20 °C Budapest
Az iPhone 15 színpalettája. Forrás: Apple

Itt vannak az iPhone 15 és iPhone 15 Pro árai: bemutatták az Apple új csúcsmobiljait

2023. szeptember 12. 20:29

Magyar idő szerint kedden este bemutatták az új iPhone-okat. Az Apple nem szakított az eddig megszokottakkal, a korábbi Pro mobilok specifikációit az új generációk alapmodelljei kapták meg. A Pro változatok váza titániumból készül, és a legnagyobb változás, hogy nem lesz rajtuk némítókapcsoló, ami 2007 óta minden telefonjukon helyet kapott. Itt az USB-C is, amit az EU-s szabályok miatt építettek be a mobilokba.

Magyar idő szerint kedden este tartotta szokásos őszi termékbejelentőjét az Apple. Tim Cook Apple-vezér arról beszélt, hogy a jövő év elején megkezdik már a virtuális-valóság rendszerük, az Apple Vision Pro kiszállítását a vásárlóknak.

Az online közvetített eseményen bemutatták az Apple Watch 9. generációját, amely gyorsabb, és tovább bírja egy töltéssel, mint az elődje - 18 órás üzemidőt ígérnek. A Series 9 az S9 chipet kapta meg, újdonság, hogy az órval megtalálhatjuk az iPhone-unkat, mintha csak egy Air Tag-et használnánk. A Siri gyorsabb és pontosabb, emellett össze lehet kötni az egészségügyi adatainkkal is, így meg tudja mondani, mennyit aludt az ember, vagy mennyi volt a pulzusa az elmúlt időszakban.

Új funkció, hogy a beérkező hívásokat fel lehet venni, le lehet tenni, ha kétszer összekoppintjuk a hüüvelyk- és mutatóujjunkat. Emellett más funkciókat is ígérnek a gesztusvezérléshez, ki lehet lőni az ébresztőt, ha pedig a két ujjunkat összedörzsöljük, akkor az óra görget a menüben. A gesztusvezérlés a régebbi órákba is érkezhet az Apple szerint. Az új óra fényereje 2000 nites, ez kétszer akkora, mint az előző szériánál volt. A környezettudatosság jegyében a bőrszíjakat száműzik (és úgy általában a bőrt, mint alapanyagot a kiegészítőkből), az új szíjak környezetbarát textilből készülnek majd.

Az új óra specifikációi. Forrás: Apple
Az új óra specifikációi. Forrás: Apple

Az Apple Watch Ulta 2 szintén mindenben kicsit jobb lesz, mint az első generációs csúcsóra, a fényerő maximum 3000 nites lesz, több információ lesz a kijelzőjén, mint az elsőnek. Formára sok változás nincs ennél a terméknél sem. Az új Apple Watch-ok értékesítése ma kezdődik, és szeptember 22-től szállítják ki őket.

Az iPhone 15-nél a legnagyobb újdonság, hogy már az alap, nem Pro telefonok is megkapják a dynamic islandet, ami most csak a 14 Pro-kban elérhető. A 15 és 15 Plus minden eddiginél Ceramic Shield bevonatot kapott, 2000 nites a kijelző fényereje, és javarészt újrahasznosított alumíniumból készül. Az új telefon lényegében úgy néz ki, mint az iPhone 14 Pro és Pro Max készülékek, viszont új színpalettával érkeznek, köztük az elég megoszto Barbie-rózsaszínnel, de lesz sárga és zöld is:

Az iPhone 15 színpalettája. Forrás: Apple
Az iPhone 15 színpalettája. Forrás: Apple

A 15-ösnél ugyanúgy 6,1 hüvelykes a "sima", és 6,7 hüvelykes a Plus változat, mint az eggyel ezelőttui szériában, a telefon éleit valamelyest lekerekítették. A főkamera 48 megapixeles, jobb mint a 14-ben volt, és megkapja a legfejlettebb szoftveres rásegítéseket, az ultraszéles kamera 12 megapixel felbontású. Úgy tűnik, az Apple nem szakított azzal, hogy az új széria "alapmodellje" megkapja az előző generáció Pro-inak a specifikációit, lényegében az iPhone 15-nél is ez történik. A processzor is ugyanaz az A16-os, ami az iPhone 14 Pro-kban volt. Ahogy a korábbi pletykákban is hallani lehetett, az új iPhone-ok USB-C csatlakozóval érkeznek. No, nem azért, mert a cég rájött, hogy ez jobb megoldás, hanem mert az EU-s szabályok erre kötelezik a gyártókat.

Az új iPhone 15 az USA-ban 799 dolláros áron kerül bevezetésre, ami forintban 286 000, a Plus pedig kint 899 dollár lesz, ami 322 ezer forint átváltva. Ennyiért a 128 gigás verziókat lehet megvenni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az iPhone 15 Pro háza titániumból készül, kap egy új fekete színt, a kisebb és a nagyobb, Max készülék méretei megegyeznek az alapmodellével. A legnagyobb változás, hogy a 2007 óta minden telefonon megszokott némítókapcsoló eltűnik a telefonról, az "akciógombra" lehet majd tenni a funkciót, és más fícsöröket, mint például a zseblámpa vagy a kamera bekapcsolása. A chip az A17 Pro nevet kapta, ami 3 nanométeres, 10 százalékkal gyorsabb, takarékosabb, mint az előző generáció csúcskészülékeiben volt, felveszi a versenyt a PC-k processzoraival, és a grafikus processzor is óriásit ugrott sebességben, hatékonyságban - mondták. Ezért már konzoljátékok is elfutnak a telefonon, például az Assassin's Creed Mirage is megjelenik majd rá.

Az iPhone 15 Pro Max idén exkluzív kamerafunkciót kap: 5-szörös optikai zoomot egy új teleobjektív kamerával, hét kameralencsével. A stabilizáló funkció, amely élesebb felvételeket tesz lehetővé ezzel a kamerával. Az iPhone 15 Pro csak háromszoros zoomos kamerával érkezik.

A magyar árakról egyelőre nincs információ, amint azok is kijönnek, közöljük majd őket. Annyi biztosnak tűnik, hogy vélhetően többe fognak kerülni itthon a telefonok, mint a dollárból átváltott amerikai árak - ahogyan az eddigi években is.

Címlapkép: Apple

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem