Nagy bajban a Lada-gyártója: 28 ezer embert küldenek el!

2009. július 29. 12:02

Oroszország második legnagyobb autógyártója, az Avtovaz az egyre csökkenő eladások miatt szigorú lépésekre kényszerül: kedden bejelentette, hogy 28 ezer alkalmazottjától válik meg.

A tervezett leépítés nyomán mintegy negyedével csökken majd az Avtovaznál foglalkoztatottak száma. Az idei év első felében a személygépkocsi-gyártást is visszafogták a cégnél, mintegy harmadával kevesebb autó gurul le a gyártósorokról, mint egy évvel ezelőtt.

Az orosz piac - a gazdasági válság kirobbanása előtt -igazi reményteli piacnak számított, és úgy tűnt, 2009-re akár még a németeket is leszoríthatja az Európa legnagyobb autópiacának járó dobogóról. A mostani prognózisok azonban már kevésbé kecsegtetőek: szakértők szerint akár a felére is zsugorodhat az autóforgalom. A PWC elemzői szerint az összes, vagyis az új és használt autók eladási száma 1,3-1,6 millióra esik idén.

Azonban az Avtovaz problémái jóval mélyebben gyökereznek a gazdasági válságnál, hiszen a szocializmusban "az autó" címmel illetett Lada tulajdonképpen nem más, mint az olasz Fiat 124-es koppintása, melynek technológiáján 30 éve szinte semmit nem változtattak.

Az oroszok most nagy dilemma előtt állnak, hiszen az egész iparág kissé túlburjánzott, korszerűtlen, ugyanakkor az orosz gazdaság egyik kulcságazata az autógyártás, ami ráadásul rengeteg embert foglalkoztat. A kormány ennek megfelelően kettős stratégiát dolgozott ki: egyrészt importvámokat vetnek ki a külföldi gépjárművekre, és 760 millió eurós állami hitelgaranciát nyújtanak a helyi gyártóknak, másrészt igyekeznek hosszú távú, nyugati stratégiai partnereket keresni, így került például a Renault is képbe.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Putyin eközben személyesen is lobbizik az orosz autók mellett: nagy sajtóvisszhangott kapott például, mikor vett magának egy Ladát, és a lakosságot is arra szólította fel, hogy ha autót vesznek, mindenképp oroszt válasszanak.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem