35 °C Budapest
Pontot teszünk a régi vitára: a Balaton vagy az Adria éri meg jobban?

Pontot teszünk a régi vitára: a Balaton vagy az Adria éri meg jobban?

Pénzcentrum
2017. június 4. 07:07

A magyarok között régóta vita folyik arról, hogy vajon az Adrián vagy a Balatonnál jobb-e nyaralni. Általában mindkét nyaralónak megvannak az elkötelezett hívei, így nehezen jutnak egyezségre, azonban ha csak tisztán a pénzügyeket nézzük, akkor bizony könnyen bebizonyítható, hogy a tóval vagy a tengerrel jár jobban a pénztárcánk.

Régi vita a magyarok körében, hogy a Balatonnál vagy az Adriánál jobb nyaralni. Mindkét álláspont mellett számos érvet lehet felsorolni (tengervíz vagy édes víz stb.), ezek közül az egyik, az, hogy mennyibe kerül. Néhány példán keresztül mutatjuk meg, hol olcsóbb nyaralni idén.

Tényleg olcsóbb a szállás Horvátországban?

A nyaralás megtervezésének legfontosabb kérdése, hogy milyen szállást foglaljunk. Egy jól kiválasztott hely feldobhatja az utunkat, egy rossz szállás viszont akár tönkre is teheti a nyaralást. Mi a legolcsóbb ajánlatokat hasonlítottuk össze, egy két gyerekes családdal egy hétre kerestünk három szállástípust: hotelt, apartmant és teljes lakást.

Az apartmanok között böngészve Zadarban (Zára) találtuk a legkedvezőbb ajánlatokat a Trivago alapján, már 119 ezer forintért találtunk szállást egy hétre, míg Siófokon ugyanezért legalább 151 ezer forintot kellene fizetni. Ez azt jelenti, hogy 33 ezer forinttal jobban járhatunk az Adrián a szállással.

Ha a hoteleket nézzük, akkor kisebb a különbség, Siófokon 188 ezer forintba kerül a szoba, míg Zadarban 173 ezer forint, vagyis "csupán" 15 ezer forinttal járunk jobban.

Az Airbnb segítségével teljes lakásokat is összehasonlítottunk, Siófokon 223 ezer forintba, az Adriánál pedig 194 ezer forintba kerül egy hétre a lakásbérlés, vagyis 29 ezer forinttal lehetünk beljebb, ha Horvátországot választjuk.

Sokkal drágább az út az Adriára

Az olcsóbb szállást majd ellensúlyozza az utazási költség, hiszen a tengerpartra sokkal hosszabb a lejutás - gondolhatjuk, és abban mindenképpen igazunk van, hogy mind az autópálya-használat díja, mind az üzemanyag sokkal drágább, ha az Adriát választjuk.

Zadarba 627 kilométert kell utazni a fővárosból, ami 5 óra 47 percig tart, míg Siófok mindössze 104 kilométerre van, amit 1 óra 10 perc alatt lehet megtenni. A hosszabb út nyilván magasabb üzemanyag-fogyasztással is jár, 8 literes átlagfogyasztással és 350 forintos üzemanyag-árral számolva Zadarba 35 ezer forintot fizethetünk oda-vissza, míg Siófokra ez mindössze 6 ezer forintból megúszható.

Nem szabad megfeledkezni az autópálya használati díjáról sem. Siófokra a 10 napos matrica 2975 forintba kerül, és ezt a díjat akkor is meg kell fizetnünk, ha az Adriára megyünk. A horvát autópályán viszont használat alapú a díjszabás, az online kalkulátor szerint oda-vissza 13,5 ezer forintot fizethetünk ezért, vagyis a teljes adriai útdíj 16,5 ezer forint lesz.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mégsem olcsóbb az Adria?

Ahogy látjuk, a szállás sokkal olcsóbb lehet a tengerparton, mint a Balatonnál, az útiköltségek viszont ellensúlyozni tudják a különbséget. Ha a teljes költést nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy:

  • apartmannal 10 ezer forinttal,
  • hotellel 28 ezer forinttal,
  • Airbnbvel pedig 13,5 ezer forinttal

járunk jobban, ha a balatoni nyaralást választjuk. Ez alapján tehát gyakorlatilag azt kell eldöntenünk, hogy a plusz utazási idő és a plusz költségek megérik-e a plusz díjakat.

Kattints! Durva áremeléssel indul a strandszezon a Balatonon

Azt sem árt szem előtt tartani, hogy ha Horvátországba megyünk, akkor az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltása mellett utasbiztosítást is kell kötnünk, ami 15-25 ezer forint közötti költséget jelent egy 4 tagú családnak, erről korábbi cikkünkben írtunk részletesen.

Emellett az árszínvonal sem mindegy. A Palprices adatai alapján nagyjából 15 százalékkal magasabb árakkal számolhatunk a horvát tengerparton, mint Budapesten. Emiatt valószínűleg több költőpénzt is kell magunkkal vinni, mint amennyi tavaly kellett a Balatonon. Azt viszont nem árt figyelembe venni a költőpénz megtervezésekor, hogy a Balatonnál idén jelentősen megugorhatnak az árak, ami elsősorban a munkaerőhiánynak is köszönhető.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?