Ingyenes roaming? Óvatosan, így is összejöhet a százezres számla

Pénzcentrum
2017. június 9. 12:03

Június 15-től az uniós országokban a hazaival megegyező árakon telefonálhatunk és netezhetünk a nyaralás alatt. A szabályozás apró részleteire azonban érdemes odafigyelni, hiszen a változások miatt most sokkal könnyebb egy hatalmas számlát összehozni. A Pénzcentrum mutatja a legfontosabb tudnivalókat.


Már csak pár napot kell várunk arra, hogy érvénybe lépjen az új szabályozás, amelynek köszönhetően ingyen roamingolhatunk az unió területén. Egészen pontosan:

2017. június 15-től a belföldi díjcsomagunkban érvényes árakon, EU roaming többletdíj nélkül telefonálhatunk, SMS-ezhetünk és netezhetünk az EU-ban, abban az esetben, ha betartjuk a méltányossági használatra vonatkozó feltételeket.

Mire kell figyelni?

Alapvetően nagyon jól hangzik, hogy külföldről "ingyen" telefonálhatunk, de fontos, hogy odafigyeljünk minden apró részletre. Azt például, hogy pontosan melyik országok tartoznak az uniós díjzónába az egyes szolgáltatók honlapjain ellenőrizhetjük le. De a legnépszerűbb célországokban, mint például Olaszországban, Horvátországban, Ausztriában, vagy Londonban biztosan a magyar árakon használhatjuk majd a telefonunkat.

A díjcsomagokról alapvetően azt kell tudnunk, hogy a jelenleg meglévő perceinket és SMS mennyiségünket EU roaming helyzetben is felhasználhatjuk magyarországi alapdíjas irányba, hiszen a díjcsomagok belföldön is ebben az esetben biztosítják a bennük foglalt percek felhasználhatóságát.

A hálózaton belül korlátlan beszélgetést tartalmazó díjcsomagokkal továbbra is csak belföldön lehet korlátlanul telefonálni. Azon csomagok és flották, ahol a bevont tagok közti, hálózaton belüli hívások, SMS-ek díjmentesek, azok továbbra is csak belföldön biztosítják a díjmentességet, ill. kedvezményt

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére a Telekom kommunikációs igazgatósága.

Tehát, ha olyan csomagunk van, amellyel például csak a hálózaton belül indíthatunk korlátlanul hívásokat, akkor résen kell lennünk, hiszen a 30-as számokat külföldről már nem hívhatjuk korlátlanul díjmentesen. Sőt, ha már felhasználtuk a keretünket, akkor

 35 forintos is lehet a percdíjunk.

A díjcsomagunkban foglalt mobilnet mennyiségét alapvetően felhasználhatjuk az EU-ban, bár ez alól is van kivétel. Akad péládul olyan hatalmas netcsomag (20 GB), amely esetében csak az uniós szabályozásban rögzített mértékű adatmennyiség használható fel EU roaming helyzetben. Illetve arra is érdemes figyelni, hogy ha elfogy az adatkeretünk, akkor néhány esetben teljesen leállhat a szolgáltatás, és plusz adatroamingot már más feltételekkel tudunk igényelni, mint itthon.

Mit jelent pontosan a méltányos használat?

Fontos szem előtt tartanunk, hogy az unión belüli ingyenes használat csakis az alkalmankénti külföldre utazást (pl. nyaralás, síelés, üzleti út) célozza meg, vagyis az állandó külföldön tartózkodásra (pl. munka vagy tanulás) nem vonatkozik.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A távközlési szolgáltatók ennek megítéléséhez legalább 4 hónapos időszakra visszamenőleg vizsgálhatják a forgalmi és jelenléti adatokat. Abban az esetben, ha a forgalmi és jelenléti adatok alapján túlnyomórészt nem belföldön használjuk a szolgáltatást, úgy előzetes értesítést követően a szabályozásban rögzített többletdíjat számíthatnak fel a szolgáltatók.

Amennyiben a 4 hónapos periódus alatt visszaélés vagy nem rendeltetésszerű használat tapasztalható, sms-ben tájékoztatni fogjuk az ügyfelet, hogy 2 héten belül változtasson fogyasztási szokásain (tartózkodjon és/vagy forgalmazzon többet magyarországi hálózatunkon), ellenkező esetben többletdíjat terhelhetünk a használat után.

- tudta meg a Pénzcentrum a Telenor Magyarország Zrt.-től.

Abban az esetben például, ha egy ismerősünk kint él külföldön, de van nála egy magyar telefonszám is, akkor arra ugyanúgy érvényesek a méltányosságra vonatkozó feltételek. Tehát nem tudjuk őt itthonról korlátlanul hívni. Hiszen abban az esetben, ha nem teljesülnek a méltányos használatra vonatkozó feltételek, akkor ismerősünk csak többletdíj terhelése mellett tudja majd fogadni a hívásokat, ami a Telenornál például bruttó 4,26 forint/perc.

A drága kakukktojás

Sokan még mindig gyakran keverik a külföldről indított és fogadott roaminghívásokat, a nemzetközi hívásokkal. Pedig az utóbbinak a díjai nem csökkentek, vagyis abban az esetben, ha egy nemzetközi (uniós) telefonszámot hívunk fel, annak még mindig magas percdíjai lehetnek. Bőven akadnak még olyan helyek, ahová 300-600 forintos percdíjakért telefonálhatunk.

Többet fogjuk nyomkodni a telefonunkat

A korábbi évek tapasztalati szerint egyébként a legnagyobb roaming forgalmat egyébként is a uniós országokban bonyolítottuk le. Szolgáltatók várakozásai szerint a belföldön megszokott feltételek kiterjesztésével még bátrabban és szabadabban használjuk majd a készülékeinket az Európai Unió országaiban.

NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 20. csütörtök
Rafael
25. hét
Június 20.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 19. 21:09
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem