15 °C Budapest

Nagy bajban a Lada-gyártója: 28 ezer embert küldenek el!

2009. július 29. 12:02

Oroszország második legnagyobb autógyártója, az Avtovaz az egyre csökkenő eladások miatt szigorú lépésekre kényszerül: kedden bejelentette, hogy 28 ezer alkalmazottjától válik meg.

A tervezett leépítés nyomán mintegy negyedével csökken majd az Avtovaznál foglalkoztatottak száma. Az idei év első felében a személygépkocsi-gyártást is visszafogták a cégnél, mintegy harmadával kevesebb autó gurul le a gyártósorokról, mint egy évvel ezelőtt.

Az orosz piac - a gazdasági válság kirobbanása előtt -igazi reményteli piacnak számított, és úgy tűnt, 2009-re akár még a németeket is leszoríthatja az Európa legnagyobb autópiacának járó dobogóról. A mostani prognózisok azonban már kevésbé kecsegtetőek: szakértők szerint akár a felére is zsugorodhat az autóforgalom. A PWC elemzői szerint az összes, vagyis az új és használt autók eladási száma 1,3-1,6 millióra esik idén.

Azonban az Avtovaz problémái jóval mélyebben gyökereznek a gazdasági válságnál, hiszen a szocializmusban "az autó" címmel illetett Lada tulajdonképpen nem más, mint az olasz Fiat 124-es koppintása, melynek technológiáján 30 éve szinte semmit nem változtattak.

Az oroszok most nagy dilemma előtt állnak, hiszen az egész iparág kissé túlburjánzott, korszerűtlen, ugyanakkor az orosz gazdaság egyik kulcságazata az autógyártás, ami ráadásul rengeteg embert foglalkoztat. A kormány ennek megfelelően kettős stratégiát dolgozott ki: egyrészt importvámokat vetnek ki a külföldi gépjárművekre, és 760 millió eurós állami hitelgaranciát nyújtanak a helyi gyártóknak, másrészt igyekeznek hosszú távú, nyugati stratégiai partnereket keresni, így került például a Renault is képbe.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Putyin eközben személyesen is lobbizik az orosz autók mellett: nagy sajtóvisszhangott kapott például, mikor vett magának egy Ladát, és a lakosságot is arra szólította fel, hogy ha autót vesznek, mindenképp oroszt válasszanak.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?