27 °C Budapest

Ingyenes roaming? Óvatosan, így is összejöhet a százezres számla

Pénzcentrum
2017. június 9. 12:03

Június 15-től az uniós országokban a hazaival megegyező árakon telefonálhatunk és netezhetünk a nyaralás alatt. A szabályozás apró részleteire azonban érdemes odafigyelni, hiszen a változások miatt most sokkal könnyebb egy hatalmas számlát összehozni. A Pénzcentrum mutatja a legfontosabb tudnivalókat.


Már csak pár napot kell várunk arra, hogy érvénybe lépjen az új szabályozás, amelynek köszönhetően ingyen roamingolhatunk az unió területén. Egészen pontosan:

2017. június 15-től a belföldi díjcsomagunkban érvényes árakon, EU roaming többletdíj nélkül telefonálhatunk, SMS-ezhetünk és netezhetünk az EU-ban, abban az esetben, ha betartjuk a méltányossági használatra vonatkozó feltételeket.

Mire kell figyelni?

Alapvetően nagyon jól hangzik, hogy külföldről "ingyen" telefonálhatunk, de fontos, hogy odafigyeljünk minden apró részletre. Azt például, hogy pontosan melyik országok tartoznak az uniós díjzónába az egyes szolgáltatók honlapjain ellenőrizhetjük le. De a legnépszerűbb célországokban, mint például Olaszországban, Horvátországban, Ausztriában, vagy Londonban biztosan a magyar árakon használhatjuk majd a telefonunkat.

A díjcsomagokról alapvetően azt kell tudnunk, hogy a jelenleg meglévő perceinket és SMS mennyiségünket EU roaming helyzetben is felhasználhatjuk magyarországi alapdíjas irányba, hiszen a díjcsomagok belföldön is ebben az esetben biztosítják a bennük foglalt percek felhasználhatóságát.

A hálózaton belül korlátlan beszélgetést tartalmazó díjcsomagokkal továbbra is csak belföldön lehet korlátlanul telefonálni. Azon csomagok és flották, ahol a bevont tagok közti, hálózaton belüli hívások, SMS-ek díjmentesek, azok továbbra is csak belföldön biztosítják a díjmentességet, ill. kedvezményt

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére a Telekom kommunikációs igazgatósága.

Tehát, ha olyan csomagunk van, amellyel például csak a hálózaton belül indíthatunk korlátlanul hívásokat, akkor résen kell lennünk, hiszen a 30-as számokat külföldről már nem hívhatjuk korlátlanul díjmentesen. Sőt, ha már felhasználtuk a keretünket, akkor

 35 forintos is lehet a percdíjunk.

A díjcsomagunkban foglalt mobilnet mennyiségét alapvetően felhasználhatjuk az EU-ban, bár ez alól is van kivétel. Akad péládul olyan hatalmas netcsomag (20 GB), amely esetében csak az uniós szabályozásban rögzített mértékű adatmennyiség használható fel EU roaming helyzetben. Illetve arra is érdemes figyelni, hogy ha elfogy az adatkeretünk, akkor néhány esetben teljesen leállhat a szolgáltatás, és plusz adatroamingot már más feltételekkel tudunk igényelni, mint itthon.

Mit jelent pontosan a méltányos használat?

Fontos szem előtt tartanunk, hogy az unión belüli ingyenes használat csakis az alkalmankénti külföldre utazást (pl. nyaralás, síelés, üzleti út) célozza meg, vagyis az állandó külföldön tartózkodásra (pl. munka vagy tanulás) nem vonatkozik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A távközlési szolgáltatók ennek megítéléséhez legalább 4 hónapos időszakra visszamenőleg vizsgálhatják a forgalmi és jelenléti adatokat. Abban az esetben, ha a forgalmi és jelenléti adatok alapján túlnyomórészt nem belföldön használjuk a szolgáltatást, úgy előzetes értesítést követően a szabályozásban rögzített többletdíjat számíthatnak fel a szolgáltatók.

Amennyiben a 4 hónapos periódus alatt visszaélés vagy nem rendeltetésszerű használat tapasztalható, sms-ben tájékoztatni fogjuk az ügyfelet, hogy 2 héten belül változtasson fogyasztási szokásain (tartózkodjon és/vagy forgalmazzon többet magyarországi hálózatunkon), ellenkező esetben többletdíjat terhelhetünk a használat után.

- tudta meg a Pénzcentrum a Telenor Magyarország Zrt.-től.

Abban az esetben például, ha egy ismerősünk kint él külföldön, de van nála egy magyar telefonszám is, akkor arra ugyanúgy érvényesek a méltányosságra vonatkozó feltételek. Tehát nem tudjuk őt itthonról korlátlanul hívni. Hiszen abban az esetben, ha nem teljesülnek a méltányos használatra vonatkozó feltételek, akkor ismerősünk csak többletdíj terhelése mellett tudja majd fogadni a hívásokat, ami a Telenornál például bruttó 4,26 forint/perc.

A drága kakukktojás

Sokan még mindig gyakran keverik a külföldről indított és fogadott roaminghívásokat, a nemzetközi hívásokkal. Pedig az utóbbinak a díjai nem csökkentek, vagyis abban az esetben, ha egy nemzetközi (uniós) telefonszámot hívunk fel, annak még mindig magas percdíjai lehetnek. Bőven akadnak még olyan helyek, ahová 300-600 forintos percdíjakért telefonálhatunk.

Többet fogjuk nyomkodni a telefonunkat

A korábbi évek tapasztalati szerint egyébként a legnagyobb roaming forgalmat egyébként is a uniós országokban bonyolítottuk le. Szolgáltatók várakozásai szerint a belföldön megszokott feltételek kiterjesztésével még bátrabban és szabadabban használjuk majd a készülékeinket az Európai Unió országaiban.

NEKED AJÁNLJUK
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?