4 °C Budapest

Vonattal utazol a hosszú hétvégén? Erről mindenképp tudnod kell!

2018. október 31. 15:25

Mindenszentekhez, halottak napjához, a munkaszünethez és az őszi iskolai szünet végéhez igazodva változik a vonatközlekedés rendje: október 31-én a pénteki, november 1-jén a szombati, 2-án és 3-án az ünnepnapi, 4-én a szokásos vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok. Négy nap alatt ötszázezer utasra számít a vasúttársaság, ezért már ma érdemes elővételben megvenni a menetjegyeket és helyjegyeket.

A MÁV-START a hosszú hétvégén a személy-, sebes- és gyorsvonatokon kívül is több mint 200 InterCity-t indít. Ezeken a jelentős felkészülés és a növelt kapacitás ellenére - egyes népszerűbb utazási időpontokban - gyorsan megtelnek a vonatok, ezért érdemes elővételben, utazás előtt legalább egy nappal megvenni az InterCity menet- és helyjegyeket. Az InterCity vonatok mellett a közlekedő gyors-, sebes- illetve személyvonatokat is választhatják az utasok.

A hosszú hétvégén a helybiztosítással közlekedő vonatok foglaltságának adatai október 31-én kora délutántól a MÁV-csoport honlapján megtekinthetőek. Az adatokat - tájékoztató jelleggel - naponta háromszor frissíti a MÁV-START.

A legnagyobb utasforgalomra a Budapest-Győr-Hegyeshalom, a Budapest-Szolnok-Debrecen-Záhony és Budapest-Cegléd-Szeged vonalakon számít a vasúttársaság. A MÁV-START vasárnap 15:35-kor mentesítő vonatot indít Győrből Budapestre; a 400 ülőhelyes, modern, akadálymentesített FLIRT motorvonat Komárom, Tata, Tatabánya, Kelenföld állomásokon is megáll.

A Budapest-Nyíregyháza-Záhony vonalon azonban - a pályafelújítás miatt - a Nyíregyháza-Debrecen-Budapest viszonylatú TELEVONAT-on kívül nincs lehetőség mentesítő vonat indítására azokban az időszakokban, amikor a legnagyobb utasforgalom várható. Egyes minőségi távolsági vonatok, melyek egyben nemzetközi viszonylatokban közlekednek (pl. a railjetek, EuroCity-k) szintén nem erősíthetőek.

Érdemes a csúcsidőn kívüli - a menetrendi keresőben @ jellel jelölt - járatok között is keresgélni.

Az általában alacsonyabb kihasználtságú, csúcsidőn kívül közlekedő járatokkal ugyanis 20 százalékos kedvezménnyel lehet utazni tavaly december óta, amennyiben legalább 100 kilométer távolságra online vásárolt e-vonatjeggyel veszik igénybe. A nagyarányú kedvezménnyel a Budapest-Szombathely/Zalaegerszeg, Budapest-Tapolca, Budapest-Balatonszentgyörgy-Nagykanizsa/Keszthely, Budapest-Pécs, Budapest-Eger/Sátoraljaújhely, Budapest-Záhony, Budapest-Békéscsaba-Lőkösháza és Budapest-Szeged viszonylatokon legalább 100 kilométer távolságra közlekedő, @ jellel jelölt napi 148 vonat utasai élhetnek.

A nyírségi megyeszékhelyről Debrecenen át a fővárosba tartó utasforgalom egyenletesebb elosztása érdekében szeptember végétől vasárnapi közlekedési napokon, a délutáni csúcsidőszakban TELEVONAT néven indult új távolsági járat - egyelőre kísérleti jelleggel. Kizárólag speciális, úgynevezett TELEVONAT-jeggyel vehető igénybe, melynek ára rendkívül kedvező: Nyíregyházáról 2490, Debrecenből 2210 forintba kerül, de még olcsóbb, ha az utas az önkiszolgáló (automata vagy online) csatornák valamelyikén keresztül váltja meg jegyét. November 4-én a TELEVONAT is megerősítve, mintegy 600 ülőhellyel indul Nyíregyházáról. Az eddigi tapasztalatok alapján erre a vonatra is érdemes elővételben jegyet váltani - jegykiadó automatából, a MÁV-csoport honlapján a menetrendi keresőből vagy a Vonatinfó applikáció segítségével.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Elővételi és kedvezményes jegyvásárlás

Akár félmillióan is vonatra szállhatnak a hosszú hétvégén, ezért a pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében

a MÁV-START azt javasolja utasainak, hogy a menetjegyeket és helyjegyeket elővételben váltsák meg.

Használják a jegyértékesítő automatákat 5 százalékos kedvezménnyel, vagy vegyék igénybe - 10 százalékos kedvezménnyel - az internetes jegyvásárlás és az otthoni menetjegynyomtatás lehetőségét, továbbá az online vásárolható és a vonatokon akár mobiltelefonon is bemutatható (szintén 10 százalékkal olcsóbb) e-vonatjegyet. A kedvezmények a Vonatinfó alkalmazásból néhány kattintással, gyorsan megvásárolható e-vonatjegyekre is érvényesek.

A gyermekek, családosok, tanulók, diák- és felnőtt csoportok, nyugdíjasok is élhetnek a szokásos kedvezményrendszerrel. A már nem tanuló 26 éven aluliak a 33 százalékos hétvégi kedvezményt október 31-én 10 órától november 4-én éjfélig, a rá következő hétvégén november 10-én 10 órától 11-én éjfélig vehetik igénybe. Ekkor a november 2-i munkaszüneti nap 10-i ledolgozása miatt a forgalmi rendben is változásra kell számítani: november 9-én a munkanapra, 10-én - az áthelyezett munkanap miatt - a pénteki napra érvényes menetrend szerint közlekednek a személyszállító vonatok.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm