0 °C Budapest

Felszámolják az ismert magyar utazási irodát

Pénzcentrum
2011. december 25. 20:38

Felszámolási eljárás indult az Aeroviva Kft. ellen. Az ország történetének legnagyobb utazási iroda-csődjének főszereplője tavaly decemberben jelentett fizetésképtelenséget, a rendőrség továbbra is nyomoz az ügyben.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az Aeroviva Utazási Szolgáltató Kft. tavaly december 20-i hatállyal szüntette be tevékenységét. A társaság akkor azt közölte, hogy "mindent megtettünk annak érdekében, hogy ezt a helyzetet elkerüljük, de ez a jelenlegi gazdasági helyzetben sajnos nem sikerült" . Az ország történetének legnagyobb utazás iroda-csődje a szakembereket is meglepte, hiszen az egyik legmegbízhatóbb irodának tartották az Aerovivát. A társaság ellen néhány napja felszámolási eljárást indítottak - tudta meg a gazdaság.hu üzleti hírügynökség.

Az Aerovivát 1998-ban jegyezték be, 2005-től 2008-ig 6 milliárd forint feletti árbevételt ért el, az egyik legnevesebb utazási irodává küzdötte fel magát. Nyeresége a jelentős forgalom mellett minden évben eltörpült, 2004-ben még 64 millió forintot tett ki, a következő időszakban viszont rendre 15 millió forint alatt maradt. A cég utoljára 2009-ben adott le beszámolót, árbevétele akkor 4,8 milliárd forint volt, nyeresége 12,6 millió forint. Idén több alkalommal indult a társaság ellen közjegyzői végrehajtás.

Az utazási irodát két magánszemély alapította, Gyarmati Péter és Terjék Aranka, de néhány hónappal később kiszálltak, s Gyarmati Ferenc lett az egyszemélyes tulajdonos. A két Gyarmati egyébként egy másik utazásszervező cégben is tagok, az Adastra 2000 Kft.-ben. Ez cég székhelye megegyezik az Aeroviváéval, jelentős tevékenységet azonban nem végez, miután tavaly nulla forint árbevétel mellett 50 ezer forint veszteséget hozott össze.

Rövidesen lezárják az utasok kártalanítását - mondta Horváth Péter, az Aeroviva vagyoni biztosítékát kezelő QBE Insurance Europe Limited értékesítési igazgatója. Már valamennyien megkapták a kárigény 40 százalékát előlegként, jelenleg néhány vitás esetet vizsgálnak, és befejeződhetnek a kifizetések. Ezek már csak néhány százalékot jelentenek.

A gazdaság.hu úgy tudja, tovább folyik a nyomozás annak kiderítésére, hogy mi okozta az iroda váratlan fizetésképtelenségét.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 23. 09:09