28 °C Budapest

Felszámolják az ismert magyar utazási irodát

Pénzcentrum
2011. december 25. 20:38

Felszámolási eljárás indult az Aeroviva Kft. ellen. Az ország történetének legnagyobb utazási iroda-csődjének főszereplője tavaly decemberben jelentett fizetésképtelenséget, a rendőrség továbbra is nyomoz az ügyben.

Az Aeroviva Utazási Szolgáltató Kft. tavaly december 20-i hatállyal szüntette be tevékenységét. A társaság akkor azt közölte, hogy "mindent megtettünk annak érdekében, hogy ezt a helyzetet elkerüljük, de ez a jelenlegi gazdasági helyzetben sajnos nem sikerült" . Az ország történetének legnagyobb utazás iroda-csődje a szakembereket is meglepte, hiszen az egyik legmegbízhatóbb irodának tartották az Aerovivát. A társaság ellen néhány napja felszámolási eljárást indítottak - tudta meg a gazdaság.hu üzleti hírügynökség.

Az Aerovivát 1998-ban jegyezték be, 2005-től 2008-ig 6 milliárd forint feletti árbevételt ért el, az egyik legnevesebb utazási irodává küzdötte fel magát. Nyeresége a jelentős forgalom mellett minden évben eltörpült, 2004-ben még 64 millió forintot tett ki, a következő időszakban viszont rendre 15 millió forint alatt maradt. A cég utoljára 2009-ben adott le beszámolót, árbevétele akkor 4,8 milliárd forint volt, nyeresége 12,6 millió forint. Idén több alkalommal indult a társaság ellen közjegyzői végrehajtás.

Az utazási irodát két magánszemély alapította, Gyarmati Péter és Terjék Aranka, de néhány hónappal később kiszálltak, s Gyarmati Ferenc lett az egyszemélyes tulajdonos. A két Gyarmati egyébként egy másik utazásszervező cégben is tagok, az Adastra 2000 Kft.-ben. Ez cég székhelye megegyezik az Aeroviváéval, jelentős tevékenységet azonban nem végez, miután tavaly nulla forint árbevétel mellett 50 ezer forint veszteséget hozott össze.

Rövidesen lezárják az utasok kártalanítását - mondta Horváth Péter, az Aeroviva vagyoni biztosítékát kezelő QBE Insurance Europe Limited értékesítési igazgatója. Már valamennyien megkapták a kárigény 40 százalékát előlegként, jelenleg néhány vitás esetet vizsgálnak, és befejeződhetnek a kifizetések. Ezek már csak néhány százalékot jelentenek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A gazdaság.hu úgy tudja, tovább folyik a nyomozás annak kiderítésére, hogy mi okozta az iroda váratlan fizetésképtelenségét.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?