33 °C Budapest
computer with MR-scan of human brain

Súlyos, ami kiderült Elon Musk agyi chipjéről: ebből még komoly baj lehet, ha nem tesznek valamit

2024. május 10. 12:43

Elon Musk agyi chipjeit fejlesztő Neuralink vállalatának első emberi tesztalanyánál, Noland Arbaugh-nál néhány héttel a beültetés után problémák merültek fel. Az implantátum számos kötőszála kihúzódott az agyából, ami befolyásolta az adatátviteli sebességet és hatékonyságot - tudósított a CNN.

A Neuralink, Elon Musk által alapított startup, amely az agyi chipbeültetés területén tevékenykedik. A cég bejelentette, hogy az első emberi tesztalanyánál, Noland Arbaugh-nál problémák merültek fel a chip beültetése után. A vállalat egy blogposztban számolt be arról, hogy a chip számos kötőszála kihúzódott Arbaugh agyából, ami negatívan befolyásolta az adatátviteli sebességet és hatékonyságot. A vállalat nem részletezte, hogyan történt a szálak leválása, de megemlítették, hogy az implantátumot érzékenyebbé tették a teljesítmény növelése érdekében.

Arbaugh 2016 óta négytagbéna egy búvárbaleset következtében. 2023 januárjában kapta meg a chippet a PRIME Study keretén belül, amelynek célja az implantátum és a sebészrobot biztonságosságának vizsgálata volt. A kísérlet során az agy mozgását irányító részébe helyezték el a chipeket műtéti úton. Ezek a chipek rögzítik és továbbítják az agyi jeleket egy alkalmazásnak, lehetővé téve például egy számítógépes kurzor vagy billentyűzet gondolati irányítását.

Elon Musk szerint Arbaugh már képes volt egy hónappal a műtét után egy számítógépes egeret irányítani csupán gondolataival. A Neuralink hosszú távú célja az emberi agyak és számítógépek összekapcsolása olyan célok érdekében, mint például bénult embereknek okostelefonok vagy számítógépek használata vagy vakok látásának visszaadása.

Musk azt is említette, hogy a cég első termékét Telepátia néven fogják piacra dobni, elsősorban azoknak szánva, akik elvesztették végtagjaik használatát. Azonban mielőtt ezek az agyi implantátumok széles körben elérhetővé válnának, további hatósági jóváhagyásokra lesz szükség. A Neuralink már megkapta az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) engedélyét a kísérletekhez és tájékoztatta is őket az újonnan felmerült problémáról.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 19. szerda
Gyárfás
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem