorolja, amelyekben eltérő szabályok érvényesülnek mind a beutazás, mind a kiutazás vonatkozásában. A Magyarországról érkező utasok („C” kategória) uniós digitális Covid-igazolvány (Certificazione verde COVID-19), vagy azzal egyenértékű igazolás birtokában karanténkötelezettség nélkül léphetnek be, ha az igazolás:

 • oltási igazolvány, az oltás Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vagy az olasz hatóság által elismert oltóanyaggal történt és a teljes oltási ciklus lezárultát követően (valamennyi előírt dózis beadásra került) 14 nap már eltelt;
 • gyógyultsági igazolvány, birtokosa gyógyult és a fertőzést igazoló teszttől 180 nap még nem telt el;
 • 48 óránál nem régebbi negatív antigén (AG) vagy PCR teszt eredményén alapuló tesztigazolvány (papír alapú vagy digitális).

Nagy-Britannia

Az egyes országokat piros, sárga és zöld kategóriába sorolják, és az egyes színkategóriákhoz különböző szintű beutazási korlátozásokat kapcsolnak a legenyhébb tesztelési kötelezettségtől a házi karanténon keresztül a karanténhotelig. Magyarország jelenleg a sárga kategóriába tartozik. A sárga országokból beutazókat is két csoportra osztják aszerint, hogy be vannak-e oltva. A fertőzöttségen átesettség ténye továbbra sem jelent semmilyen könnyebbséget az Egyesült Királyságba történő beutazás során. (Jelen utazási tanácsok elsősorban a Magyarországon élő magyar állampolgároknak szólnak; az Egyesült Királyságban élő magyar állampolgárok a londoni nagykövetség honlapján keresztül tudják elérni a beutazási feltételekkel kapcsolatos hivatalos brit weboldalakat. )

Fontos tudni, hogy az oltottsághoz kapcsolódó könnyítések a Sinopharm és Sputnik V vakcinákkal beoltottakra nem vonatkoznak. Az Egyesült Királyságba történő beutazás szempontjából teljes védettséggel az rendelkezik, aki

 • az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott valamely vakcinából mindkét dózist megkapta,
 • az Egyesült Királyságba való érkezés és az utolsó dózis beadása óta legalább 14 nap eltelt,
 • EU Digitális COVID Igazolvánnyal (EU DCC) tudja bizonyítani a teljes beoltottságát a légitársaságok, illetve a kompjáratokat és vonatokat üzemeltető társaságok számára

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 20. csütörtök
Rafael
25. hét
Június 20.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem